Въпросът не е риторичен, отговорът му не се подразбира, задавам

...
Въпросът не е риторичен, отговорът му не се подразбира, задавам
Коментари Харесай

Нуждаем ли се от втора вълна на COVID-паника?

Въпросът не е риторичен, отговорът му не се подразбира, задавам го напълно в действителност. Бил Гейтс към този момент упрекна обществените мрежи, че те са виновни за вихрещата се пандемия, тъй като са съдействали хората да неглижират заплахата и да не съблюдават ограниченията за сигурност, тоест обществените мрежи са отговорни, че не са раздухали задоволително суматохата. А в случай че едни обществени мрежи не могат да раздухат една суматоха, защо въобще съществуват!

Знаете ли какъв брой хора четат единствено заглавията в медиите, само че не и текстовете? Рекламистите знаят доста добре - 80%. Четирима от всеки петима от вас обаче няма да научат за тази статистика, тъй като ще прочетат единствено заглавието на публикацията. Дотук ще стигне единствено един. Здравей, самотни читателю!

Ето няколко заглавия, оттатък които няма да отидат 4/5 от читателите, а ще си основат мнение единствено на тяхна основа:

60% от присъствалите на бал във Велико Търново са с COVID-19

Цял Холивуд е покъртен! Актьор умря от COVID-19

Испания връща карантината и за Галисия поради COVID-19

Бивш треньор на Григор Димитров с позитивен тест за Covid-19

Есента инфектираните с COVID-19 се чака да доближат 10 000

Пик на COVID-19 в 39 американски щата

Патоанатоми: Covid-19 е безмилостен - без значение от пола и възрастта на пациента

COVID-19 се е задействал от положението на околната среда, счита академик (така счита и Маги Малеева - б.м.)

COVID-19 остава у нас най-малко година

Взимат се ограничения против разпространяването на COVID-19 и на Антарктида

Стотици учени към СЗО: Covid-19 се придвижва по въздуха, променете рекомендациите!

Да се спрем на последното, което е напълно прясно, от тази заран. Ако продължим оттатък заглавието, ще научим, че 239 учени от 32 страни някак са съумели да се провеждат и дружно да напишат отворено писмо до СЗО, в което " разкриват доказателства, които демонстрират, че по-малки частици могат да заразят човек " и " сигнализират, че коронавирусът се придвижва по въздуха и може да засегне хората, когато вдишват ". И най-интересното: " Според " Ню Йорк таймс " СЗО счита, че доказателствата, че вирусът се придвижва по въздушно-капков път не са безапелационни ". Че за какво тогава караха хората половин година да вървят с маски?

Но не това е забавното, а апелът " да се трансформират рекомендациите ". Гответе се, дами и господа! Щом " стотици учени от целия свят " надигнаха глас като един, бъдете сигурни, че към този момент е взето решението " да се трансформират рекомендациите " и освен това, ами към този момент се знае и какъв цвят ще бъдат скафандрите, дето ще ви накарат да носите. И когато новите рекомендации се окажат още по-идиотски от старите, бюрократите ще свият плещи в безличните си скъпи костюми: " Ааа, ние не знаем! Такава е волята на 239 учени от 32 страни! Ние единствено изпълняваме ". Правило ви е, имам вяра, усещане по какъв начин когато някой желае да влезе в политиката, постоянно се намират " интелектуалци ", които да го поддържат с отворено писмо. Е, с " учени " е още по-яко.

Но тук няма нищо ново, нито сензационно. Пък и въпросът не е дали са прави учените или не. Фактите са нищо, интерпретацията е всичко. Лично аз съм правил акция с учени за изгодата от хидратацията на организма изключително през летните месеци, като задачата беше общото увеличение на продажбите на бутилирана вода, от което най-голяма изгода щеше да има марката с максимален пазарен дял. Какво, чунким не е правилно, че хидратацията на организма е потребна?

Въпросът, който породи у мен известието за отвореното писмо на учените до СЗО, е напълно различен: потребни ли са за човечеството изкуствено култивираните психози или са нездравословни. Или пък нито са потребни, нито са нездравословни, а единствено обслужват някакви пренебрежими по бройка осведомени малцинства.

Човек, в случай че не в дълбините на душата си, то най-малко на повърхността е страшилище, което в случай че не се движи в коловозите на някаква идеология, демонстрира ужасяващо държание. И то не е задоволително просто да се движи в коловозите на " някаква " идеология, а на съответна идеология, другояче кошмарът става апокалиптичен. Примерите са неизброими, само че сега се сещам за два - за Хаити и за Северна Корея. Първата страна заема половината от остров Испаньола, а втората - половината от Корейския полуостров. Макар и по много саморасъл метод, орисите и на двете страни са белязани от концепциите на модерния свят и по-специално на комунизма, тъй като концепциите, които ръководят другата половина от Испаньола (Доминиканската република) и другата половина от Корейския полуостров (Южна Корея), също са съвременни, единствено че клонят повече към капитализма.

Хаити се слави като първата и единствената страна, която се е освободила сама от робството, посредством " гражданска война ", с което става ентусиазъм и знаме и за други поробени. Въпреки че името на страната е индианско, робите там са негри, импортирани от Африка. Местното индианско население, добило международна популярност с обичая си да отсича главите на враговете си и да ги мумифицира за спомен, се оказало прекомерно кръвожадно и опърничаво да бъде заробено и испанците се принудили да го избият. Хаитянската гражданска война става две години след рухването на Бастилията. Тогава островът към този момент е поделен сред Франция и Испания, като през днешния ден остатъците от френската част са Хаити, а от испанската - Доминикана. Скоро Испания губи сили и предпочитание да бъде колониална империя и се отдръпва. Същото прави и Франция, която няколко години по-късно продава последните си владения в Америка - щата Луизиана. Над острова се възцаряват " независимост, тъждество и приятелство " и стартират кланета за знамение и приказ, та до ден сегашен. Последната фотография, която ми е попадала, е отпреди няколко години и съставлява свободен жител на Хаити с мачете в едната ръка, а в другата - с отсечен крайник на служител на реда. Вероятно има и по-нови фотоси. В един миг Доминиканците обезверено стартират да викат испанците да се върнат и да ги колонизират още веднъж, само че Испания към този момент не е каквато беше. В двете елементи на Испаньола се откриват диктатури, само че с нюанси в мирогледите на диктаторите. Източният деспот (на Доминикана) гледа на страната като на своя частна благосъстоятелност и с грижата на добър собственик притегля вложители и управнически фрагменти от средите на някогашните колонизатори, заради което през днешния ден страната въпреки всичко наподобява на нещо.

Диктаторът на Хаити обаче е ревнив вудуист и демонослужението го интересува доста повече от стопанската система и финансите. Той се отдава на изстъпления поради самите изстъпления, без мисъл за някакви материални облаги. Днес даже и от сателит се вижда по какъв начин остров Испаньола като че ли с голямо мачете е разсечен на две. Целият джунгла в предишното, в този момент източната му част, където е страната Хаити, е пустиня. Всичко е изсечено, оглозгано и изядено, а свободният венец на еволюцията - индивидът - преследва брата си с кървясъл сатър.

Полуостров Корея също е разграничен на две. Това се случва през 1945 и е безспорен азиатски аналог на Германска демократична република и Федерална Република Германия. На юг своя отпечатък оставят Съединените щати, а на север - Сталинският Съюз на съветските социалистически републики. Войната от 1950 и ужасяващият апетит през 90-те години на ХХ век в следствие от естествени бедствия и краха на международния социализъм принуди Северна Корея да се скрие в невъобразим идеологически пашкул, с цел да не се разпадне, на първо място духовно. Едно е комунизъм във Франция и Германия, друго е в православна Русия и напълно друго - в една далекоизточна страна с привнесено конфуцианство. Така от марксизма в Корея се раждат идеологиите чучхе и сонгун, които нямат аналог в човешката мисъл. Така се основава едно общество, в което е значима само историята, която ще се опише и на която всички са длъжни да повярват с чистотата на проведените всеобщи ридания при гибелта на Ким Чен Ир. В романа си " Синът на шефа на сиропиталището " писателят Адам Джонсън споделя по какъв начин някакъв елементарен служащ е разгласен от компартията (може би по погрешка) за музикален виртуоз и индивидът усърдно стартира да учи пиано, тъй като истината за него към този момент е такава и неоспорима. Ако има несъгласие сред история и индивида, то се трансформира индивидът, само че не и историята. Това е Северна Корея. Но в случай че не беше такава, дали и корейците в разгара на глада нямаше да се гонят един другиго с мачетета като хаитяните? Това никой не може да знае.

По какво друго си наподобяват островът и полуостровът, с изключение на по това, че са разграничени политически и идеологически? По това, че сбърканите елементи и на двете (Хаити и Северна Корея) са пъкъл - неявяване на всякакво положително, любов и ценене на живота като събитие. Не единствено на човешкия, на всеки живот. А за какво да са " сбъркани "? Защото са сбъркани мирогледите им, а без светоглед, както казахме, обществата не могат да просъществуват. В Хаити идеологията е някакъв недъгав хибрид сред противоположностите на католицизма и вудуизма, на един от християнските универсализми и на прям първичен сатанизъм. В Северна Корея идеологията е съшита като от някакъв доктор Франкенщайн с извратено възприятие за комизъм от елементи на марксизма-ленинизма с неговия интернационализъм, и на някакъв саморасъл националсоциализъм, граничещ с вманиачен изолационизъм и автаркия (самодостатъчност). Героите от романа на Оруел " 1984 " са разпищолени хипита спрямо днешните севернокорейци.

И вижте по какъв начин след всичко казано за острова и полуострова, въпросът за новите рекомендации, които се чакат от Световната здравна организация по отношение на протичането на спектакъла " COVID-19 ", се обагря в нова светлина! Дали пък давайки публичност на отвореното писмо от " стотиците учени ", вестник " Ню Йорк таймс " не прави цивилизован опит да отклони човешката мисъл от мародерстването на магазини и гаврата с монументи, с цел да я насочи, хайде да не е към пиянство на белина, само че към рационална нерешителност, угриженост за личния живот и превозване на повече време вкъщи? Дали маските не са, с цел да не се самоизядем? В последна сметка изумителната по мащабите си агитация положително ли е за индивида или зло? Полезни ли са плашилата и лесносмилаемите легенди, помагащи на човечеството да се сплоти към някакъв общ знаменател, без значение дали е истина или не? Наистина не знам, не се мъча да внуша нищо. Просто запитвам. Ако някой знае отговора, да го каже в този момент или да замълчи вовеки. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР