Въпросът за коланите е много важен. Няма място за отстъпление,

...
Въпросът за коланите е много важен. Няма място за отстъпление,
Коментари Харесай

През септември внасят законови промени за коланите в автобусите

" Въпросът за коланите е доста значим. Няма място за оттегляне, би трябвало да се промени законодателството. През месец септември такива текстове ще бъдат импортирани в националното заседание. Безопасността е най-важното нещо. " Това съобщи Бойко Рановски - шеф на ИА " Автомобилна администрация " в изявление за Нова телевизия.

" За някои транспортни средства, създадените преди 2006 година, това не е допустимо. Ще се наложи за такива рейсове замяна на самите седалки, тъй като те не разрешават слагането на колани ", добави той.

" В страната има над 23 000 рейса. Около 15 000 са с първа регистрация преди 2006 година. Не всички от тези обаче са лицензирани за осъществяване на транспорт. Общо лицензираните са към 13 000, като в случай че се вкара към този момент упоменатата мярка, ще станат на половина ", сподели още Рановски.

" Задължение на сътрудниците от " Пътна полиция " е, като има проблем в някой сектор от път, да бъдат сигнализирани съответните институции и виновни лица. Аз като съм бил отпред на организацията най-малко, по този начин правех. По отношение на това какво е трябвало да се предприеме - има способени органи, те ще кажат ", по този начин разяснява Рановски проблема за асфалта с неприятно сцепление, където стана злополуката край Своге.

" Всичко сега се изследва и проучва, а стопанинът на пътя би трябвало да вземе съответните ограничения. Можеше да бъде затворен пътя, само че това решение би трябвало да бъде в съгласие и решено от стопанина на пътя и " Пътна полиция ". Отговорните органи би трябвало да кажат какво решение са взели. Участъкът е доста претрупан и натоварен. Когато даден сектор има проблем, нормално се лимитира скоростта в този сектор ", сподели Рановски.

В момента на Централната автогара в София се прави инспекция на Изпълнителната организация „ Автомобилна администрация”. Проверява се документалната част на рейсовете – дали дават отговор на условията за дадения тип транспорт, както и работно време. Дали водачът има всички нужни документи.

" След 2008 година няма създаден рейс, който да не има предпазни колани. Проблемът е дали се слагат. Няма транспортьор в страната, който да не го е боязън от две неща – да не му се отнеме лиценза и да не провокира или попадне в злополука, при която да има починали. В този смисъл няма компания, която да не поставя ежедневни старания, с цел да предотврати това ", изясни Симеон Милушев от Националната асоциация на автобусните превозвачи.

" Преди две години Столична община направи социална поръчка, която задължи софийските превозвачи да купят към 300 нови рейса и по този начин възрастовият им състав се намали. В страната обаче към момента процентът на новите рейсове е жалък ", добави той.

Милушев е на мнение, че контролът, който се прави в дребните обитаеми места, е занижен поради доста условия. Едно от тях е ниското възнаграждение на контролните органи и тяхното образование. По този метод не са стимулирани да извършват отговорностите си.

На 29 август следва среща на 10 организации и да се предложат спомагателни ограничения на Министерството на превоза.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР