Въпросът за т.нар. намаление в намалението добива актуалност при по-продължителни,

...
Въпросът за т.нар. намаление в намалението добива актуалност при по-продължителни,
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: При удължаване периода на намалението новият процент отстъпка се формира от последната прилагана цена

Въпросът за така наречен „ понижение в понижението ” добива новост при по-продължителни, най-много сезонни акции и е директно обвързван с риска потребителите да бъдат заблудени по отношение на размера на отстъпките. Председателят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов предизвести, че когато понижението продължи повече от месец, търговците са длъжни да изчислят % на отстъпките за новия интервал по отношение на цените от този до момента.

„ Ако към този момент е било оповестено предходно понижение, то тогава би трябвало да участват и остарялата, и новата цена. За остаряла цена се смята тази, която е настояща най-малко месец обратно във времето преди последното понижение, а не първичната цена, от която е тръгнала акцията в даден интервал, който може да е бил преди два или повече месеца ”, изясни Маргаритов пред „ Дарик “.

„ Например, в случай че се афишира понижение за 20% и по-късно задачата е да бъде осъществено още едно понижение, да вземем за пример с 30% по отношение на тази цена, то неправилно би било търговецът да разгласи, че понижението е 50%. Т.е. да кумулира тези две стойности ”, разясни той. Той акцентира, че „ за потребителите би трябвало да е ясно от кое място се потегля и къде се стига, без за бъдат въвеждани в подвеждане с механичното събиране на процентите за целия интервал, който може да е и по-продължителен, и по този начин да се сътвори у тях усещането, че процентът е висок, а в действителност да се окаже, че цената не е чак толкоз ниска. ”

Маргаритов посочи, че са два значимите въпроси, които касаят така наречен понижения. Първият е обвързван с това до каква степен действителни са те. За да бъдат такива, законът вкарва условия, за спазването на които институциите наблюдават. Вторият въпрос е какъв брой са огромни, само че той към този момент зависи от избора на търговеца и е детайл от свободния пазар. „ Някои настояват, без да съм податлив изцяло да го отрека, че към момента в България, като цяло размерът на пониженията не е чак толкоз огромен, както в други по-развити пазари, където могат да бъдат открити фактически доста преференциални цени за избрани групи артикули ”, уточни ръководителят на КЗП.

„ Когато си купувате стока с понижение, имате право и на претенция при недостатък, и на тестване на нейните качества в комерсиалния обект, както и да я върнете в 14-дневен период, в случай че е закупена онлайн ”, подсети Маргаритов по отношение на наблюденията, че към момента се срещат опити търговци да заблуждават потребителите, че не могат да упражнят свои съществени права при такива акции. „ Когато стоката е понижена заради съществуването на недостатък, който не пречи на нейното обикновено ползване, търговецът е задължен да уточни авансово това като причина за направената отстъпка ”, добави той.

„ Резултатите от нашите акции през последните интервали, в които са обявявани понижения, в това число и при по-кратки акции от вида на „ Черния петък ”, демонстрират, че от ден на ден търговците са насочени в това какви са условията на закона ”, разяснява Маргаритов.

По думите му доколкото нарушавания се установяват, то те са две съществени групи. Едните са чисто административни – когато търговецът е пропуснал да изпише % на понижението, да уточни остарялата цена или да означи периода на акцията. Втората група нарушавания са така наречен нелоялни търговски практики – умишлените дейности на търговците за да заблудят потребителите посредством икономисване на значима информация или заблуждаващи анонси. „ Например, установили сме случаи, когато се афишира понижение, само че в действителност стоката въобще не е продавана на по-висока цена за минал интервал от време или пък е продавана на такава цена, само че за доста малко време. Или пък случай, в който търговецът подвига цената директно преди акцията за понижение и когато афишира %, без да е спазен едномесечният период за пласиране на остарялата цена, ние виждаме тази стока на същата цена, на която е продавана единствено преди седмица да речем, само че търговецът твърди, че към нея се ползва някакъв % понижение ”, даде образци Маргаритов.

Той описа и за по-рядко срещани хипотези. „ Например, има спогодба, че понижението важи единствено в случай че потребителят си купи най-малко два продукта. Впоследствие обаче се оказва, че даже и тези два продукта има ограничаване, че трябвало да бъдат идентични, а не да си изберете по Ваше убеждение от цялата група понижени артикули ”, сподели още ръководителят на КЗП. Той прикани търговците да съблюдават разпоредбите, а потребителите да реагират във всеки случай, в който се вършат опити правата им да бъдат нарушени.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР