Въпросът наистина е много сложен. Според правописния речни думата се

...
Въпросът наистина е много сложен. Според правописния речни думата се
Коментари Харесай

Експерт за казуса с матурата по БЕЛ: Това е въпрос, който учат студенти 3 курс

" Въпросът в действителност е доста комплициран. Според правописния речни думата се написа слято. Проблемът с полуслятото писане е доста сериозен, само че това седмокласниците няма по какъв начин да знаят. " Това сподели преподавателят в Софийския университет доцент Владислав Миланов в коментар за противоречивия въпрос в матурата по български език и литература тази година.
Дори учителите се замислят по какъв начин да напишат думата. Това е въпрос, който учат студенти по българска лингвистика в 3 курс, добави още той в изявление за bTV.
Доц. Миланов беше безапелационен, че учениците " не учат това, което на следващия ден ще им бъде потребно, по какъв начин да приказват безапелационно, по какъв начин да напишат молба до работодателя си. Не се слага акцент върху този тип писане и се оказва, че ние пожелаваме нещо, върху което не сме работили особено. "
" Поздравявам всички, които са се справили със задачата, само че не трябва да ги слагаме в такава обстановка, тъй като това не е обект на тяхното образование. В учебниците им на никое място не се слага акцент върху правописа и не ги кара да мислят върху него. Децата заучават дефиниции и теории, които по-късно не помнят. Затова всички споделяме, че не могат да приказват и да се показват сполучливо ", изясни още преподавателят.
Той обърна внимание на това, че е " обидно хората, които вършат законите на страната да не познават езика ни ", както и че няма законопроект, който да е лишен от правописни и пунткуационни неточности. 
Припомняме, че на матурата за 7 клас по БЕЛ напрежение провокира думата " леснопреносим ". От просветното министерство оповестиха, че ще зачетат за верен и двата метода на изписване.
В задача 17 учениците трябваше да открият 14 неточности. Една от тях е " елементарно портативна ", където децата трябваше да поправят " и " с " е ", с цел да бъде вярно изписана думата. Споровете обаче бяха към това дали " леснопреносим " се пиша слято или разделно. " Независимо от това, че в текста словосъчетанието " елементарно портативна " не е употребявано като комплицирана дума и е вярно да се написа разделно в сходство с Официалния правописен речник на българския език, за правилно ще се приема и " леснопреносима ", обясниха от МОН.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР