Въпреки всички заговори, Партията на справедливостта и развитието (ПСР) постигна

...
Въпреки всички заговори, Партията на справедливостта и развитието (ПСР) постигна
Коментари Харесай

Как Ердоган постигна петнадесетата си победа

Въпреки всички заприказва, Партията на справедливостта и развиването (ПСР) реализира победа на петнадесетия избор, в който взе участие и получи 45% от гласовете. На тези избори гласоподавателите отхвърлиха политиката на терора и дадоха избор на доверие към президентската система, написа турският всекидневник Sabah в материал, показан без редакторска интервенция.
На изборите на 31 март, които станаха същинско празненство на демокрацията, Турция даде 52,3% от гласовете за „ Народния съюз “. Този блок победи в 52 града, в това число 17 огромни. ПСР завоюва в 40 града, в това число 16 огромни, а нейния сътрудник Партията на националистическото придвижване (ПНД) – в 12 града, в това число един огромен, като събра към 5% от гласовете.
Висока изборна интензивност
На изборите на 31 март 57 милиона гласоподаватели гласоподаваха в 168 хиляди изборни секции. За първи път от своя глас се възползваха към един милион души. Избирателната интензивност на изборите, които минаха в атмосфера на доверие и празник по цяла Турция, беше висока макар упованията. Преди изборите, изхождайки от анкетите, се предполагаше, че поради огромния брой неопределили се гласоподаватели явката може да е ниска. Но, съгласно формалните резултати, изборната интензивност е била 84%.
Победи Партията на справедливостта и развиването
Когато бяха отворени изборните урни, блокът на злото, който, играейки с валутните курсове преди изборите, направи всичко допустимо да сътвори проблеми за турската стопанска система и по този начин да повлияе на избора на гласоподавателите, още веднъж беше отчаян. В последна сметка, както във всички избори и референдуми, извършени за 17 години, гласоподавателите още веднъж сложиха ПСР под управлението на Ердоган на фундамент.
Подкрепа за „ Народния съюз “
За първи път в локалните избори Турция тества система от необятни съюзи. Победата на вота, който се организира в яростни борби в някои огромни градове, бе извоювана от „ Народния съюз “. Този блок, състоящ се от ПСР и ПНД, съгласно предварителните резултати, получи повече от 52% от гласовете. С този резултат жителите на страната в това време не разрешиха да се сложи под въпрос прехода към президентската система и го подсигуряваха.
Шамар за Демократическата партия на народите и „ Добрата партия “
„ Съюзът на нацията “, формиран от „ Републиканската национална партия “ (РНП) и „ Добрата партия “ (ДП) загуби изборите, макар че получи поддръжката на терористичните организации и всички врагове на Турция, както и включилата се към тях „ Демократическа партия на народите “ (ДПН), която е клон на терористичната организация „ Работническа партия на Кюрдистан “ (ПКК). Избирателите не повярваха в политиката на терора. Директива за птиците загуби поддръжка, получавайки 7,1% от гласовете против 9,9% на изборите през юни 2018 година. Но най-силен пестник получи ДПН, която на изборите на 24 юни 2018 година получи 11,7% от гласовете, а в този момент единствено 3,8%.
Кой какво завоюва
Според предварителните резултати, ПСР побеждава в 16 огромни града, на първо място в Истанбул, 24 вилаета и 536 околии (административни единици в Турция – бел. прев.). А нейният сътрудник ПНД победи в един огромен град, 11 вилаета и 151 околии. В същото време РНП печели в 10 огромни града, 10 вилаета и 186 околии, а Директива за птиците съумя да победи единствено в 21 вилаета. А ДПН съумя да получи общините в три огромни града, четири вилаета и 50 околии.
Спечели всички избори, в които взе участие
Президентът Реджеп Тайип Ердоган завоюва 15-те избори, в които взе участие от 1994 година и записа връх.
През 1994 година Ердоган завоюва изборите на кмет на Истанбул.
През 2002 година Ердоган изведе ПСР на власт с 34% от гласовете.
През 2004 година ПСР завоюва локалните избори, получавайки 41,7%.
На парламентарните избори през 2007 година ПСР съумя да усили броя на гласовете в своя изгода до 47% и още веднъж да стане ръководеща партия.
През 2008-а година бе извоювано още едно всенародно гласоподаване, когато референдумът за избиране на президент от народа приключи с резултат 69,12%.
На локалните избори през 2009 година ПСР получи 38,6%.
А през 2011 година ПСР още веднъж стана ръководещата партия, набирайки 49,8%.
На общинските избори през 2014 година ПСР още веднъж получи поддръжката на хората на равнище от 45,6%.
И на президентските избори през 2014 година Ердоган стана първият всенародно определен президент на Турция, получавайки 51,79%.
На общите парламентарни избори през 2015 година ПСР, с 40,87% от гласовете, още веднъж пристигна на власт.
На вторите избори, извършени през 2015 година, ПСР получи към този момент 49,5%.
На референдума за прекосяване към президентска система през 2017 година Ердоган реализира нов триумф: 51%.
На изборите през 2018 година – надвит резултат с 52,6%.
Накрая той завоюва поредна победа на вчерашните (31 март 2019 г.) локални избори.
Превод и редакция: Иван Христов за Агенция " Фокус "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР