Въпросите за македонския език и историята не трябва да бъдат

...
Въпросите за македонския език и историята не трябва да бъдат
Коментари Харесай

И след сваленото вето Османи е категоричен: Езикът и историческите въпроси са критерии за напредък

Въпросите за македонския език и историята не би трябвало да бъдат част от преговорната рамка, а последователността на стъпките за включване на българите в конституцията и началото на договарянията са въпросите, от които ще зависи нашето дефинитивно решение да приемем или отхвърлим френското предложение, сподели през днешния ден министърът на външните работи Буяр Османи.

Той акцентира, че това, което излезе като " френско предложение ", в действителност е работна версия на преговорна рамка и други изводи, показани на държавите-членки със " скоби и въпроси ", а не финален вид на предлагането.

„ В преговорната рамка няма въпроси и формулировки в скоби. Това значи, че това са несъгласувани формулировки “, изясни Османи.

По отношение на признатата в българския парламент резолюция, която показва позицията на България във връзка с оферти текст, Османи акцентира, че не може да го разяснява, тъй като не го е виждал.

„ Първо, би трябвало да забележим какъв текст е гласуван от Република България и по какъв начин ще се отрази на това, което френското председателство ще внесе като дефинитивно предложение, тъй като версията, която беше споделена с държавите-членки, е работеща версия, която е незавършена. Някои въпроси, по които двете страни не съумяха да се договорят, останаха в скоби като нерешени, т.е. несъгласувани въпроси. Така че занапред ще забележим каква тъкмо е българската позиция “, сподели Османи.

Той добави, че в този момент, въз основата на формалната официална позиция на България и македонската, която беше обществено показана през вчерашния ден от премиера Димитър Ковачевски в Брюксел, следва да се види какъв метод ще предприеме френското председателство.

„ Ще бъдем в връзка с тях в идващите дни и ще забележим какво ще внесат като дефинитивно предложение “, добави Османи.

„ Главните точки, които са съдбовни за нас - езикът, историческите въпроси като главен аршин за прогрес в договарянията и динамичността на конституционните промени. Знаете, че има разлика сред българската позиция и нашата позиция, която гласи, че няма по какъв начин да имаме конституционни промени, в случай че не стартираме договаряния. Вярвам, че за първи път френското председателство има българските позиции и нашите позиции и в този момент те би трябвало да вземат дефинитивно решение какво предложение ще показват “, сподели той.

„ Един ден ще станем член на Европейски Съюз, само че със предпазени държавни и национални ползи “, сподели Османи в умозаключение. /БГНЕС
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР