Въпреки всички скандали, партията на Бабиш остава най-популярната в Чехия

...
Въпреки всички скандали, партията на Бабиш остава най-популярната в Чехия
Коментари Харесай

Андрей Бабиш - Тефлоновият премиер на Чехия

Въпреки всички кавги, партията на Бабиш остава най-популярната в Чехия в навечерието на идните евроизбори.

Чешката полиция предлага министър председателят Андрей Бабиш да бъде съден за хипотетична машинация с евросубсидии.Постоянните обвинявания за спор на ползи и следствията към този момент не въздействат на вътрешната поддръжка за премиера милиардер.Скандалът обаче съществено вреди на имиджа на Чехия в Европейски Съюз. " Три неща са в действителност значими за Андрей Бабиш - да не бъде съден, да поддържа положителния си имидж в чужбина и да избегне масирани обществени митинги ", декларира основният редактор на info.cz Михал Пур пред euobserver. След неприятната за чешкия премиер-министър и милиардер последна седмица най-малко две от тези три цели са под въпрос.

На 17 април чешката полиция предложи Бабиш да бъде изправен пред съд за хипотетична машинация с европейски дотации на стойност 2 млн. евро - закононарушение, за което вторият най-богат човек в Чехия може да лежи в пандиза до 10 години. Скандалът към така наречен случай " Щъркелово гнездо " тече от 2017 година насам, само че в този момент навлиза в рискова за Бабиш фаза освен поради надвисналото чешко следствие, само че и поради упования отчет на Европейската комисия за вероятен спор на ползи при чешкия министър председател.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Въпреки това в навечерието на изборите за Европейски парламент известността на чешкия министър председател, постоянно сравняван с Доналд Тръмп и Силвио Берлускони, не наподобява изключително потърпевша. Партията на Бабиш, която принадлежи към групата на европейските либерали ALDE (от ALDE не дадоха отговор на въпроси на " Капитал " за обстановката към Бабиш), води безапелационно в изследванията. Скандалът обаче вреди съществено на имиджа на Чехия в Европейски Съюз, отслабва позициите й и я слага паралелно с Унгария на Виктор Орбан. Зетят на Орбан прочее също е разследван за злоупотреби с еврофондове.

Гнездо за милиони

Според чешката полиция Бабиш е прикрил собствеността си върху плантация и конферентен център, наречени " Щъркелово гнездо ", с цел да може те да получат евросубсидии от 2 млн. евро, предопределени за дребни бизнеси. Бабиш от своя страна твърди, че " Щъркелово гнездо " е било благосъстоятелност на членове на фамилията му, когато са получени евросредствата, и едвам по-късно става част от неговия холдинг Agrofert. Европейската работа за битка с измамите ОЛАФ също е разкрила нередности в тази ситуация " Щъркелово гнездо ".

В изявление пред Euractiv, председателката на Комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент Ингеборг Гресле разяснява, че хипотетичният спор на ползи на Бабиш е бил прочут на Екологичен потенциал още през 2014 година и казусът е невиждан. Премиер на страна членка да бъде притежател на конгломерат, който може би се възползва незаконно от кохезионни и селскостопански фондове. " Подобна обстановка просто не се случва на Запад - въпрос на политическа просвета е ", прибавя Гресле.

Освен абсурда със " Щъркелово гнездо " излиза наяве и че Бабиш е траял непосредствено да ръководи селскостопанския си и химически конгломерат Agrofert чак до 2017 година, във време, когато е бил настоящ финансов министър на Чехия. Милиардерът слага холдинга си под доверително ръководство чак когато бива определен за министър председател. Все по-големи са и опасенията, че Бабиш може да е употребявал държавната си позиция, с цел да облагодетелства компаниите си.

" Чешкият Тръмп "

Освен сегашен министър председател на Чехия Бабиш е вторият най-богат човек в страната. Освен Agrofert Бабиш има два от най-четените вестници в Чехия, както и най-слушаната частна радиостанция. И трите медии са повече от другарски настроени към Бабиш и партията му. От 2014 до 2017 година милиардерът беше финансов министър на Чехия, като през това време прокара серия промени, разрешаващи на избрани компании, включително и неговата, да си възвръщат заплащания по Данък добавена стойност. Според сп. Forbes персоналното положение на Бабиш се е удвоило от 2 милиарда $ до 4.1 милиарда сред 2013 и 2017 година Бабиш бе уволнен от поста финансов министър през май 2017 година поради неплатени налози на фирмите му.

Това обаче не попречи на партията му ANO 2011 да завоюва парламентарните избори през октомври 2017 година безапелационно с 29.64% от вота. Следващата партия взе едвам 11.32%. Бабиш печели макар към този момент течащото следствие за машинация с европейски дотации, като по време на акцията си афишира, че е толкоз богат, че никой не може да го корумпира, и ще ръководи Чехия с бизнес устременост. Повечето партии обаче не пожелаха да влязат в коалиция с него и му се наложи да сформира държавно управление на малцинството, което към този момент загуби един избор на доверие през януари 2018 година Дори най-близкият съдружник на Бабиш, умерено лявата Чешка социалнодемократическа партия (CSSD), декларира, че ще отдръпна поддръжката си от държавното управление, в случай че Бабиш бъде наказан.

Без изключително значение в Чехия...

" Позицията на Бабиш си остава постоянна. Но това може да се промени, в случай че прокуратурата изпрати случая в съда и в случай че одитът на Европейската комисия удостовери, че Бабиш се е възползвал от политическото си въздействие, с цел да извоюва дотации за бизнеса си ", споделя пред " Капитал " чешкият политолог Иржи Пехе. И прибавя, че Бабиш се употребява с поддръжката на чешкия президент Милош Земан, а най-малко към този момент CSSD изчакват да видят какво ще се случи.

Същевременно посланията на Бабиш не престават да резонират мощно в евроскептичната Чехия. На парламентарните избори през 2017 година над 50% от гласоподавателите гласоподават за антиевропейски и популистки партии. Според последните данни на Евробарометър 58% от чехите не имат вяра на европейските институции, 56% са против общата европейска миграционна политика, а 74% са против приемане на еврото. Точно това е и линията на Бабиш, който има антиимигрантска изразителност, показва се като бранител на чешките граници и е съперник на еврото в сегашната му форма, като твърди, че еврозоната би трябвало да бъде реформирана, преди Чехия да влезе в нея. Според Бабиш в сегашната настройка на Европейски Съюз страните от Вишеградската четворка са мощно ощетени и гласът им няма значение.

...но не и на открито

Докато на вътрешната сцена Бабиш може да се усеща относително недостижим за момента, точно непрекъснатите кавги към него, свързани с спор на ползи, са това, което в действителност вреди на чешката позиция в Европейски Съюз и доближава страната към периферията.

" Националистическата карта, която Бабиш разиграва частично с цел да ускори вътрешната си база на фона на проблемите си, утежнява позициите на Чехия в Европейски Съюз, защото му се постанова да се съюзява с фигури като Виктор Орбан. В същото време фактът, че Чехия се ръководи от човек, интензивно разследван за измами с европейски дотации, основава съществени имиджови проблеми на страната ", показва Иржи Пехе. И това може да има напълно съответни измерения във към този момент почналите договаряния по идващия дълголетен бюджет на Европейски Съюз. Както изсъхнало отбелязва Ингеборг Гресле: " Въпросителните към Бабиш и бизнесите му съществено отслабват доверието в чешката преговорна позиция. " Защото някак не звучи добре министър председател, евентуално злоупотребил с еврофондове, да упорства страната му да получава повече такива.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР