Въпросът с либерализацията на тока предстои да се дискутира в

...
Въпросът с либерализацията на тока предстои да се дискутира в
Коментари Харесай

Всички на борсата за ток

Въпросът с либерализацията на тока следва да се дискутира в Народното събрание.

© Цветелина Белутова След години отсрочване България би трябвало да се откаже от контролираните цени и за домашните консуматори. Това е изискването на Европейска комисия, с цел да може страната да поддържа Топлоелектрическа централа " Марица-изток " и да не заплаща милиони на неработещи централи. Ефектът върху цените за битовите консуматори надали ще е огромен, само че секторът ще проработи по-пазарно.
България продължава да бъде единствената страна в Европейски Съюз, в която по едно и също време съществуват контролиран и свободен пазар на електрическа енергия. На първия са битовите консуматори и дребните компании, а на втория - всички останали. Раздвояването блокира конкуренцията, основава благоприятни условия за кръстосано субсидиране сред двата бранша, изкривява цените, облагодетелства избрани производители и спъва вложенията. Но обезпечава политически комфорт.

През последните години еврокомисията непрекъснато акцентира във всеки отчет, че в България към момента съществуват физически, стопански и политически бариери, които пречат на огромната цел за общ електроенергиен пазар, който е в основата на " Зелената договорка " и цялостния преход към нисковъглеродна стопанска система. Управляващите тук, най-малко до момента, са успявали да тупат топката най-много поради терзанието, че пазарните цени на електрическата енергия няма да се харесат на битовите консуматори и ще има митинги, които могат да смъкват държавното управление единствено за няколко дни (както стана през 2013 г.). Но опциите за отсрочване, наподобява, към този момент са свършили и България ще би трябвало да направи бързи стъпки.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ключовото в тази ситуация е, че либерализацията на пазара е сложена от Европейска комисия като належащо изискване за въвеждането на разисквания от дълго време механизъм за потенциали, който страната желае да вкара, с цел да може да подкрепя за най-малко още 5 години изпадналата в механически банкрут Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Този модел ще размени и студения запас, ще приведе дълготрайните контракти на Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " и Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица-изток 3 " към разпоредбите на Европейски Съюз, а също по този начин ще наложи малко повече правила и бистрота на енергийния пазар. Нещо повече - Европейска комисия желае тази либерализация да се случи до 1 юли 2021 година, което още повече стеснява полето за деяние на българските управляващи.

Настоящата обстановка с пандемията от ковид пък може да се преглежда като извънредно комфортен миг. От политическа позиция рисковете са сведени до най-малко - идващите парламентарни избори са след година, обществото е обхванато от епидемиологичните терзания и доста по-лесно би приело следващото изключително законодателство. А от пазарна позиция моментът също е подобаващ, тъй като след въвеждането на рестриктивните мерки поради COVID-19 стопанската система безусловно спря, потреблението на ток от бизнеса се ограничи с към 30% и надлежно борсовите цени на електрическата енергия паднаха до рекордно ниски равнища. Така премахването на контролирания сегмент и прехвърлянето на цялото търсене и предложение на ток на борсата ще разреши мигновено намаление на разноските на семействата, само че също по този начин ще стабилизира целия пазар. А от това ще завоюват и производителите.

Бавни стъпки, огромен скок

През последните няколко години бяха направени няколко стъпки за усилване на свободния пазар в страната посредством извеждане на разнообразни производители и консуматори на борсата, само че към момента контролираният бранш обгръща към една трета от електрическата енергия. Плановете за прибавяне на още консуматори към свободния пазар през тази година обаче бяха отсрочени поради ковид. Но в последно време има от ден на ден индикации, че може да бъдат подхванати бързи стъпки за наваксване на забавената промяна. Най-вече с цел да се получи позволение за механизма за потенциали.
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Първият сигнал за това са включените текстове в новото изключително законодателство поради ковид, с които да се даде опция на КЕВР да отсрочи за есента новата регулаторна година - вместо на 1 юли регулаторът ще дефинира кой какъв брой ще създава и на какви цени чак на 1 септември. Отлагането ще има мощно отрицателен резултат за потребителите и производителите (задържане на предкризисните цени макар срутва на енергийната борса), само че ще даде спомагателни два месеца на депутатите да предложат, обсъдят и гласоподават съответните промени в законодателството, които да либерализират бранша. Подобни планове бяха декларирани пред " Капитал " от разнообразни народни представители и от участници на пазара на ток. Но министърът на енергетиката Теменужка Петкова е по-скептична. " Процесът по цялостна либерализация на пазара на електрическа сила у нас би трябвало да протече гладко ", разяснява тя и показва, че това е в полза на българските консуматори, само че пандемията от COVID-19 може да докара до волатилност на пазара на електрическа енергия.

По информация на " Капитал " към този момент концепцията не е домакинставата да стартират да си търсят търговци на ток и цената им да се дефинира всеки месец съгласно борсовите покупко-продажби. По-скоро ще се върви към проформа либерализация на пазара на едро, едвам се завоюва доверието на Европейска комисия. Най-вероятно най-малко още една година НЕК ще остане като медиатор (обществен доставчик), само че вместо по избран от КЕВР енергиен микс на закрепена цена ще купува нужните количества сила от борсата. Това евентуално ще й разреши да обезврежда част от загубите си, защото продажната цена на тока за бита ще бъде избрана от регулатора и ще е по-висока от междинните на борсата. За сходна стъпка има няколко учредения. Първото и най-важно е, че по информация на " Капитал " Европейска комисия се е съгласила да утвърди въвеждането на механизъм за потенциал даже и единствено при либерализация на пазара на едро. Второ - ЕРП не са подготвени да се разделят със сигурния си бизнес, който имат в този момент, и не желаят да поемат пазарния риск непосредствено да купуват от борсата и да доставят потребителите. По принцип КЕВР би следвало да ги компенсира в предстоящ интервал, само че тази отсрочена неустановеност не е преференциална за никоя компания.

Но държавната НЕК също може да генерира тарифен недостиг. Тогава поражда въпросът по какъв начин ще бъде обезщетена компанията - за това би трябвало да се желае позволение от Европейска комисия. От КЕВР споделят, че все още към момента няма изясненост и не е взето решение, а към момента се съгласува с Европейска комисия към кой от разновидностите да се тръгне за либерализацията на пазара - дали НЕК или непосредствено ЕРП да купуват от борсата.
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Какви ще са резултатите

За битовите консуматори освобождението на пазара на едро няма да има изключително значение - техните цени ще останат непроменени. Възможно е единствено да се вкара условието такива клиенти, чиято конфигурирана мощ е над 30 кВт да вземем за пример, да бъдат задължени да се доставят по свободно контрактувани цени. А всички с по-малка мощ (апартаментите да вземем за пример са вързани приблизително на 12 кВт) ще получат така наречен предпазена цена от КЕВР. Всъщност точно сигурността на най-уязвимите групи е измежду главните аргументи да не се върви към цялостна либерализация на цените на дребно, само че за жалост и в този момент няма явен механизъм по какъв начин да се компенсират.

Ако НЕК стартира да купува от борсата, ще изчезнат всички антипазарни похвати, които се ползват сега - в това число изключителните заповеди на енергийния министър за наложителни квоти на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", които освен водят до повишение на общите разноски в енергийната система (само последната заповед ще " изсмуче " към 100 млн. лева от компенсационния фонд ФСЕС), само че генерират спомагателни загуби в самата централа - за 2019 година държавното сдружение регистрира нови над 200 млн. лева загуба, а за първите три месеца на 2020 година финансовият резултат е минус 64 милиона.

Освен това до края на тази година се чака и постигането на пазарно обединяване със прилежащите страни за покупко-продажби в борсовия сегмент " Ден напред ", което значително ще реши казуса с съмнението на цените и ще даде по-голяма сигурност както за потребителите, по този начин и за производителите.

Последно затруднение

За да се случи даже единствено тази част от промяната обаче, е нужно да се реализира съгласие с така наречен американски централи, които обезпечават към 20% от цялата електрическа енергия в страната. Топлоелектрическа централа " Ей и Ес Гълъбово " и Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица-изток 3 " имат дълготрайни контракти, по които НЕК изкупува електрическата енергия им на преференциални цени, тъй че да се обезпечи възвращаемост на инвестицията и погашение на заемите за построяването на мощностите. Но при либерализация на пазара на едро те също ще би трябвало да стартират да продават на борсата, като логиката е да разчитат на спомагателни заплащания от механизма за потенциал. Засега обаче няма индикации, че нещо се случва в тази посока, макар че тематиката за предоговарянето на споразуменията им е настояща най-малко от три години. Източници на " Капитал " споделят, че през юни може да има прогрес най-малкото тъй като на всички към този момент е ясно, че смяна би трябвало да има.

Но в случай че договорите бъдат прекъснати предварително, без съглашение, ще се задействат клаузи за обезщетения. По-големият проблем е, че в случай че частните вложители се отдръпват, централите ще попаднат или под ръководството на страната, т.е. ще бъдат докарани до положението на " Марица-изток 2 " или в ръцете на противоречиви предприемачи, както стана с Топлоелектрическа централа " Варна ", а преди този момент с Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", " Брикел " и редица топлофикации.

Иначе при въвеждането на механизъм за потенциал разпоредбите за присъединяване в него би трябвало да са извънредно транспарантни и недискриминационни, тъй че да могат да вземат участие освен български, само че и непознати производители. Моделът ще отстрани и сегашната скица със студения запас, по която се заплащат към 60 млн. лева годишно на централи, които работят рядко, а от време на време, както се случи през зимата на 2017 година, даже не съумяват да се задействат.

Макар и неперфектна, либерализацията на пазара на едро ще е стъпка в вярната посока, изключително щом ще разреши въвеждането на механизъм за потенциали. Но въпросът е дали може да се случи бързо и по кое време ще е идната огромна крачка - либерализация на цените на дребно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР