Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се постави още

...
Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се постави още
Коментари Харесай

Радев: Борисов се сети за разследването на главния прокурор чак в своя залез

Въпросът за ефикасното следствие на основния прокурор се сложи още преди повече от десетилетие, само че чак в залеза на своето ръководство Бойко Борисов даде предложение в тази посока – и то в типичния си жанр: за 20 минути. По този метод президентът Румен Радев разяснява в ефира на bTV законодателните оферти за статута на Обвинител №1, които държавното управление стартира.
Прокурор, определен и от основния прокурор, ще проверява основния прокурор Управляващите ремонтират закони след рецензиите на Венецианската комисия
По думите му цялата концепция за самостоятелен прокурор с единствена задача да проверява основния е почнала с нарушаване на Закона за нормативните актове – без публично разискване и без оценка на въздействието, а може и да се стигне до колизия с Конституцията.

Въвежда се нова мощна фигура, в някои аспекти – по-мощна от основния прокурор, а нея я няма в конституцията; тя се избира от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет (председателствана от основния прокурор), а не е и ясно кой ще проверява този магистрат при положение, че наруши закона, уточни Румен Радев.

„ Проблемът е доста по-дълбок и няма да се реши с този законопроект”, акцентира президентът.

Той акцентира, че дори и ГЕРБ да не вземат участие в консултациите за конституционни промени, които ще инициира, резултатът от полемиките ще влезе в Народното събрание и там ръководещите ще би трябвало да вземат отношение. „ Там има доста рационални хора и те одобряват доста от тези позиции, които споделям”, означи Румен Радев във връзка с ГЕРБ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР