Въпросът на държавния глава бе отправен към ГЕРБ по време

...
Въпросът на държавния глава бе отправен към ГЕРБ по време
Коментари Харесай

Румен Радев: Какво внесохте в българската армия за 10 години, за да изнасяте сега?

Въпросът на президента бе насочен към ГЕРБ по време на консултациите за сформиране на кабинет

Какво внесохте в българската армия за 10 години, с цел да изнасяте в този момент? Това попита президентът Румен Радев в процеса на консултациите за сформиране на кабинет с ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.

Нужно е държавно управление, което да поеме отговорност в тези сложни времена, съобщи президентът.

Президентът напомни, че редица конституционно избрани органи са с изминал мандат.

„ Това, което непрестанно повтаряте – приемането на еврото, е невероятно с шеф на Българска народна банка с изминал мандат “, подчерта Радев, съобщи ​.

„ Вярвам, че осъзнавате, че успеха ви на изборите е една голяма отговорност, тъй като страната е в тежка политическа и социално-икономическа рецесия “, съобщи при започване на консултациите Радев, поздравявайки ГЕРБ-СДС за представянето на предварителния избор.

„ Очакванията към носителите на първия мандат са огромни за сформиране на държавно управление, което да може да поеме отговорност за страната “, посочи президента. Той акцентира, че образуването на кабинет ще бъде основно за дължината на живота на 48-ото Народно заседание.

Президентът попита представителите на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили каква е вероятността за кабинет съгласно тях.

Радев попита представителите на ГЕРБ какво е отношението им към държавния бюджет. Запита дали считат, че би трябвало да се удължи действието на в този момент настоящия държавен бюджет, би трябвало ли служебният кабинет да внесе проектобюджет. Сподели и опасенията си, че бюджетът може да се трансформира в наддаване.

Президентът Радев поиска коментар и по импортираното от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили предложение за предоставяне на оръжие на Украйна.

След няколко избора отново ГЕРБ-СДС сме първа политическа мощ. Това го отдаваме частично на разбирането на жителите, че би трябвало да приключат опитите в страната, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Десислава Атанасова.

Положихме всички старания, с цел да има работещо Народно заседание. Парламентът към този момент работи и се организират чувания и диспути по закони, посочи още тя. Давайки си сметка, че зимата и приходите на жителите ще бъдат съществена тематика, както и поръчките на някои партии, ние се притесняваме бюджетът за 2023 да не се трансформира в сватбарско наддаване, съобщи Атанасова.

Според нея е нужно държавническо мислене, с цел да не се стига до нови предварителни избори.

Планът за възобновяване и резистентност би трябвало да се преразгледа, за построяването на така наречен акумулатори подозираме лобистки ползи, акцентира Делян Добрев.

Той акцентира, че би трябвало да се подписа дълготраен контракт за доставка на газ и това е залегнало в техните проекти. Президентът посъветва ГЕРБ да изтеглят тази точка, защото служебният кабинет към този момент е направил действия и е провел конкурс за подписване на дълготраен контракт. В него не вземат участие страни и компании под наказания, уточни Радев.

Президентът попита Даниел Митов по какъв начин вижда тематиката за даване на оръжие на Украйна.

Бих наблегнал на термина военно-техническа поддръжка, акцентира Митов. Закъсняхме, в този момент би трябвало да измием този позор, счита депутатът от ГЕРБ.

В съдействие с МО би трябвало да забележим какви наличия можем да отделим и естествено, да стартираме диалози с нашите съдружници. Следим така наречен ленд-лиз, само че българското държавно управление би трябвало да знае какво да изиска по стратегиите за заменяне, сподели Даниел Митов.

Той обърна внимание, че България няма дипломат в НАТО. „ България не стои добре в границите на НАТО и не се възприема като мощен член на евроатлантическата общественост “, продължи Даниел Митов.

Президентът възрази на констатацията, че България се възприема като слаб член на НАТО. „ Дали сме мощен или слаб член зависи от нашия боен потенциал и от нашата съгласуемост. За десетте години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте в българската армия, с цел да изнасяте в този момент. България закъсня с 15 години с модернизацията на армията “, акцентира президентът.

Държавният глава към този момент посочи, че няма да бърза с раздаването на мандатите, тъй като Народното събрание имало да свърши доста работа. Той чака партиите да поемат отговорност и да не се позволява грешката на последния парламент. Тогава, съгласно президента, въпросът за властта е обсебил цялата активност на Народното събрание, а Народното събрание е потопен в кавги. Радев ще организира консултациите изчерпателно.

Според него опцията за кабинет на малцинството зависи от правилата, само че това по думите му в България е извънредно мъчно.

За Радев българската парламентарна политическа система върви към рецесия, а методът да се излезе, е да се върне доверието към парламентаризма.

През миналите дни се организираха и съвещания на контактната група, натоварена със задачата да се сближат партиите в 48-ото Народно събрание за сформиране на болшинство. В диалозите се включиха само ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Български напредък “.

Работещо, изповядващо евроатлантическите полезности държавно управление е нужно на България, заключиха Росен Плевнелиев и Соломон Паси, ръководители на контактната група.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР