Въпросът защо имаме толкова голяма смъртност трябва да бъде зададен

...
Коментари Харесай

Проф. Габровски: Въпросът за голямата смъртност трябва да бъде зададен на тези, които твърдяха, че такъв вирус няма |

„ Въпросът за какво имаме толкоз огромна смъртност би трябвало да бъде заложен на хората, които твърдяха, че подобен вирус няма, които твърдяха, че маските са непотребни и на тези, които палеха маски по площадите. "

Това заяви по Нова телевизия зам.-директорът на УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов “ и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.

Той напомни, че специалистите през цялото време на пандемията са предупреждавали, че вирусът e доста сериозен и евентуално гибелен.

Трябва и да се съблюдават едни не чак толкоз комплицирани правила, добави експертът, който беше безапелационен, че по-сериозни ограничения би трябвало да бъдат въведени и повода за това е, че сегашните не се съблюдават.

От здравна позиция това е безусловно наложително, с цел да се управлява ходът на това заболяване, категоричен бе проф. Габровски. 

Той посочи, че страната ни е имала един релативно демократичен режим на рестрикциите, свързани с преодоляването на пандемията. Като главен проблем в обществото професорът уточни, че липсва единно отношение към спазването на ограниченията.

„ Мерките са ефикасни единствено когато се съблюдават от цялото общество. Ако 10 от 100 не ги съблюдават, то застрашени са и останалите 90. Именно тъй като 10 души не желаят да носят маски, в този момент ще би трябвало да вървим със скафандри “, сподели проф. Габровски.

Проблемът с обикалянето на колите за спешна помощ в търсене на свободни кревати професорът изясни със закъсняването на информацията от контролния център, огромният приток на заболели, които отиват в лечебните заведения без да пита и абдикирането на някои лечебни заведения от уговорката да лекува заболели с ковид:

" Голяма болница пренасочи пациент, тъй като няма кардиолог. Това е лечебно заведение, което работи по едни от най-скъпите клинични пътеки, сходен мотив е лекомислен. За мен такива случаи са абдикация, недопустима в нашата специалност. Надявам се контролните органи да вземат ограничения, тъй като това е повода да има претоварване на огромните лечебни заведения ", сподели зам.-шефът на БЛС.

Професорът добави, че в неговото лечебно заведение има болни медици. Те се откривали на ежедневна база. Специалистът изясни, че множеството от тях се заразяват отвън болничното заведение, където рискът е доста по-голям. Ако в болничното заведение ограниченията се съблюдават, рискът от зараза е релативно невисок, изясни експертът.

" В самото начало смятахме, че сме готови, до момента в който не влезе първият пациент. Мисля, че и сътрудниците общопрактикуващи лекари трябваше да създадат голяма промяна в работата си, само че това не може да стане внезапно. Не всичко е идеално, само че по тази причина би трябвало да бъдем солидарни ", сподели проф. Габровски.

Той не изключи опцията да се разкрие полева болница, само че акцентира, че в такива условия качеството на здравната грижа няма по какъв начин да бъде същото.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР