Въпросът опасно ли е за здравето на живеещите в София

...
Въпросът опасно ли е за здравето на живеещите в София
Коментари Харесай

Върховният съд възкреси въпроса да се гори ли боклук в София

Въпросът рисково ли е за здравето на живеещите в София да се построи апаратура за горене на боклуци съвсем в центъра на града застава още веднъж на дневен ред. Дни откакто ръководещото болшинство в Столичния общински съвет - ГЕРБ, Съюз на демократичните сили, Вътрешна македонска революционна организация и " Атака ", реши, че няма потребност от референдум по тематиката, съдът подсказа друго. Върховният административен съд анулира решението на по-долната инстанция - Административен съд София град, да остави без почитание жалбата на сружение " За Земята " против направената оценка за влияние на околната среда във връзка със градежа на инсинератор за изгаряне на гориво от RDF (твърди) боклуци на територия на ТЕЦ-София, демонстрират регистрите на Върховен административен съд. Решението е дефинитивно и гласи същата тъжба на " За Земята " да бъде прегледана още веднъж от различен състав на АССГ.

В претекстовете си Върховен административен съд показва, че първата инстанция " не е подложила на преценка прегледаните опасности от спешни обстановки и ограниченията за реагиране... ", а също и че " следва да бъдат изяснени въпросите по отношение на здравния риск, наличието, равнищата и териториалния обсег на разпространяване на нездравословните за човешкото здраве излъчвания от изпускащото устройство ".

" Избраната площадката за реализация на капиталовото предложение (RDF-инсталацията) се намира в регион „ Сердика “, само че по делото са налице задоволително данни за евентуално неподходящо влияние от реализацията върху прилежащите региони и надлежно – за евентуална заплаха за засягане на околната среда на териториите на тези региони ", написа в решението.

В направения Оценка на въздействието върху околната среда като евентуално наранено население в региона, в който се предлага да бъде осъществено капиталовото предложение, са отделени следните 3 групи: строителните служащи, работещите на територията на площадката, и работещите на територията на капиталовото предложение, показва Върховен административен съд. Живеещите в кварталите на регион „ Сердика “ не са прегледани като евентуално наранено население по основание, че след въвеждане на инсталацията в употреба при съблюдаване на софтуерния режим на пречиствателните уреди не се чака утежняване на индикаторите и нормите за качеството на атмосферния въздух, отбелязва съдът.

Горното умозаключение е оспорено от „ За земята “ с изказване, че излъчванията на въглероден окис и азотни оксиди ще се популяризират върху територията на „ Сердика “ и освен върху нея, само че и върху жилищни и публични здания в регионите „ Нови Искър “, „ Надежда “ и „ Подуяне “ и „ Кремиковци “, напомня висшият съд. Той заключава, че засегнатата общност, която има право да взе участие в публичните съвещания, обгръща освен директно засегнатите лица от реализацията на капиталовото предложение, само че и тази общност, за която съществува възможност да бъде наранена. Заключението в Оценка на въздействието върху околната среда, че от употребата на инсталацията не се чака утежняване на качеството на атмосферния въздух по отношение на данните от отчет за 2012 година, не може да се схване в смисъл, че изпусканите нови въздушни замърсители ще се лимитират върху територията на индустриалната площадка, написа в решението.

В хода на първоинстанционното правосъдно произвеждане не е изяснено какъв е териториалният обсег на разпространяване на нездравословните за човешкото здраве излъчвания от новото изпускащо устройство според от климатичните и атмосферните условия, приема още Върховен административен съд, Неправилно е отхвърлено настояването на " За Земята " за допускане на спомагателна правосъдна експертиза, която да даде умозаключение при естествена (безаварийна) работа на инсталацията, като се нанесе обсегът на излъчванията на CO, върху кои региони с изключение на „ Сердика “ ще се популяризира нездравословното влияние на атмосферните замърсители с оглед посочения от движимостите лица радиус за площадката на Топлоелектрическа централа „ София “, постановява съдът.

Освен това първоинстанционният съд не е подложил на преценка прегледаните опасности от спешни обстановки и ограниченията за реагиране, се споделя в решението. Не е събрал доказателства и не е изяснил опцията за пораждане на сюжет на най-лошия вероятен вид, дали този вид е бил предмет на публичното разискване и при положение на отнемане на обществеността от разискването му това съставлява ли значително нарушаване на административнопроизводствените правила, преценя висшият съд.

Както " Сега " писа, на 11 юни властта в София блокира опита на опозиционната коалиция " Демократична България " и на самостоятелния общински консултант Борис Бонев да прокарат искане за осъществяване на референдум дали да се гори отпадък на територията на ТЕЦ-София. Мотивът на ръководещите бе, че тематиката е експертна и че по нея на жителите може да се внушат голям брой подправени вести. Представителите на Българска социалистическа партия в СОС се въздържаха по въпроса за референдума с мотив, че преди време към този момент са поставяли несполучливо това искане и че съгласно тях инсинератор би трябвало да има, само че той би трябвало да се построи на територията на завода за компостирането на боклуци в с. Яна.    
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР