Въпросът за ролята на Япония в сигурността в момент на

...
Въпросът за ролята на Япония в сигурността в момент на
Коментари Харесай

Ролята на Япония по отношение на нарастващия китайски натиск към Тайван ще е приоритет в преговорите две плюс две

Въпросът за ролята на Япония в сигурността в миг на възходящо напрежение към Тайван евентуално ще заеме значимо място на срещата в петък сред министрите на външните работи и защитата на Япония и Съединени американски щати.

Така наречените договаряния „ две плюс две “ ще се проведат ден откакто Япония подписа пакт за съдействие в региона на защитата с Австралия, загрижена за увеличената военна и икономическа мощност на Китай.

Напрежението към демократичното управлявания Тайван набъбна през последните две години, защото Китай ускори военни и дипломатическия напън над острова, за да го пречупи и той да признае, че е част от Китай.

„ Очаква се министрите да приказват за съдействие в региона на сигурността в района “, съобщи чиновник на японското външно министерство.

Япония поддържа политика на „ един Китай “ и се стреми да балансира връзките си с Пекин и с дългогодишния си боен съдружник Съединени американски щати.

Китай е най-голямата експортна дестинация на Япония, с експорт от 141 милиарда $ през 2020 година, съгласно комерсиалните данни на МВФ.

Все отново връзките на Япония с Тайван процъфтяват през последните години на най-вече неправителствена основа.

Бившият министър-председател на Шиндзо Абе съобщи предишния месец, че Япония и Съединени американски щати не могат да останат безучастни, в случай че Китай в миналото предприеме военни дейности против острова. Тези негови думи срещнаха възмущение от страна на Пекин.

Японските и американските въоръжение сили са изготвили план на проект за взаимна интервенция при положение на изключителна обстановка.

През октомври държавното управление на Япония алармира за по-настоятелна позиция във връзка с китайската неприязън по отношение на Тайван, предолагайки, че ще бъдат премислени разнообразни разновидности и ще има подготовка за разнообразни сюжети.

Експертите обаче споделиха, че скоро не се чака забележителна смяна в позицията на Япония във връзка с Тайван.

„ Преговорите „ две плюс две “ могат да бъдат опция да се приказва необятно за това, което Япония може да е подготвена да направи, само че това в никакъв случай няма да бъде обществено прието “, съобщи Джефри Хорнунг, японски специалист по политиката за сигурност в Rand Corporation, отбелязвайки, че и двете страни може да желаят да запазят по този начин наречената стратегическа неизясненост.

Даниел Ръсел, някогашен върховен посланик на Съединени американски щати за Източна Азия, в този момент член на Asia Society, на собствен ред сподели, че Япония има доста да обмисля своята позиция, когато става дума за присъединяване в изключителна обстановка в Тайван.

„ От една страна възпирането на китайската експанзия и отбраната против безмилостните нахлувания в следени от Япония води е висок приоритет, както и заставането до Съединени американски щати и проявлението на поддръжка за демокрацията на Тайван “, съобщи още той.

„ Компенсиращите фактори включват пацифистка вътрешна политика и правни ограничавания и големи стопански ползи в Китай “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР