Въпросът с мандата на Продължаваме промяната ще се реши навръх

...
Въпросът с мандата на Продължаваме промяната ще се реши навръх
Коментари Харесай

Мандалото за Промяната пада навръх Йордановден

Въпросът с мандата на " Продължаваме промяната " ще се реши точно на Йордановден. За 6 януари е планувано гласоподаване на декларацията с целите на партията на Кирил Петков и Асен Василев, като тя включва претенции и на " Демократична България ", както и стремежи на Българска социалистическа партия и " Български напредък ".

Кандидатът за министър председател акад. Николай Денков към този момент разгласи, че гласуването за декларацията ще дефинира дали Политическа партия ще върне на президента Румен Радев несбъднат мандат, или до идния вторник ще предложи конструкция и състав на държавно управление.

Предварителните настройки сочат, че " Промяната " ще получи поддръжка единствено от " Демократична България ". Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов обаче предупреди вчера, че огромната компликация не е в съставянето на постоянен кабинет, а в това какво той ще прави оттова нататък. " От това всички се тормозят и се стараят да минат по чорапи към него ", добави Иванов.

Лидерът на " Български напредък " Стефан Янев разяснява, че партията му ще поддържа декларацията единствено след преправка на някои елементи в нея. " Има време за доизчистване на текстове и тогава ще преценим дали да я подкрепим ", съобщи той. 

Янев още веднъж сподели, че най-важният въпрос е дали декларацията ще успее да събере болшинство, и пак настоя за съдружно съглашение. " Дали ние ще бъдем в него, или не, това не е значимо. Важното е да има ангажимент за това кой носи отговорност ", съобщи някогашният длъжностен министър председател.

Българска социалистическа партия още във вторник отхвърли поддръжка, а ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " въобще отхвърлиха да договарят с Политическа партия. 

От трибуната на Народното събрание Тома Биков от партията на Бойко Борисов подлага на критика " Продължаваме промяната " за метода за кабинет. " Запознахме се с декларацията, само че декларация, както и да е написана, не може да ръководи. Една страна се ръководи от министри и хора, които могат да носят отговорност ", съобщи Биков. Той посочи, че методът на неговата партия бил по-правилен и че на гласоподаване трябвало да се подложат " в пакет " стратегия, конструкция и състав на държавно управление. 

Така проектодекларацията има сигурни за на следващия ден едвам 73 гласа (на Политическа партия и ДБ). Ако " Български напредък " и самостоятелният народен представител Явор Божанков я поддържат, то гласовете за нея ще се усилват до 86. Дори и социалистите да размислят и да поддържат текстовете, гласовете " за " още веднъж ще са незадоволителни - 110 гласа " за ", против 130 гласа на Движение за права и свободи, " Възраждане " и ГЕРБ-СДС.

В " Промяната " още не са решили дали да върнат неосъществения мандат на президента Румен Радев преди идващия вторник, когато е крайният период.  " Тук става въпрос за един-два дни. Ако в петък не бъде подкрепена декларацията, най-вероятно ще върнем мандата несбъднат. Дали това ще стане в понеделник, или вторник не можем да кажем занапред ", сподели ръководителят на парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР