Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е

...
Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е
Коментари Харесай

Защо ирландската граница се превърна в разменна монета за Брекзит*

Въпросът за сухоземната граница сред Северна Ирландия и Европейски Съюз е една от главните спънки за Англия да реализира съглашение с Брюксел за безпрепятствено и проведено излизане от съюза през март. Ето какво съставлява той и за какво е значим:

И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА
През 1998 година Англия и Република Ирландия подписват Споразумението от Разпети петък за преустановяване на 30-годишния спор в Северна Ирландия, воден за това дали тя да остане английска или да се причисли към Ейре. В резултат на съглашението са отстранени граничните инспекции по 500-километровата сухоземна граница и са въведени доста правила и институции, които са направени по този начин, че да са общоирландски. Излизането на Англия от Европейски Съюз значи и излизане на Севера, а това от своя страна може да значи връщане на граничните инспекции по границата и въвеждане на разнообразни правила за търговия, което може още веднъж да разпали напрежение.

КАКВО Е ТОГАВА РЕШЕНИЕТО
Британският министър председател Тереза Мей съобщи, че би трябвало да бъде подписано особено съглашение за комерсиалните и митнически връзки с Европейски Съюз. То би трябвало да бъде контрактувано по време на 20-месечен временен интервал, в който да се резервира настоящето статукво. Чрез него съгласно този проект ще се подсигурява, че няма да има забележими граници сред Обединеното кралство и Европейски Съюз и няма да има потребност и от натрапчиви инспекции на стоките, минаващи през ирландската граница.

ЗВУЧИ СПРАВЕДЛИВО - КЪДЕ ОБАЧЕ Е УЛОВКАТА
Уловките в действителност са две. Преговарящият на Европейски Съюз по въпросите на Брекзит Мишел Барние съобщи, че предложенията на Мей за митническите и търговски взаимоотношения в по този начин наречената тактика за излизането от съюза, получила името " Чекърс ", дават на Англия неправдив достъп до единния европейски пазар. Второ, ирландското държавно управление, което има поддръжката на останалите страни от Европейски Съюз, желае гаранции, ако тези бъдещи търговски договаряния се провалят.

КАКВИ СА ТЕЗИ ГАРАНЦИИ
В началото на годината Барние предложи, в случай че до края на преходния интервал през 2020 година не бъде открито решение за цялото Обединено кралство, то единствено Северна Ирландия да остане част от европейското икономическо пространство до намирането на по-добро решение. Това би означавало тази провинция да продължи да ползва регулациите на Европейски Съюз и да прави митнически инспекции, затова да управлява търговията с останалата част на Англия. (продължава на идната страница)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР