Въпреки законовите промени, прокарани от правосъдния министър Данаил Кирилов, делото

...
Въпреки законовите промени, прокарани от правосъдния министър Данаил Кирилов, делото
Коментари Харесай

Всички усилия на ГЕРБ не успяха да спасят от провал делото за конфискация срещу Бисеров

Въпреки законовите промени, прокарани от правосъдния министър Данаил Кирилов, делото за конфискация против някогашния народен представител от Движение за права и свободи Христо Бисеров претърпя нов неуспех, заяви lex.bg. Искът на антикорупционната комисия КПКОНПИ бе отритнат и на втора инстанция и страната е на крачка дефинитивно да загуби делото.

Според шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева измененията, с които бе записано, че делото за конфискация не зависи от това има ли обвиняване против някого, опонират на европейското законодателство. Тя се базира на инструкция от 2014 година и отхвърля желае на КПКОНПИ.

Макар че решението визира единствено случая на Бисеров, то е знак, че и други съдии може да разтълкуват директивата по същия метод и да се стигне до преустановяване на каузи за конфискация.

Именно това се пробваха да избегнат ръководещите в края на предходната година. Тогава Върховният касационен съд (ВКС) излезе с тълкувателно решение, че делото за конфискация би трябвало да се приключи, в случай че наказателното дело е прекъснато или обвиненият е оневинен. Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев незабавно реагира, че по този начин ще се провалят каузи за конфискация на милиони левове. Тогавашният началник на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов внесе законови промени, с които тълкувателното решение бе заобиколено. След това спряното дело за конфискация против Бисеров бе обновено.

Според съда обаче това опонира на европейското право, което е с преимущество пред българското.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР