Въпросът за , които Комисията за енергийно и водно регулиране

...
Въпросът за , които Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

ЕК ще провери спорните промени на КЕВР при търговията с ток

Въпросът за, които Комисията за енергийно и водно контролиране предложи през ноември и може скоро да утвърди, стигна до Брюксел. Българският евродепутат от ЕНП/ДБ Радан Кънев е подал въпроси към Европейската комисия, с които пита дали желанията на КЕВР нарушават европейското законодателство и могат ли те да покачат цените на тока в България.

Проблемът е там, че в този момент търговците на ток, клиентите им и производителите на сила се сплотяват в Координатори на балансиращи групи, с цел да понижат разноските си за балансиране - остатъкът на един покрива дефицита на различен. КЕВР обаче предлага това към този момент да не може да се случва и всички несъответствия да се покриват от държавния " Електроенергиен систематичен оператор ", само че след възнаграждение на съответните цени - цената на електрическата енергия при дефицит е най-високата допустима на пазара, защото ЕСО я обезпечава от активиране на аварийни мощности, каквито са Топлоелектрическа централа " Варна " на Ахмед Доган и обвързваните с Христо Ковачки централи.

Според Кънев съществуват съществени подозрения, че налагането на тези нови правила може да докара до повишение на цената на електричеството за крайните консуматори, както и че би противоречало на правото на Европейски Съюз. " Надявам се, че новото българско държавно управление ще организира доста по-активна и сериозна европейска политика, учредена на отбрана на националния интерес, преди приемане на нови актове от институциите на Европейски Съюз, а не на мрънкане и недоволство, откакто законодателството е в действие ", споделя още той.

През ноември и Европейската федерация на енергийните търговци (EFET) също изпрати мнение до българското държавно управление и КЕВР, в което изрично декларира, че нетирането на несъответствията в границите на групите икономисва разноски и усъвършенства енергийната система.
Реклама
Важно по думите на Кънев, е решенията, вземани в България, да бъдат съгласувани с институциите преди влизането им в действие, с цел да не се открива несъгласие с Правото на Европейски Съюз пост фактум, както постоянно се случва в последните години. Той показва още, че измежду производителите, търговците и потребителите на електрическа енергия поражда паника, че тази смяна опонира на Правото на Европейски Съюз по отношение на вътрешния пазар на електрическа енергия, на общата политика на Европейски Съюз за либерализиране и децентрализиране на пазара на електрическа енергия, както и че ще докара до повишение на цените за потребителите. Съмненията са за нарушаване на член 5 по отношение на правото на участниците на пазара да делегират отговорността за несъответствията на " отговарящо за салдото лице по собствен избор ", прецизира Кънев.

Пред Mediapool ръководителят на КЕВР Иван Иванов е декларирал по този мотив, че е наредил на работната група, подготвила измененията в разпоредбите за търговия с ток, да проучва всяко едно мнение по отношение на плануваната възбрана на пазарни обединявания и да се произнесе по него. На ново закрито съвещание идната седмица още веднъж ще се разиска дали да се одобряват измененията.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР