Въпросът за създаването на американска военна база в Полша с

...
Въпросът за създаването на американска военна база в Полша с
Коментари Харесай

Военната база на САЩ в Полша Форт Тръмп със сигурност ще бъде създадена

Въпросът за основаването на американска военна база в Полша с името "Форт Тръмп ", която ще укрепи отбранителният капацитет на страната, е решен. Това съобщи през днешния ден полският министър на защитата Мариуш Блашчак пред националното радио, представен от интернет портала Polityce.pl.

Запитан за хода на договарянията със Съединени американски щати, Блашчак сподели: "Преговорите не престават и засягат формулата. Разсъждаваме дружно по какъв начин да организираме засилено наличие на Съединени американски щати в Полша, само че нямам подозрения, че ще се стигне до подсилване на отбранителния капацитет ".

По думите му полско-американската самодейност "Форт Тръмп " ще се реализира и "двете страни договарят не за това дали да има засилено американско наличие в Полша, а по какъв начин да стане това ".

По въпроса за основаването на единна европейска войска Блашчак посочи, че мнението на Варшава е изрично - всички начинания на Европейски Съюз би трябвало да подкрепят съществуващите отбранителни структури в НАТО. Според него Полша желае така наречен Постоянно структурирано съдействие (PESCO) да добавя отбранителния капацитет, действителен в границите на Северноатлантическия съюз.

След днешното съвещание на министрите на защитата и на външните работи от Европейски Съюз в Брюксел Мариуш Блашчак не се съгласи, че съдействието на европейските страни в границите на ПЕСКО поставя основата на единна европейска войска, както настояват немският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон.

"Смятам, че ПЕСКО е общ брой от стратегии, които дават късмет за укрепване на отбранителния капацитет, чиято основа е Северноатлантическият съюз, или най-малко такава е интерпретацията на Полша ", заключи министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР