Въпросът за определянето на наследника на покойния съдия от Върховния

...
Въпросът за определянето на наследника на покойния съдия от Върховния
Коментари Харесай

Смъртта на Върховен съдия в САЩ става тема в дебата Тръмп-Байдън

Въпросът за определянето на наследника на починалия арбитър от Върховния съд на Съединени американски щати Рут Бейдър Гинсбърг евентуално ще заеме водещо място в първия от трите предизборни диспута сред Доналд Тръмп и Джо Байдън. Защото този, който бъде определен за овакантената служба, може да се окаже решаващият глас при вземането на решения на съда по противоречиви въпроси като абортите.

На 29 септември президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и кандидата на демократите за Белия дом Джо Байдън ще се изправят един против различен в първите директни диспути.

Диспутът, който ще се състои единствено пет седмици преди изборите на 3 ноември, по този начин или другояче щеше да е значима опция за двете страни да убедят гласоподавателите, че те са верният избор. Но в този момент, след кончината на арбитър Рут Бейдър Гинсбърг от Върховния съд, тези диспути получават още по-голямо значение.

И по тази причина с изключение на по тематики като опазването на здравето, ковид, стопанската система и гражданските безредици поради расизма двамата претенденти евентуално ще влязат в развълнуван спор и по въпроса за наследника на починалата съдийка, известна с демократичните си възгледи.

Републиканецът Тръмп бърза да дефинира заместител на Гинсбърг допустимо най-скоро - най-вероятно той ще е реакционер, а Байдън приканва изборът на новия арбитър да бъде отсрочен и той да бъде номиниран от спечелилия в изборите.

След като въпросът за съда става толкоз значим единствено седмици преди изборния ден, на напред във времето може да излязат и други тематики. От решенията на съда може да зависи ориста на здравното обезпечаване, както и правото на аборт, което може да бъде лимитирано или предпазено от деветчленния съдийски състав.

Но въпреки всичко главно място в дебатите ще има коронавирусът. В Съединени американски щати починаха над 200 000 души, като съгласно Байдън доста от смъртните случаи е можело да бъдат предотвратени, в случай че Тръмп беше реагирал по-добре.

Президентът упорства, че държавното управление му се оправя с епидемията безпогрешно и упреква медиите в отрицателно отразяване на тематиката. Той ще би трябвало да се отбрани и да изясни многото изгубени работни места и затварянето на предприятия от дребния бизнес поради пандемията.

Байдън ще изтъкне ролята си за приемането на Обамакеър (неофициалното име на така наречен Закон за наличните здравни грижи, разширяващ обсега на здравното осигуряване), до момента в който Тръмп ще бъде в неизгодна позиция, пробвайки се да изясни за какво е срещу този закон, без да е предложил негова опция, откогато е на власт.

Седемдесет и четири годишният настоящ президент ще влезе в дебатите в ролята на изоставащ в социологическите изследвания, като разликата сред него и Байдън в проучванията на публичното мнение през последните месеци се оказа трайна.

Още повече, че Републиканска партия като цяло има проблеми и е под стрес поради значими съревнования за места в Конгреса. Увеличават се възможностите, че демократите ще трансформират статуквото и през януари към този момент ще управляват и двете камари на законодателния орган на Съединени американски щати.

Представянето на президента може да има отрицателен резултат за цялата партия. Имайки поради засилващото се напрежение, не е ясно по какъв начин той се приготвя, участвайки да вземем за пример в симулация на диспути.

Кампанията на Тръмп към този момент месеци наред атакува Байдън за умствените му качества, настоявайки, че 77-годишният някогашен вицепрезидент има признаци на изкуфялост.

За Байдън това значи, че с нараснало внимание ще се следи дали речите и отговорите му звучат обвързвано. Но това също по този начин слага летвата относително ниско - в случай че се покаже способен по другите тематики и приказва добре, ще може към този момент да се усеща победител.

Миналата седмица на среща с обществеността Байдън без да се затруднява изреждаше характерни детайлности за бъдещата ваксина против ковид и наподобява бе на една вълна с хората, които му задаваха въпроси, изразявайки състрадание към житейската орис на всеки един от тях.

От друга страна, на сходна среща по-рано този месец Тръмп изглеждаше комплициран, а след това се наложи екипът му да опровергава някои от отговорите му на въпросите за ковид - да вземем за пример екипът му настоя, че президентът не е последовател на тактиката на " стадния " имунитет, макар че на срещата с гласоподавателите внушенията бяха тъкмо такива.

След идния на 29-и дебат ще има още два, като единият ще бъде още веднъж под формата на отговори на въпроси на гласоподаватели, а последният ще се състои директно преди изборния ден и ще премине в класическия формат. Ще има и диспути сред вицепрезидента Майк Пенс и номинираната за вицепрезидент от демократите Камала Харис.

Водещ на първия дебат ще бъде Крис Уолас, публицист от " Фокс нюз " с репутацията на справедлив представител на медиите, който не се свени да задава неуместни въпроси. Тази година поради здравните наставления против ковид броят на публицистите, които ще бъдат водещи на предизборните диспути, е понижен.

При състояние че към този момент стартира предварителното гласоподаване и частичното гласуването по пощата, което през идващите седмици се чака да става все по-предпочитан метод за гласоподаване, всеки спор може да се окаже решителен фактор за някои гласоподаватели.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР