Въпросът с гражданството на съдия Алексей Трифонов, който оглавява Софийския

...
Въпросът с гражданството на съдия Алексей Трифонов, който оглавява Софийския
Коментари Харесай

ВСС ще умува върху гражданството на шефа на градския съд

Въпросът с поданството на арбитър Алексей Трифонов, който оглавява Софийския градски съд, влиза във Висшия правосъден съвет. Правосъдният министър Янаки Стоилов е изпратил всички документи по тематиката на съвета.

Спорът към поданството на Трифонов породи след. Той бе издигнат за първи път при обжалването на избора му за началник на градския съд, само че Върховният административен съд уточни, че не може да открива съществуване или липса на поданство.

Роденият в Курск магистрат получава българския си акт за раждане година от столичния регион " Илинден ". По-рано е имал съветски документ, а след издаването на българския няма президентски декрет за натурализиране. Така не е ясно на какво съображение магистратът е станал български жител.

И по време на раждането на Трифонов, и през 1988 година, когато получава акта си за раждане, работи спогодба сред Съюз на съветските социалистически републики и България, съгласно която в такива случаи родителите могат да изберат поданството на детето си. Това обаче е трябвало да бъде направено до 1 година след раждането.

Според Стоилов в дирекция " Българско поданство " на министерството няма информация за основанията, по които Трифонов е станал жител. Въпреки това обаче данните са спорни.

" Защото при пресъставянето на акта за раждане не са открити основанията за придобиване на българско поданство. От своя страна, Върховен административен съд във връзка оборване на конкурсната процедура за избор на ръководител на съда, се е позовал на документите, които е имал съдията и е приел, че има българско поданство. Тоест, има известно несъгласие сред това, което се съдържа в масивите за популацията и това, което е постановил съдът ", изясни министърът.

Миналата седмица общинският консултант в София и някогашен началник на районния Стоилов да изиска оставката на Трифонов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР