Въпреки започналите преди месеци подписки с обвинения към ректора на

...
Въпреки започналите преди месеци подписки с обвинения към ректора на
Коментари Харесай

Общото събрание на Софийския университет запази ректора Герджиков


Въпреки почналите преди месеци подписки с обвинявания към ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков общото заседание одобри безпроблемно доклада му за последната година. Той събра 197 гласа от общо 322 регистрирани членове, само че възражения нямаше. По този метод ректорът получи за пориден път поддръжка.
В документа проф. Герджиков нарисува положителна картина, като главен акцент бе финансовата стабилизация на СУ. Стана ясно, че към днешна дата университетът няма отговорности към страната, изплатени са и парите на преподавателите в Университетска болница "Лозенец ", не се дължи нищо и на администрацията, написа Капитал. Дълговете към Столичната община обаче остават. Те са за неплатена такса боклук и налог здания, само че има подписано съглашение за разсрочването на близо три млн. лв. до 2022 година На "Топлофикация " университетът дължи близо 1.5 млн. лева Проф. Герджиков се похвали със спад от 20% на всички отговорности от началото на мандата си преди две години.

В доклада бе включен и фактът, че от 37-те рекомендации на отчета на Сметната палата, който бе за интервала 2013-2015 година и бе разкрил голям брой пропуски, единствено три към момента не са изпълнени.

Най-големите разноски за 2016 година са за хонорари - близо 68% от всичките. Около заплащането на преподавателите започнаха и най-сериозните диспути. Проф. Ирина Жиновиева от Философския факултет повдигна въпроса, като даде за образец триумфа, който извоювало учителското съсловие с обещанието на ГЕРБ от предизборната стратегия заплатите им да бъдат доста увеличени до над 1500 лв.. За съпоставяне, професорските заплати в университета, в който се образоват 10% от студентите, 30% от докторантите и създава близо 40% от научната продукция на страната, са към 1000 лв.. Според нея това състояние би трябвало да се промени, като с изключение на със стачки съгласно нея може да се опита и с оферти към държавното управление.

Индиректно тя засегна и нашумелия случай с така наречен спомагателни заплащания – оповестените преди няколко месеца данни, от които стана ясно, че някои чиновници от администрацията са получавали обилни по мярка добавки към заплатите.

Според проф. Герджиков повода се корени в магистърските стратегии - защото при същия брой магистри от преди години магистърските стратегии с нула до пет души са се удвоили.

Проф. Александър Кьосев от Философския факултет поддържа това изказване. Според него, в случай че тази наклонност продължава, университетът скоро ще "разчита единствено на бакалавърска степен ". Той показа, че е имало разисквания магистърски курс да не започва, в случай че няма най-малко 12 записали се в него. Според ректора проф. Герджиков такава заплаха не се чака в скоро време.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР