Въпрос: Аз съм млад студент по инженерство без почти никакъв

...
Въпрос: Аз съм млад студент по инженерство без почти никакъв
Коментари Харесай

Колонката на Ричард Брансън: Инвестициите не са всичко

Въпрос: Аз съм млад студент по инженерство без съвсем никакъв на практика опит като бизнесмен. Вярвам, че имам страхотна концепция, както и дипломиран и дееспособен екип, само че не разполагам с задоволително пари за комерсиалната реализация на моя артикул. Страхувам се, че евентуалните вложители няма да ме вземат на съществено, поради моята възраст (21г.) и неумелост. Как мога да накарам опитните вложители да повярват в моя екип и да влагат в моята концепция?

- Джордан Грубър, Австралия

Отговор: Иновациите и предприемачеството разчитат на силата на хората, които не се опасяват да скочат в непознатото. Младите бизнесмени имат свободата да мислят напълно друго от останалите и да внасят нови свежи възгледи в бизнеса, което е извънредно вълнуващо за евентуалните сътрудници. Въпреки това, както самият ти виждаш, превръщането на нова идея в подготвен артикул може да бъде доста мъчно.

Макар че още нямаш връзки с верните хора в бизнеса и не познаваш огромните вложители, има голям брой опитни предприемачи, както в твоята професионална област по този начин и в други, които в миналото са били в същата обстановка,  в която се намираш ти сега, само че с времето са се потвърдили и са постигнали триумф. Тези хора са евентуални ментори, които могат да споделят своя опит с теб.

Менторството е тематика, която е доста близка до сърцата на хората във Virgin. Аз самият съм имал доста ментори през живота си. Важно е обаче да не гледа на менторството единствено като на бърз метод за основаване на потребни контакти. Добрата връзка сред наставник и възпитаник се учредена на доста повече неща Тя е метод да си вземеш урок от грешките, които някой различен е правил.

Освен това, забелязах, че в известието поставяш акцент върху намирането на „ опитни вложители “. Привличането на крупни вложения от огромни имена в бизнеса може да наподобява като идеалния метод за развиване на плана, само че действителността е, че доста малко бизнесмени печелят достъп до сходен вид финансиране. По-добра опция биха могли да бъдат онлайн платформите за групово финансиране. Сайтове като Indiegogo имат капацитета освен да финансират основаването на първообраз, с който да стартираш бизнеса си, само че и да и показват твоята концепция пред извънредно необятна и разнообразна аудитория.

Друг вид е да вземеш дребен бизнес заем. В Обединеното кралство представихме програмата Virgin StartUp, която предлага заеми до 25 000 паунда за компании, които желаят да стартират бизнес. Определено си заслужава да потърсиш сходни начинания в твоя район и да решиш помислиш дали вземането на заем е подобаващата тактика за теб. Като спомагателен бонус, както груповото финансиране, по този начин и бизнес заемът, разрешават да запазиш цялостната благосъстоятелност върху твоя бизнес, без да поделяш капитала с вложители.

Това са три стъпки, които ще ти оказват помощ да схванеш кой метод е най-подходящи за теб:

1. Оценка и прочуване.

Винаги бъди прям със себе си що се отнася до твоите дефекти и качества, до напъните, които би трябвало да вложиш, с цел да вдигнеш бизнеса си „ на крайници “, и до сумата, която се надяваш да събереш. Изследвай всички благоприятни условия и реши по какъв начин те биха повлияли на крайната ти цел.

Запитай се: Реалистична ли е сумата, която очакваш да събереш? Какъв дял от твоя бизнес си подготвен да предложиш на евентуалните вложители?

Ако искаш да имаш наставник, който да ти даде положителни препоръки и тенденция, би трябвало да бъдеш сигурен, че си намерил подобаващия човек. Разберете с какво се занимава, наставлявал ли е други хора и кои са областите, от които се интересува.

2. Влез в полезрението на точните хора.

Посещавай значимите събития за промишлеността, като семинари и конференции. Говори с колкото се може повече хора и не опитвай да им продаваш продукта си във всеки един миг. Комуникацията с хора от бизнеса не свършва със срещите лице в лице. Бъди деен в обществените мрежи, причисли се към професионални групи в LinkedIn и поддържай онлайн връзка с новосъздадените контакти. Когато търсиш евентуални ментори или вложители, би трябвало да имаш известна видимост в професионалните среди.

Всъщност, колкото по-активен си в построяването на твоя профил, толкоз по-вероятно е евентуалните вложители да се усещат задоволително уверени, с цел да повярват в теб и да вложат парите си в компанията ти. Помни, че колкото повече връзки имаш, толкоз по-добри са възможностите твоята мрежа от контакти да те свърже с хора, които могат да оказват помощ на твоя бизнес.

3. Бъди безпристрастен.

Не забравяй да бъдеш еластичен. Привличането на вложения може да наподобява като най-хубавия вид сега, само че това не значи да пренебрегваш другите благоприятни условия, които се откриват пред теб. Онлайн платформите за групово финансиране не носят същия авторитет като инвестиция от огромно име в бизнеса, само че те ще те свържат непосредствено с бъдещите ти клиенти и ще ти разрешат да запазиш по-голям надзор върху процеса на набиране на средства.

Непредубедеността е изключително значима, когато става въпрос за менторството. Не гледай на наставничеството като на бързо решение на проблемите и не подминавай препоръки препоръките на твоя наставник.  Приеми взаимоотношенията с твоя наставник като дълготрайна делова връзка, от която може да получиш значими уроци и да намалиш възможностите за неуспех. Не забравяй, че както при всичко друго, изгодите от тази връзка зависят от това какъв брой сила и старания ще вложиш в нея.

Създаването на сполучлив бизнес не се крепи на привличането на огромни вложения. Множество сполучливи компании, измежду които и Virgin, стартираха бизнес със скромни средства. В сегашното вложителите може да наподобяват като пазачи, които стоят сред теб и твоята мечата, само че единствения човек, който може да направи бизнесът ти сполучлив, не е някой огромен бизнесмен или наставник. Това си ти.

Късмет!

Всеки четец на „ МениджърНюз “ може да задава своите въпроси към Ричард Брансън на имейл: [email protected]. Сътрудниците на международно известния бизнесмен поучават да посочвате името си, страната, имейл-адреса и уеб страницата където четете колонката.

© 2017 Ричард Брансън (Разпространява се от The New York Times Syndicate)

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПРАВАТА THE NEW YORK TIMES SYNDICATE ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ НИКАКВА ЧАСТ ОТ КОЛОНКИТЕ НА РИЧАРД БРАНСЪН НЕ МОЖЕ ДА съдебна експертиза ИЗПОЛЗВА, КОПИРА И ПРЕРАЗКАЗВА без тяхното категорично документално единодушие. Текстовете на Ричард Брансън в България се контролират по правилата на авторското право.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР