Въпросите за сигурността и противодействието на тероризма са сред ключовите

...
Въпросите за сигурността и противодействието на тероризма са сред ключовите
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Разделителната линия между Запада и Турция остава отношението към кюрдските сили в Сирия и Ирак

Въпросите за сигурността и противодействието на тероризма са измежду основните тематики, които се чака да бъде сложени на дневен ред на провеждащата се във Варна среща ЕС-Турция, защото и Европа, и Турция от години страдат от тероризма. " Въпросът е, че има много съществено разграничение по отношение на това какво се дефинира като тероризъм и като терористични организации ", разяснява в ефира на " Хоризонт "   експертът по национална сигурност  Йордан Божилов от Софийския конгрес за сигурност:
" Анкара счита за съществена терористична организация Кюрдската работническа партия, настояща на територията на Турция, както и кюрдските милиции и кюрдските организации, настоящи на териториите на Сирия и Ирак. Ето за какво ние виждаме в този момент, че Турция организира военни интервенции против тези групировки на територията на Сирия.

От друга страна европейските страни и Съединените щати залагат най-много на кюрдските милиции и  кюрдските организации в Ирак и Сирия за битка с Ислямска страна. Това може би в този момент е най огромната вододелна линия между  западните страни и Турция във връзка с решение на рецесията в Ирак. Тук се крие главният проблем ", изясни анализаторът, като добави, че Анкара разглежда кюрдските организации и кюрдските милиции като съществена опасност за нейната сигурност, в това число и за териториалната целокупност на Турция, " имайки поради желанието или концепциите на кюрдския народ  - това е може би най-големият международен народ без лична страна, да сътвори такава страна ". Кюрдско население има на териториите на Турция, Сирия, Иран и Ирак, напомни анализаторът, като акцентира, че " и европейските страни,  и Съединените щати имат доста въпроси за дискутиране с Турция ", които са свързани и със сигурността, и с стопанската система и търговията, както и с бежанците. Божилов уточни, че чака съглашението за бежанците  да бъде главният въпрос на срещата във Варна:

" Хубаво е първо, че европейските страни дефинираха кои са общите за Европа въпроси и надлежно дадоха мандат и на водачите на Европейския съюз.  От друга страна, такива срещи  на толкоз високо равнище се договарят предварително  - кои въпроси да бъдат главно дискутирани и кои въпроси ще бъдат избягвани.  Така че, гледайки какъв е общия интерес, съгласно мен главният проблем ще бъде бежанският, в по-малка степен ще бъдат дискутирани въпроси, свързани със обстановката в Турция, само че смятам, че те ще бъдат сложени от Туск и Юнкер. Ще бъде подложен и въпросът за отношението на Турция към Кипър и към Гърция. Ще бъдат сложени, само че по всяка възможност няма да бъдат дискутирани в елементи икономическите и комерсиалните връзки, както и митническия съюз, за който който Турция упорства, само че пък европейските страни не можаха да реализират вътрешен консенсус, с цел да се прегледа ".

За връзките по линията НАТО-Турция анализаторът разяснява, че в сегашния миг Анкара показва политика, която буди безпокойствие:  " Политика, която слага под подозрение сигурността на страните членки на НАТО, слага под подозрение член 5-ти, този текст за груповата защита. За мен също е притеснително това опълчване на Турция на Съединените щати, най-много най-вече във връзка със обстановката в Сирия. Съединените щати  залагат главно на кюрдските милиции там, а Турция води война с тях ".

На територията на Сирия се преплитат доста връзки и доста ползи, като другите дъпжави залагат на разнообразни фактори, напомни още Божилов: 

" Русия залага главно на силите на Башар Асад, които са шиитски по своята религия и своята идеология... Турция търси организации, които работят на територията на Сирия, протурски организации които са главно сунитски. Тоест ние не можем да чакаме в дълготраен проект, че връзките на Русия и Турция -  които в този момент наподобяват видимо сходни във връзка с рецесията в Сирия, ще продължат и в бъдеще.  Впрочем ние виждаме, че в продължение на годините връзките сред Русия и Турция са се развивали тук във възходяща, ту в низходяща посока. И при едно или друго развиване на обстановката в Сирия можем да чакаме още веднъж утежняване на връзките ". 

Цялото изявление чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР