Въпросът с президентските избори в Турция тази неделя ще приключи

...
Въпросът с президентските избори в Турция тази неделя ще приключи
Коментари Харесай

Тайфур Хюсеинов: Ердоган ще спечели президентските избори в Турция още на първи тур



Въпросът с президентските избори в Турция тази неделя ще завърши още на първи тур. Това мнение изрази журналистът от obzornews.bg Тайфур Хюсеинов  в изявление за предаването „ 12+3 “.

„ Това е допустимо да се случи предвид на това какво се случва в страната. Провеждат се едни избори в изключително състояние. Тотален надзор на медиите от страна на ръководещата партия. Не можем да приказваме за почтени и свободни избори при такива условия. Въпреки че Ердоган е заречен, в случай че завоюва изборите да анулира изключителното състояние “, добави той.

Съмненията към идните избори са доста съществени, счита журналистът и изясни: „ Изтече информация, че Централната изборна комисия е отпечатала 500 млн. бюлетини за идните парламентарни и президентски избори и  локални избори при нужда към 130 млн. бюлетини. Последва и нова информация, че отпечатаните бюлетини не са били 500 млн., а 357 млн.. Добавяме и това, че за идните избори няма да е нужен и щемпел на комисията на всяка бюлетина. Така че подозренията дали идните избори ще бъдат почтени са доста огромни. Затова считам, че Ердоган няма да остави никакви шансове най-малко президентските избори да останат за втори тур. “

Предизборната акция, която води Ердоган е доста ялова, счита още Хюсеинов: „ Не са останали причини, с които да убедят своите гласоподаватели. Преповтарят се едни и същи клишета, че Турция ще стане по-велика, по –голяма и така нататък, само че действително гласоподавателите не виждат вероятност в това отношение “.

Според журналистът обаче ползата на турското общество е повлиян от опозиционния претендент Мохамед Индже, който съумява да убеди необятна маса от гласоподаватели: „ Освен обичайните гласоподаватели – кемалистките гласоподаватели, които гласоподават обичайно за Народно републиканската партия, той съумява аргументирано да показа на гласоподавателите една нова визия. Не приказваме за някакво демократично развиване на страната, в противен случай - връщане на оня остарял модел,  който се използваше в политическия живот в Турция преди Ердоган да направи такива колосални промени. Най-вече връщане на парламентарната република в страната.

Хюсеинов посочи, че на парламентарните избори е допустимо прокюрдската партия да успее да прескочи бариеарата и да влезе в Народното събрание.

Икономическата обстановка, в която се намира сега Турция е водещата причина за предварителните избори, счита Хюсеинов и добави: “Турската лира се обезценява по отношение на $, като такова обезценяване в републиканската история не се помни. От друга страна, това обезценяване не се отразява действително на цените. Избирателите не виждат резултата, който можеше да се чака при такова обезценяване, т.е. може да го тълкуваме и като избирателен ход – изкуствено поддържане на цените, с цел да може гласоподавателите да си изградят тази визия, че единственият, който може да оправи икономическото състояние в страната е Ердоган. “

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР