Въпросът е държавата да вземе решение да се отмени мораториума

...
Въпросът е държавата да вземе решение да се отмени мораториума
Коментари Харесай

Стъкларската фабрика в Белослав спря и последната пещ на природен газ

" Въпросът е страната да вземе решение да се анулира мораториума единствено за газовите хидрати в изключителната икономическа зона на България. Да бъдат поканени японски, немски, канадски, южнокорейски компании и да стартираме създаването на газовите хидрати в България. ".

Това съобщи Данко Калчев , притежател на белославската фабрика, която създава ръчно направени стъкларски произведения, както и някои автоматизирани произведения.
 Антоанета Цонева: България е нападната към този момент, нашият газ е спрян
Антоанета Цонева: България е нападната към този момент, нашият газ е спрян

Тя не чака държавно управление на малцинството

Според Калчев освобождение на газовите хидрати ще ни подсигурява икономическа непоклатимост след пет години. Той счита, че личният рандеман би подсигурил сигурни доставки на природен газ. " Няма ли сигурност в производството, бизнесът е извънредно сензитивен и доста постоянно се стига до банкрути ", счита той.

Според отчетите на някои газови компании и на Българската академия на науките в изключителната икономическа зона на България има задоволително количество природен газ за 100 години напред за българските производители във тип на газохидрати.

От 1951 година стъкларската фабрика в Белослав употребява природен газ в производството. Този тип гориво е най-калорично за размразяване на стъкло при температура към 1400-1500 градуса .
 Бизнесът: Индустрията ни не може да понесе цени на природния газ по-високи от априлските
Бизнесът: Индустрията ни не може да понесе цени на природния газ по-високи от априлските

С покачването се обезсмислят едногодишните контракти на промишлеността с " Булгаргаз "

От юли месец 2021 година до в този момент цената на природния газ се е повишила пет пъти, заради което цената на готовата продукция се е нараснала с 30 %, пресмята предприемачът.

" Имаме опита от 2009 година, когато на 6 януари в 5 часа сутринта основният диспечер на " Булгаргаз " ми се обади да спра производството на стъкло. Това ми костваше да съборя пет стъкларски пещи. Ден престой тогава ни струваше по 5 хиляди лв. . Въпреки обещанията на тогавашното държавно управление, получихме нулева отплата ", изясни Калчев.

По думите му не можем да сменим доставчика си, тъй като има цялостен монопол - един път страната, на второ място има районни газоразпределителни сдружения . За Белослав то (газоразпределителното дружество) е единствено едно, а цената за дребните консуматори се подвига с 25 %.

За да понижи каузи на природния газ в общото произвеждане във фабриката, Калчев оставя да работи единствено една газова пещ. Останалото произвеждане е с електрическа сила, а от три години има лично зареждане от слънцето.

На 20 април 2022 година в стъкларската фабрика е прекъсната работата на пещния елемент на природен газ , макар поръчката за доставка на природен газ за целия месец май.

" Всеки миг чакаме да имаме задоволително слънчева радиация и да заработим единствено на електричество от слънцето ", изясни стъклопроизводителят.
 Николов: Можем да се разделим с съветския газ
Николов: Можем да се разделим с съветския газ

Оттук нататък планирането на равнище Европейска комисия за югоизточен район е доста значимо от позиция на размер и надлежно по-добра цена

Припомняме, газовите хидрати са ледена форма на вода, която има кухини, съдържащи газ - нормално метан. Те остават постоянни при условия на морското дъно, присъщи за дълбочини на водата над 300 m.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР