Въпреки значителните икономически постижения – намаляване на безработицата и увеличаване

...
Въпреки значителните икономически постижения – намаляване на безработицата и увеличаване
Коментари Харесай

Гърците наказват Ципрас заради икономическата му политика

Въпреки забележителните стопански достижения – понижаване на безработицата и увеличение на минималната заплата – Алексис Ципрас е на път да загуби изборите. Причината – гърците желаят да го санкционират поради политиката на строги икономии, която в действителност оказа помощ на страната да излезе от дълбоката рецесия.

Гърците гласоподават на парламентарни избори в неделя, които са първите след превъзмогването на тежката рецесия и най-вероятно ще отстранят от власт премиера Алексис Ципрас след 4-годишно ръководство.

Първият безбожник и най-продължително управлявалият министър председател по време на гръцката рецесия, а също по този начин най-младият за последните 100 години, Ципрас се бори, с цел да навакса 10-процентното си закъснение от своите съперници. Основната причина за неговия неприятен резултат е данъчната политика на неговото държавно управление.

Партията на Ципрас СИРИЗА „ не извърши редица обещания и разруши очакванията на нейните гласоподаватели “, което тежко удари междинната класа в страната, отбелязва политическият анализатор Георги Флесас.

Ципрас пристигна на власт през 2015 година с обещания да отстрани строгите икономии. Вместо това, гръцките кредитори го принудиха да одобри третия пакет с помощ след пагубни шестмесечни договаряния, които едвам не доведоха до излизането на страната от еврозоната.

Днес 44-годишният политик дава обещание “най-голямото завръщане в актуалната гръцка история ”, макар че през последните два месеца претърпя поредни провали на европейските и локални избори от главния си конкурент консервативния претендент Кириакос Мицотакис. По време на акцията Ципрас упрекна Мицотакис, който е участник в държавното управление задълбочило рецесията в страната през 2012-2014 година, за „ пагубното “ неприятно ръководство, довело до загубата на стотици хиляди работни места и банкрути на предприятия.

Ципрас акцентира триумфите на своята партията за намаляването на безработицата с към 8% и повишението на минималната работна заплата за първи път от 2012 година насам.

Неговото държавно управление също по този начин понижи налозите през май. Но по-голямата част от гласоподавателите останаха равнодушни към тези ограничения.

„ През 2015 година СИРИЗА представляваше вярата и политическото обновяване. Днес тя е партия като всички останали “, споделя Андреас Цанаварис, някогашен партиен деятел.

Христос Маравлис, който гласоподава едно време за радикалната левица през 2015 година, съобщи, че мнозина ще желаят да санкционират СИРИЗА поради измяната по отношение на гръцкия народ с подправени обещания.

Ципрас изиска през юни провеждането на предварителни парламентарни избори след загубата от „ Нова народна власт “ на Мицотакис с към 9,5% на европейските избори, които се състояха на 26 май. Няколко дни по-късно „ Нова народна власт “ завоюва локалните избори в множеството региони на страната.

Фамилията в политиката

Мицотакис е твърдоглав модернизатор и представител на политическа династия. Той е наследник на някогашния министър председател Константин Мицотакис, един от депутатите с най-дълъг стаж в Народното събрание на страната. Сестра му Дора Бакояни е някогашен външен министър и първата жена кмет на Атина. А новият столичен кмет е нейният наследник Костас Бакоянис, който надлежно е негов племенник.

Избирането му за министър-председател ще означи завръщането на фамилната политика в гръцкото държавно управление, споделя Ципрас, чиято скромна история прекъсва тази дългогодишна политическа традиция.

Три години откакто пое управлението на консервативната “Нова народна власт ”, която през 80-те и 90-те години на предишния век беше ръководена от татко му, 51-годишният ученик на Харвард и някогашен съветник на McKinsey даде обещание да сътвори повече работни места посредством напредък, задгранични вложения и понижаване на налозите, както и да в профил пречките пред бизнеса.

Последните изследвания на публичното мнение демонстрират, че “Нова народна власт ” може да получи сред 155 и 159 депутати в 300-местния парламент.

СИРИЗА наподобява ще падне до 80 – 83 депутати от 144 в предходния парламент.

Окончателният брой ще зависи от това какъв брой от по-малките партии ще преминат бариерата от 3%, която ще им разреши да влязат в Народното събрание.

Нови противници

Двама нови участници на политическата сцена са партията MeRA25 на някогашния финансов министър на Ципрас Янис Варуфакис и „ Гръцко решение ”, националистическа, проруска партия, основана от някогашния публицист и ефирен водещ Кириакос Велопулос. Всяка една от тях може да получи сред 9 и 10 депутати, сочат социологическите изследвания.

Подкрепата за „ Гръцко решение “ идва и поради съглашението на Ципрас с Македония, което постави завършек на 27-годишния спор за името на страната.

Новоизлюпената партия също по този начин черпи и от гласоподавателите на неонацистката “Златна зора ”, която означи необичаен спад на фона на продължаващия развой за убийството на антифашистки рапър през 2013 година, за който се твърди, че е осъществено със знанието на висши партийни членове.

Настоящият изборен закон дава бонус от 50 места на спечелилата партия, по принцип задоволително, с цел да образува болшинство в 300-местния парламент.

Ако изборите от 7 юли не съумеят да доведат до съставянето на държавно управление, нов изборен закон за пропорционалното посланичество ще влезе в действие без 50-местния
бонус. /БГНЕС

——–

Шантал Валери, Агенция Франс прес.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР