Въпросът за моята оставка не е актуален в момента, в

...
Въпросът за моята оставка не е актуален в момента, в
Коментари Харесай

Кой спря търговския регистър?

Въпросът за моята оставка не е настоящ сега, в тази сериозна обстановка съм нужна тук, с цел да съгласувам, съобщи в сряда изпълнителният шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Ден по-късно се сътвори усещане, че чадърът над нея се пропука, откакто министър председателят разгласи, че " не е удовлетворен от " шефката на Търговския указател " и откакто се преодолее рецесията там би трябвало да се чакат промени.

© Надежда Чипева Повече от 10 дни работата на десетки хиляди компании е нарушена от срутва в системата на Агенцията по вписвания

Опасенията са, че загубите от хаоса ще бъдат съществени
Още по тематиката
Властелинът на компютърните поръчки

" Лирекс БГ " е главен достачик на ИТ съоръжение за държавните ведомства
17 авг 2018
От февруари Цецка Цачева е знаела за проблеми с шефката на Агенцията по вписванията (oбновена)

Българска социалистическа партия желае оставките на Зорница Даскалова и на министъра на правораздаването, Цачева упорства, че е работила съответно по сигнала
15 авг 2018
Проблемът с Търговския указател, или когато л@йното удари вентилатора

При неналичието на съответна информация можем единствено да спекулираме за аргументите за краха, само че има логичност в догатката за тенденциозен бойкот
15 авг 2018
Томислав Дончев: За виновността за Търговския указател ще кажат прокуратурата и Министерство на вътрешните работи

Властта проговори за казуса и нищо ново не сподели, от през днешния ден могат да се вършат информации в регистъра, само че единствено по ЕИК
15 авг 2018
Проблемът с Търговския указател - немарливост и несръчност или бойкот

Експерти: Единственият метод да се заличи информация без диря от регистъра е да се симулира щета, като авансово е компрометиран механизмът за бекъп
14 авг 2018
Агенцията по вписванията: Търговският указател ще рестартира " поетапно "

Нямало злонамерена външна офанзива, нито заплаха да изчезне информация, заявяват от ведомството
13 авг 2018 " Временно е прекратен достъпът до Търговския указател [...], до момента в който бъдат отстранени техническите аргументи, за които Агенцията по вписванията осведоми на 10 август. Министърът на правораздаването е известен и неотложно е сезирал прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи. " Това известие се появяваше в продължение на седем дни на екраните на десетките хиляди хора - притежатели и ръководещи на компании, банкови чиновници, юристи, нотариуси и доста други, които всеки ден работят с една от най-важните база данни в България. Цената на хаоса, който се сътвори от изгубването на регистъра, сега не може да бъде измерена, още повече че не се знае какъв брой ще продължава. Една от главните системи, през която работи българският бизнес, спря. В продължение на седмица страната отхвърляше каквато и да било информация и това в допълнение ускори суматохата измежду всички наранени. А когато властта въпреки всичко проговори, се оказа, че към този момент никой няма да понесе отговорност за случилото се.

Неофициално представители да страната настояват, че голяма част от виновността е на компанията, която дава отговор за поддръжката на регистъра - " Лирекс ". От самата компания не разясняват нищо всъщност. Дори и виновността да е в действителност при тях, отговорността за този катастрофичен неуспех се носи напълно от Агенцията по вписванията, която я е наела, направлявала и купувала техниката.

В първите дни на рецесията мълчанието на страната засилваше чувството на безпорядък. Първите мнения по-късно пък навеждат на мисълта, че стремежът е да се избегне отговорността за неуспеха.

Какво се случи?

Най-краткият отговор е: случи се немислимото. Според специалисти няма различен подобен казус да изчезне целият търговски указател за толкоз нескончаем интервал и да няма никаква сигурност какво може да бъде възобновено и по кое време.

Става дума за цялата база данни за търговците в България и за юридическите лица с нестопанска цел, която би трябвало да е разполагаем и по отношение на европейски задължения на страната. Това е като да изчезне самоличността на един жител – той става никой. Може да си купи сирене, само че не може да изтегли пари от банковата си сметка или да ги внесе, не може да се легитимира като водач, не може да подаде каквото и да е заявление до администрацията, да заведе дело, да встъпи в брак и т. н.

Същото важи в доста по-голяма степен и за компаниите, чиито представители, по сполучливия израз на специалист, не държат непрестанно в задния си джоб уверение за настоящо положение с прясна дата. Ежедневните проблеми за бизнеса от изгубването на регистъра може единствено неизчерпателно да се изброяват, тъй като проявленията им на процедура са безчет. Към момента не е допустимо да се записва нова компания, нито да се впишат промени в настоящите. Това, от една страна, блокира целия оборот, тъй като, в случай че не можеш да се легитимираш, не можеш да сключваш и покупко-продажби, а това е наложително най-малко за покупко-продажбите пред нотариус и желателно за другите с оглед отбягване на непотребен риск. Управителят на едно сдружение не може да предприеме дейности пред администрацията, банките, правосъдната власт, правосъдни реализатори, нотариуси и други, без да се легитимира.
Към момента никой в страната не е в положение да каже докога ще продължи сривът на регистъра и по кое време ще бъдат възобновени всичките му функционалности. Според известие от самата организация от сряда това няма да стане най-малко още седмица, само че без да се сочи краен период. Засега поетапно се възвръщат единствено варианти за електронни информации - в началото по ЕИК, а ден по-късно - и по името на физическо или юридическо лице. Справки на хартия не се издават.

Фотограф: Надежда Чипева
Това дава необятно поле за измами, тъй като, в случай че да речем компанията е сменила шефа си, само че не е вписала това събитие, досегашният шеф може изцяло законно да прави всевъзможни дейности - да вземем за пример с обичайните сътрудници на сдружението, които му имат доверие. Бизнесът не може да тегли пари от личните си сметки в банката – било за разплащане за доставки, за заплати и осигуровки, нито да зарежда сметки, а ненавременните заплащания водят до лихви, компенсации, пропуснати изгоди и така нататък

С аналогични проблеми се сблъскват организации и сдружения от неправителствения бранш, които не могат да впишат промени в управителните си органи.

Неприятните последици се ускоряват и поради ясното изказване на управляващите, че не са в положение да кажат докога ще продължи това. Към всичко това се прибавя и съвсем единомислещото мнение на юристите, че за тези главоболия страната не може да бъде наказана на обезщетение за вреди, а те сигурно са действителни и сега. Твърдението на управляващите, че става въпрос за техническа щета на сървъри трансформира всичко във форсмажорни условия, които не се обезщетяват.

Защо се случи

Отговора на този въпрос би трябвало да дадат институциите, досега те мълчат. Икономистът и компютърен специалист Иво Мирчев разяснява: " Едва ли в миналото ще узнаем каква е същинската причина седмица да не действа Търговският указател, съвсем несъмнено ще бъде изработен опит за замитане на всички следи, макар че вероятността да бъде възобновена изцяло информацията в него е минимална. " За страдание това е преобладаващото мнение. Потвърждават го всички дейности на управляващите до момента.

Поради неналичието на съответна информация се появяват разнообразни спекулации, само че даже и тук специалистите по регистърно право и от IT бранша са единомислещи – или става въпрос за тенденциозен бойкот, или за извънредно рискова несръчност. Както нормално, тези два фактора на българска почва доста удачно се комбинират в една непробиваема сплав.

На брифинга си в сряда шефката на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова отхвърли всички коментирани обществено аргументи за срутва – не било правилно, че организацията не разполага с съответна техника, в противен случай, закупени са нови сървъри и други устройства, конфигурирани са и се употребяват. Не е правилно, че информацията не е архивирана, в противен случай, бекъпи са правени не на едно, а на две места редом – в центъра в " Младост " и в центъра в Шумен. Не е правилно, че има изгубени данни, всичко е налице. Няма никаква заплаха за злоупотреби по време на възстановителните работи в този момент, тъй като до главата на всеки специалист, който работи по възобновяване, стоят хора от ГДБОП и ДАНС. Но на въпрос " добре, за какво тогава се случи този колосален срив, с който организацията не може да се оправи " Даскалова съобщи: Не ме питайте за механически детайлности, не мога да ви отговоря, преди да завърши инспекцията. Как тогава е сигурна, че няма изгубена информация? Така уверявали специалистите. Защо не докара специалист да удостовери това? Не може, те работят, хората от службите ги наблюдават, а и в този момент нямат право да приказват.

Всъщност, в случай че има нещо стъписващо в цялата история, това са многото и все правдоподобни пояснения за какво се стигна дотук - и в хипотезата за умисъла, и в изказванията за липса на всякаква смислена политика в региона на електронното ръководство.

" Ситуацията със срутва на Търговския указател е невиждана рецесия на националната сигурност. Ако зад тази рецесия стои предумисъл, той е бил ориентиран към манипулиране на едни или други данни. Сега въпросът е дали е имало такава операция и до каква степен отсега нататък тя ще бъде предотвратена. Мотив има - става дума за големи пари и ползи, изключително в навечерието на инспекциите от ЕЦБ и Европейска комисия във връзка с нашите банки, застрахователи, пенсионни сдружения и държавни компании поради засиленото съдействие по пътя към еврозоната. Очевидно и опция е имало " - това съобщи някогашният правосъден министър Христо Иванов, в този момент водач на партия " Да, България ". Според IT специалисти пък най-сполучливият метод да се изчистят данни от регистъра е, като се манипулира бекъп механизмът и по-късно се симулира техническа щета, а прекалено много са хората, които биха желали да отстранен едно или друго оттова.

От друга страна, не по-малко разумно и съществено звучат мненията на специалисти по киберсигурност и електронно ръководство, съгласно които казусът е систематичен и това е трябвало да се чака. Най-общо техните опасения са, че няма нито един орган, който да ползва единна политика в тази област, всяко ведомство единствено си взема решение какви стандарти да вкара, какви хора да назначи, какви публични поръчки да разгласи, а последното в действителност е решаващо. Системите зависят една от друга – това е концепцията на електронното ръководство. Но вместо да се подхожда редовно - да се проектират системите вярно и да се поддържат стабилно, се върви единствено към увеличение на функционалността посредством въвеждане на все нови и нови електронни услуги. И, несъмнено, все нови и нови публични поръчки.

Отделно няма никаква политика във връзка с IT специалистите, които не могат да бъдат арестувани със заплата от по 2000 лева

Мнозина припомниха, че системата на Агенцията по вписванията от дълго време дава сигнали, че не устоя. Но вместо да се взимат ограничения, от години единственият блян е да се гради мегаагенция, към която се закачат все нови и нови регистри - заможен указател, БУЛСТАТ, указател на имуществените връзки на съпрузите (РИАС), системата ИКАР и така нататък Само преди седмици беше отсрочено с две години приобщаването на Централния указател за особените залози и макар изказванията, че това няма нищо общо с претрупаната система на организацията, към този момент е мъчно да се повярва, тъй като сигнали имаше от дълго време.

Какви са съответните ограничения и дали държавното управление ще ги предприеме

Справедливостта изисква да се каже, че съответните ограничения се дефинират едвам откакто се разпознава казусът, което значи, че е нужно повече време. Но пък, въпреки това, явното отвращение на управляващите даже да признаят казуса ражда мощен песимизъм.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи в сряда, че до 10 дни държавното управление ще одобри решение за създаване на единно електронно държавно вместилище на данните от всички регистри, с цел да се предотврати нов подобен случай. Междувременно Държавната организация за електронно ръководство е почнала повсеместен одит на всички електронни системи, въпреки че специалисти предлагат този одит да е самостоятелен.

Сериозният проблем обаче е, че досега никой във властта не калкулира отражението на този скандал върху стопанската система. Никой не загатва имиджовите провали за страната, която има европейски ангажимент да поддържа настоящи данни в обществен указател на комерсиалните сдружения, в това число и за системата за взаимно свързване на централните, комерсиалните и дружествените регистри. Не се разяснява отражението върху упоритостите на страната за Шенген и ЕЦБ. И за това какъв знак за националната сигурност е злепоставянето на една такава база данни.

Кой ще поеме отговорността?

" Въпросът за моята оставка не е предмет на диалог сега. В такава сериозна обстановка съм нужна тук, с цел да съгласувам. " Това съобщи шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова пред публицисти в сряда след едноседмичната цялостна омерта на всички институции по казуса. Малко преди този момент вицепремиерът Томислав Дончев разгласи пред бТВ, че въпросът за виновността и отговорността би трябвало да се взема решение от прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, в това число когато става въпрос за непросветеност и небрежност. И досега " Капитал " не получи отговор от вицепремиера дали това значи, че изпълнителната власт на съответните равнища няма да предприеме дейности за идентифициране на отговорните за проявената непросветеност и/или небрежност и за търсене на административна и дисциплинарна отговорност от тях, в случай че точно административната и дисциплинарната отговорност са инструмент в ръцете на изпълнителната власт като оперативно средство да се вземат решение управнически проблеми. Некадърността не е закононарушение по българското право.

Едва в четвъртък пристигнаха сигналите, че властта най-сетне може би е схванала, че подобен огромен скандал не може да се замаже с аргумента, че " никой не е застрахован от сходно нещо " - теза, която използваха и Томислав Дончев и на Зорница Даскалова.

Фирмата, която поддържа регистъра - " Лирекс БГ ", прави тази активност от 2012 година с едногодишни контракти за по 90 000 лева годишно (повече за " Лирекс " виж тук). Със сигурност тя носи огромна част от виновността, а продължителното ѝ безмълвие и неубедителният опит да даде някакво обществено пояснение в сряда са много показателни. Но това не изключва отговорността за възложителя - държавната институция, чиято задача е да реализира контрола върху осъществяването на отговорностите.

И тук стигаме до казуса с метода, по който стават назначенията на сходни позиции в институциите. Те (по принцип постоянно, а в съответния случай - със сигурност) не зависят от експертизата и проявения професионализъм, а от корпоративната конструкция на властта. Зорница Даскалова не е старателен специалист, натрупал опит с години в системата на регистърното произвеждане, с цел да стигне до този пост. Тя е следващата удостоена за шеф личност, без управляващите да се усещат длъжни даже да сочат претекстове. Но наподобява непоклатима. Последният мандат даде доста образци по какъв начин министър председателят Борисов с лекост вади изкупителни жертви за надалеч по-малки проблеми и поръчва уволнението им. Дори парламентарният началник Димитър Главчев стана негова цел, а през юли по персонално разпореждане на премиера зам.-министър на земеделието и трима служители станаха курбан поради недоволството от чумата по дребния добитък. Нейното CV, както и фактът, че цяла седмица никой от властта не посмя да уточни името на шефката на регистъра, са задоволително доказателство, че тя е от квотата на неофициалния, само че най-съществен съдружен сътрудник на ГЕРБ - схемата, олицетворявана от Делян Пеевски. Дори и в тази ситуация да няма таен сюжет, неуспехът с Търговския указател е доста образно доказателство какво се случва, когато единственият критерии за назначение на висока позиция е сляпата преданост към паралелната страна. Как беше назначена Зорница Даскалова

В подтекста на сегашната драма с Търговския указател парадоксално звучи, че през май м.г. правосъдната министърка Цецка Цачева освободи предходната директорка на АВ Елена Маркова с претекст " установени нарушавания от учредителен темперамент " след проверка за две години обратно. (Маркова беше назначена за шеф на АВ през март 2015 година от квотата на Реформаторския блок.) Новината не бе обявена публично от държавното управление, а изтече през медиите, което разреши на Цачева да не конкретизира какви са нарушаванията. Само две седмици по-късно за шеф на организацията към този момент бе назначена Зорница Даскалова. Назначението й също не бе публично оповестено, за него стана известно около други събития. Цачева не откри за належащо обществено да разгласи претекстовете си да назначи Даскалова на този пост даже откакто в медиите бяха оповестени недвусмислени обстоятелства, които сочат, че Даскалова е обвързвана с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски по няколко линии. Тя е приключила право в СУ " Св. Климент Охридски " през 1998 година, има специализация " Международни връзки " и магистратура по " Счетоводство и надзор " от УНСС, написа в формалната ѝ биография. Става член на Комисия за защита на конкуренцията през 2011 - 2016 година и там се трансформира в " обичания комисар на Пеевски " – на нея се пада да рапортува повече от половината от преписките, свързани директно или индиректно с " предприемача " и народен представител. А компаниите, в които взе участие преди и по-късно, водят към Делян Пеевски и някогашния мажоритарен притежател на КТБ Цветан Василев. Името ѝ излиза и в оповестения лист на депозантите в КТБ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР