Въпросът за връщане на наборната военна служба се обсъжда, но

...
Въпросът за връщане на наборната военна служба се обсъжда, но
Коментари Харесай

Запрянов: Връщането на наборната военна служба се обсъжда, но няма политическо решение

Въпросът за връщане на наборната военна работа се разисква, само че още не е взето политическо решение. Това съобщи служебният министър на защитата Атанас Запрянов във връзка гласуването на изключителна точка от Народното събрание за установяване на военни формирования и структури за допълнение на въоръжените сили във военно време и за установяване числеността на запаса за въоръжените сили.

 

Искаме покачване на военните разноски, в случай че е допустимо, до 2,5% от Брутния вътрешен артикул, сподели още Запрянов.

В НАТО 2% ще се смятат за минималните разноски за защита. Необходимо е да създадем тези спомагателни разноски в хора, съобщи министърът. Вземаме ограничения и чакаме да бъде подсилен нашия обществен пакет. Искаме актуализация на заплащането на военнослужещите, добави той. По думите му се получава абсурд - в един миг ще има съвременна техника, само че няма да има персонален състав.

Извънредната точка в дневния ред на Народното събрание касае осъществяване на задължението на Народното събрание по установяване на числеността на Въоръжените ни сили за спокойно и военно време, изясни служебният министър - план на решение за установяване на военни формирования и структури за допълнение на въоръжените сили във военно време и за установяване числеността на запаса за въоръжените сили.

В точката ще бъде прегледан комплектът от военновременни формирования, които допълват мирновременния ни комплект за отбрана на страната ни и по този метод дефинитивно ще се дефинира числеността на Въоръжените сили във военно време, разяснява Запрянов. Няма нищо изключително, ние имаме такива военновременни формирования, гласувани от Народното събрание през 2013 година Говорим за военно обмисляне при актуалните условия и поправяне, развиване на едни качества, подмяна на други. С този си акт Народното събрание ще ни задължи да формираме, окомплектоваме и да поддържаме мобилизационен запас за тях, изясни той. Средствата са налични, защото имаме съответната техника, въоръжение и муниции заделени, добави министърът.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов съобщи, че има нужното въоръжение и техника за планова подготовка на резервисти и запасни.

Двамата отхвърлиха да оповестят какъв брой се усилва числеността на армията при военновременни дейности, защото информацията е секретна. По мотив 25% незаети щатни длъжности в армията, Запрянов уточни, че към този момент е подготвен новият обществен пакет, посредством който се чака да се върне привлекателността към специалността и да се спре текучеството в армията.

Служебният боен министър Атанас Запрянов поздрави преподавателите във Военната академия " Г. С. Раковски " и постави венец пред паметника на Раковски по случай 203-годишнината от рождението на патрона на академията.

След това Запрянов, дружно с началника на защитата адмирал Ефтимов откриха новия авиационен образователен център, който ще дава образование с изключение на на военни, само че и на цивилни водачи.

 

Инфо: Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР