Въпрос на време е да бъде обявено, че няма да

...
Въпрос на време е да бъде обявено, че няма да
Коментари Харесай

40-годишното олимпийско проклятие, което удря Токио за втори път

Въпрос на време е да бъде оповестено, че няма да има Токио 2020. Или най-малко, не през лятото.

Международният олимпийски комитет (МОК) си даде един месец, с цел да вземе извънредно решение, само че към този момент има две страни, които твърдо обявиха, че няма да изпратят спортистите си в японската столица. Позицията на Канада и Австралия е повече от безапелационна, тъй като " сигурността на спортистите е най-важна ".

Пандемията от ковид раздруса целия свят. Не подмина и спорта, а страхът от заразяване провокира изключителни ограничения във всички краища на земното кълбо. След отлагането на европейското състезание по футбол за идващото лято, най-логично е Летните олимпийски игри да последват неговата орис.
 Но това не е всичко... тъй като Токио 2020 е на път да падне в жертва на едно проклинание, което се повтаря на всеки 40 години... и стартира точно в Страната на изгряващото слънце.

По-голямата подигравка е, че японската столица ще бъде наранена за повторно. Дори заместител министър-председателят на страната - Таро Асо, има вяра, че игрите в Токио това лято са " прокълнати ".

В исторически проект олимпийските игри в никакъв случай не са били отменяни в спокойно време. Но за всичко си има първи път!
 През 1940-а игрите в Токио не се състоят поради Втората международна война. Три години преди експлоадирането на войната през 1939-а, олимпийските игри са в Берлин, където към този момент господства нацисткият режим. Игрите са застрашени от протест, защото доста от западните страни, измежду които и Съединени американски щати, не считат за редно форумът да бъде в Германия. В последна сметка 49 страни взимат присъединяване, а Адолф Хитлер употребява олимпийските игри по най-хубавия метод за агитация. Организирайки събитието, Германия потвърждава, че се е възстановила след Първата международна война.
 Азия би трябвало да одобри Летни олимпийски игри за първи път през 1940 година Япония има късмет да потвърди на света, че се е възстановила от разрушителното земетресение 17 години по-рано. Първоначално Китай би трябвало да е хазаин, само че откакто страната не съумява да се оправи с организацията, защото пренасочва по-голяма част от финансовите си благоприятни условия към армията, Токио получава голямата чест. Заради военните дейности на Япония, Съединени американски щати и Англия обмислят протест, само че след това проблемите с Китай се задълбочават и Японския олимпийски комитет се предава, отменяйки игрите.
 40 години по-късно, нов удар по олимпийското придвижване. През 1980-а, най-чаканият състезателен конгрес е в Москва. Между 60 и 65 страни бойкотират игрите в символ на митинг против нашествието на Съюз на съветските социалистически републики в Афганистан година по-рано. Съединени американски щати предлага те да бъдат преместени в Гърция, само че това не се случва. Москва 1980 се организира по проект, а България записва най-хубавото си класиране на олимпийски игри. Страната ни е трета в класирането по медали, завоювайки 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови оценки.

" Отмяна на oлимпиадата би било най-нечестното решение, което ще унищожи фантазиите на 11 хиляди спортисти и 206 олимпийски комитета ", съобщи по-рано през днешния ден президентът на МОК Томас Бах, който остава все по този начин корав в позицията си.

В последните дни обаче от ден на ден организации и известни спортисти приканиха МОК и Токио да склонят да отсрочат игрите, а съгласно президента на Международната атлетическа федерация (ИААФ) Себастиан Коу това към този момент е неизбежно.
btvnovinite.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР