Въпросът защо динозаврите са изчезнали от лицето на Земята преди

...
Въпросът защо динозаврите са изчезнали от лицето на Земята преди
Коментари Харесай

Астероид затрил динозаврите

Въпросът за какво динозаврите са изчезнали от лицето на Земята преди 65 милиони години, продължава да занимава учените до през днешния ден. Но съгласно най-последното им изследване причина за трагичната им крах е голям метеорит, който се е сблъскал с планетата ни.

Силата на конфликта е била колкото милиарди атомни бомби.

Международен екип от специалисти изследва доказателства с 20-годишна отминалост за вероятната причина за изгубването на Cretaceous-Tertiary, по време на което са били изличени повече от половината типове на планетата, в това число динозаврите.

Креда - Терциер е широкомащабно всеобщо измиране на растителни и скотски типове в границите на един къс геоложки интервал от време, случило се преди към 65.5 милиона години. С това всеобщо измиране се отбелязва краят на Мезозойската епоха и началото на Неозойската.

Според откривателите солиден метеорит с широчина към 15 км се е сблъскал с днешно Мексико. Именно той е в основата на всеобщото заличаване, след което вместо динозаврите бозайници се трансформират в преобладаващ тип на Земята.

" Предполага се, че метеоритът да е блъснал Земята с 1 милиард пъти пъти по-голяма мощност от тази на атомната бомба над Хирошима ", считат учените, представени от списание " Сайънс ".

Според други учени измирането на динозаврите и други типове, измежду които птицеподобният птерозавър и огромни морски влечуги, е било в резултат на серия вулканични изригвания в днешна Индия, траяли към 1.5 милиона години.

Новото проучване обаче, за което написа " Сайънс " сочи, че морските и земни екосистеми са били бързо разрушени при изгубването на Cretaceous-Tertiary, което е предиздвикало учените да изключат вулканичната интензивност като провинен за случилото се.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР