Въпреки забранения достъп в условията на пандемия, екипът на Софийската

...
Въпреки забранения достъп в условията на пандемия, екипът на Софийската
Коментари Харесай

Скитникът самотник Константин Щъркелов

Въпреки неразрешения достъп в изискванията на пандемия, екипът на Софийската градска художествена изложба е подготвил огромна представителна галерия на Константин Щъркелов във връзка 130 години от рождението му. В две от залите са подредени хронологично негови масла, акварели и рисунки. Експозицията ще продължи до 14 юни. Като изричаме надълбоко страдание за форсмажорната обстановка и възбраната за посещаване в галерията, се надяваме, че тя ще притегли справедливо вниманието на необятната аудитория незабавно след прекратяването на възбраната, отбелязва Петър Димов, пиар на СГХГ.

Изложбата показва живота и творчеството на Щъркелов посредством архивните материали - фотоси, персонални дневници, писма на негови съвременници, документи, публикации и мнения във вестници и списания, и не на последно място посредством творбите, основани през другите интервали. Еспозицията включва над 300 произведения, обхващащи цялостното творчество на художника. Едни от огромните масиви с негови картини се намират в Централния държавен списък, Националната художествена изложба, Националния военноисторически музей. По-малки по размер, само че значими за проучването, са творбите в художествените галерии и музеи в София и страната - Софийската градска художествена изложба, ГХГ Пловдив, ХГ " Борис Георгиев " във Варна, ХГ " Димитър Добрович " в Сливен, ХГ в Добрич и други

Друга значима част от творби се демонстрират за първи път или са представяни рядко. Това са творбите от Художествения фонд на Държавния културен институт към министъра на външните работи, част от сбирките на дипломатическите задачи в Анкара, Белград, Берлин, Братислава и представителните пространства на министерството в София, сбирката на Българската национална банка и други Частните сбирки, показани от аукционна къща " Енакор ", изложба " Лоранъ ", както и наследници и обособени притежатели на творби на Щъркелов допълват юбилейната ретроспективна галерия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР