Въпросът, който трябва да си зададем е не откъде, а

Въпросът, който трябва да си зададем е не откъде, а ...

Защо бизнесът иска да внася работници от чужбина?.


Въпросът, който трябва да си зададем е не откъде, а дали въобще да внасяме работници, след като заплатата ни е най-ниска в ЕС, след като имаме лоши условия на труд и най-голямо неравенство в България. Това каза в сутрешния блок на БНТ Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Според нея първо тези проблеми трябва да се коригират, а след това да се дискутира темата за внос на работници. Проблемът с липсата на работна ръка го усещат всички - дори и синдикатите няма да поставят под съмнение съществуването му. Дискусията и напрежението се пораждат от начините, по които да се реши проблемът, обясни пък Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Проблемът е разнолик. Тук не става дума просто ей така да хванем някаква орда от източни работници и да ги докараме тук. Тук става дума за висококвалифицирани работници, каза Теодор Дечев от Асоциаицията на индустриалния капитал в България.

Имаме такива висококвалифицирани работници, но дефицитът е много голям, допълни Дечев.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" обаче оспори мнението му, като обясни, че няма данни за това, че има драматичен дефицит на кадри в страната. Ако погледнем данните на Агенцията по заетостта ще видим, че последните месеци свободните работни места се колебаят между 10 и 12 хиляди, обясни тя. Григорова допълни, че около 80% от тях се заемат още в първия месец, в който са обявени. Няма база да се твърди, че има дефицит, категорична беше тя.

Не един милион, повече от един милион българи се изнесоха от страната. Те ако са достатъчно мотивирани със заплащане, със социална инфраструктура - детски градини, училища, болници, вместо да отваряме такива и да правим средата по-благоприятна, за да могат хората да се преместят, когато преценят, че това е икономически изгодно за тях, то тогава можем да говорим за това, че са консервативни. В момента такива условия няма, заяви още Ваня Григорова.

Източник: novini.bg