Въпрос: Здравейте, може ли да ми обясните в кои случаи

...
Въпрос: Здравейте, може ли да ми обясните в кои случаи
Коментари Харесай

Трудово-правна консултация на Труд: Кога имам право на работно облекло

Въпрос: Здравейте, може ли да ми обясните в кои случаи ми се поставя работно облекло?

Т. Николов, гр. Благоевград

Отговор: Съгласно Кодекса на труда работодателят обезпечава на служащите и чиновниците гратис работно и униформено облекло при условия и по ред, открити от Министерския съвет или в групов трудов контракт.

Наредбата за безплатното работно и униформено облекло (НБРУО) регламентира реда, метода и изискванията за даване на гратис работно и униформено облекло от работодателите на служащите и чиновниците. В сходство със спецификата на осъществяваната активност и на работното място и след предварителни съвещания с представителите на синдикалните организации, с представителите на служащите и чиновниците по член 7, алинея 2 от Кодекса на труда и с комитета/групата по условия на труд работодателят дефинира: работните места и типовете работа, за които се обезпечава работно и/или униформено облекло; служащите и чиновниците, които имат право на такова; типа, характерностите и отличителните знаци на облеклото; периода за изхабяване то му; изискванията за прилагане, в това число почистването на работното и/или униформеното облекло.

Съгласно НБРУО срокът на изхабяване на работното и/или униформеното облекло стартира да тече от деня на даването му на служащия или служителя. Член 14, ал.1, т.1 от наредбата вкарва обвързване за служащия или служителя да връща на работодателя предоставеното му работно и/или униформено облекло при преустановяване на трудовото правно отношение. Съгласно алинея 2 от същата наредба служащият или служителят може да задържи облеклото при условия, избрани от работодателя.

В тази връзка няма спънка при овакантяване или прекосяване на друга работа, когато служащият желае да задържи облеклото, работодателят да дефинира изискванията при които това може да стане - в това число и посредством възнаграждение на остатъчна стойност на облеклото до приключване на периода на изхабяване. При всички случаи задължението на служащия е да връща работното облекло и работодателят не може да изисква работещият да го задържи и да изплаща остатъчната му стойност.

Д-р Тодор Капитанов, правист, Национален секретар на КНСБ, съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения сектор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР