Въпреки заявките на Владимир Путин да ограничи влиянието на НАТО

...
Въпреки заявките на Владимир Путин да ограничи влиянието на НАТО
Коментари Харесай

Напук на Путин – границата на Русия с НАТО вече е двойно по-дълга


Въпреки поръчките на Владимир Путин да ограничи въздействието на НАТО в страните към себе си, от тази заран границата сред Русия и пакта е двойно по-дълга. До през днешния ден Руската федерация имаше 1215 км граница със страни от НАТО. Сега получи още 1269 км, заяви bTV.

Финландия и Швеция премислиха своя неутралитет след нашествието на Русия в Украйна през февруари 2022 година Швеция към момента е блокирана от турското несъгласие, само че надали ще е за дълго. Напук на настояването на Русия да няма допир с НАТО, войната на Путин докара до тъкмо противоположното. От през днешния ден, в случай че на кремълските „ миролюбци “ им хрумне да нахлуят във Финландия, всички членки на НАТО – в това число Съединените щати – са длъжни да отвърнат със мощ.

„ Член 5 на Алианса – един за всички, всички за един – от през днешния ден важи с цялостна мощ за Финландия “, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Така НАТО към този момент има 5 страни-членки на Балтийско море, което в допълнение изолира достъпа на Русия до морските пристанища Санкт Петербург и Калининград.
Какво става с Украйна?
Приемането на Финландия в НАТО е радостна вест, само че гарантирането на сигурността в Европа ще стане с приемането на Украйна в Алианса. Така външният министър на Украйна Дмитро Кулеба разяснява днешното събитие. Той беше на среща в централата на Алианса с Йенс Столтенберг. „ Приемането на Финландия е ясно обръщение, че е време да ревизираме старите тактики и разбирания. И че няма по-добър метод да запазим евро-атлантическата сигурност, без да приемете Украйна за член на НАТО в някакъв миг “, сподели Кулеба.

Присъединяването на Финландия след години неутралитет е непосредствено следствие от войната на Русия в Украйна. „ Това е историческо събитие “, дефинира го Йенс Столтенберг. „ Не толкоз от дълго време си мислехме, че е невероятно Финландия да стане член на Алианса. Сега те са пълновръстен член. Това показва суверенитета на страната. Путин разгласи, че задачата на нашествието в Украйна е да има по-малко НАТО по границите си. Сега получава тъкмо противоположното “, сподели още той.
Отговорът на Русия
„ Ще следим деликатно “. Това беше коментарът на представителя на Кремъл Дмитрий Песков по отношение на присъединението на Финландия. „ Ще гледаме какво вършат НАТО на територията на Финландия, какви оръжия и системи разполагат. На базата на това ще вземем решение какви ще бъдат ответните ни ограничения “, добави Песков. Министърът на защитата Сергей Шойгу пък сподели, че по този начин се усилва рискът от пряк спор.

Финландия е 31-вият член на НАТО и нейното знаме следва да бъде издигнато в централата на Алианса. Навръх 74-та годишнина от подписването на Вашингтонския контракт финландският външен министър Пека Хаависто парафира документа за присъединението на страната си и го връчи на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР