Въпросите и темите за преодоляване на историографските спорове ще бъдат

...
Въпросите и темите за преодоляване на историографските спорове ще бъдат
Коментари Харесай

15-16 октомври - ще убедим ли Северна Македония за българската история?

Въпросите и тематиките за превъзмогване на историографските разногласия ще бъдат сложени на разискване по време на десетата среща на. Учените следва да заседават на 15 и 16 октомври в Скопие, заяви МИА.
Срещата ще се организира след продължителна пауза, провокирана от пандемията от, съобщи македонската страна.
Предвидено е по време на идните диалози да завърши към този момент почналата полемика по отношение на хармонизирането на рекомендациите за учебниците по история за 7 клас в Северна Македония.
По време на срещата ще бъдат разисквани въпроси и тематики в подтекста на превъзмогване на историографските разногласия, които са спънка за построяването на положителни връзки и другарство сред двата народа и двете страни. В допълнение към обичайните тематики, учебници по история и предложенията за взаимно отбелязване на исторически персони и събития, Комисията ще разиска тематики и въпроси, които през миналия интервал са препятствали работата на Комисията и са станали причина за политизиране на нейния научен и експертен темперамент. Оценява се, че това нанася щета на процеса на създаване на добросъседски и другарски връзки, декларират от македонската част на смесената комисия.
Очаква се след приключването на работата двамата съпредседатели Ангел Димитров и Драги Георгиев да създадат взаимно изказване за медиите.
Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси съумя до момента да реализира избран прогрес във връзка с античния интервал и Средновековието, само че не и по въпроса за Гоце Делчев.
 Коста Филипов: Македонският е изменен български език Коста Филипов: Македонският е изменен български език
Има изменен български език - извънредно изменен български език с политически средства. Така журналистът Коста Филипов отговори в ефира на...
За интервал от две години комисията е предложила взаимно честване на 5 исторически персони от голяма важност за историята и културата на българския и на македонския народ, както и на други нации на Балканите и в Европа – Св. Св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил. Приети са рекомендации за възстановяване наличието на учебниците по история за шести клас в Македония и за пети клас в България, обвързвано с античния интервал, както и за учебниците за шести и седми клас.
МИА отбелязва, че са доказани оценките, че най-болезненият интервал ще обгръща събитията и личностите от XIX и началото на XX век, интервалът на пораждане на културни, духовни и политически придвижвания на територията на страната, във връзка с които има съществени разлики сред двете историографии.
В изявление от м. септември на - съпредседателят на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, съгласно който, „ за жалост, няма прогрес по нито една точка от Договора за другарство, който беше подписан преди три години ”.
Той уточни, че досега нямат сигнал от своите македонски сътрудници, по кое време ще се състои десетото подред съвещание на Комисията, която не е заседавала от ноември 2019 година
Според проф. Димитров, след приемането на районен съд Македония в НАТО и промяната на президента македонските историци са втвърдили своите позиции. „ Очевидно там има избрани среди, за които самото сключване на Договора е билет за НАТО и Европейски Съюз, а действителното му реализиране може да бъде оставено за едно далечно бъдеще “, сподели българският академик.
 Българо-македонската комисия ще заседава идната седмица Българо-македонската комисия ще заседава идната седмица
На 15 и 16 октомври в Скопие ще се състои срещата на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси. Това заяви за БГНЕ...
Последното съвещание на Комисията се организира на 28 и 29 ноември 2019 година в София и тогава, както споделя Георгиев, екипите на двете страни взеха решение да не се срещат няколко месеца по време на предизборния интервал в Скопие, откакто в страната бяха оповестени предварителни парламентарни избори, планувани за април 2020 година
Освен учебниците за седми и осми клас, тематиката на последните три срещи беше взаимното честване на. Именно тази тематика провокира голям брой различия в комисията, в която двете страни имат свои непримирими позиции. По-късно в свое изказване Георгиев заяви, че " що се отнася до намирането на решение е умерено оптимистичен ", наблягайки, " че не желае да свързва работата на комисията с политиката на двете страни ".
По отношение на интервала след 1941 година и дали Македония е съществувала, той сподели, че е написано доста за тези интервали в историографиите на двете страни и този въпрос не стои на дневен ред.
Малко след последното съвещание на Комисията ръководителят на българския екип Димитров съобщи, че работата й е едностранно прекратена от македонската страна с обяснението, че предварителните избори би трябвало да се проведат след четири месеца. „ Те на процедура отхвърлят да се срещат и да приказват “, сподели Димитров тогава.
Още: 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР