Въпреки всички щети, които нанесе пожарът в Нотр Дам през

...
Въпреки всички щети, които нанесе пожарът в Нотр Дам през
Коментари Харесай

Нотр Дам: Какво крие най-високата катедрала за своята епоха

Въпреки всички вреди, които нанесе пожарът в Нотр Дам през 2019 година, той даде на археолозите в Париж неповторимата опция да надникнат в историята на забележителността.

Части от фамозната катедрала, които са били скрити в продължение на епохи, в този момент се разглобяват и сглобяват още веднъж, предоставяйки прозорец към архитектурните нововъведения, които в миналото са създали тази 32-метрова постройка най-високата катедрала в своята ера. Оказва се, че тази височина значително се дължи на желязото, което минава през вените на величествената конструкция.

Археолозите са разкрили хиляди железни скоби в разнообразни елементи на катедралата, някои от които датират от началото на 60-те години на XIX век.

Находките демонстрират, че необятното потребление на желязо в зидарията не е толкоз съвременно, колкото специалистите в миналото са предполагали. Средновековните строители, работили по Нотр Дам, са употребявали архитектурната техника доста преди реставрационните работи да стартират през XIX век.

Notr Dam
— Srećko Lj. Trotter (@LovelyJubbly971)
" Нотр Дам " в този момент несъмнено е първата известна готическа катедрала, в която всеобщо е употребявано желязо за свързване на камъни като подобаващ строителен материал ", заключават археолозите, работещи в Париж.

Екипът пресмята, че стоманените скоби, открити в Нотр Дам, са проектирани до две десетилетия преди построяването на френската катедрала в Соасон и четири десетилетия преди появяването на катедралата в Бурж. Досега и двете тези готически здания се смятаха за първите образци на систематична желязна зидария.

Архитектът, който в началото е отговарял за градежа на Нотр Дам, явно е бил напред в играта.  Изглежда, че той е употребявал необятно стоманени арматури за свързване на камъните. Тези здрави скоби са открити по пода на трибуните на катедралата и по извивките на многочислените ѝ арки.

" Тази железна решетка, инстaлирана през първите стадии на строителството, би трябвало да се пояснява като новаторско подсилване на напречните ребра на външната лечебница, достигаща височина от съвсем 11 м, които е трябвало да се поддържат без никаква вътрешна опора... ", пишат откривателите.

" Докато в други здания са употребявани дървени свързващи пръти, опънати сред арките... първият занаятчия строител на Нотр Дам дьо Пари е направил смелия избор на система, употребяваща по-издръжлив материал, който може да бъде по-лесно прикрит. "

Хитроумните укрепителни детайли очевидно са сработили и наподобява са били подражавани от бъдещите архитекти чак до XIII век, когато са правени допълнения и усъвършенствания на катедралата.

Детекторите за метал да вземем за пример разкриват стотици железни скоби, употребявани в наноса на Нотр Дам, и въпреки да не могат да бъдат датирани вярно, те наподобяват друго от скобите на пода. Експертите подозират, че те са дело на по-късен проектант, който съгласно историческите документи евентуално е бил нает сред 1170 и 1190 година от н.е.

Този втори проектант най-вероятно е възприел техниката на скобите от майстора зидар преди него. И евентуално е предал тези познания на идващия по служба.

Редица скоби в горната част на страничните стени на постройката датират най-късно от началото на XIII в., което допуска, че структурите са били издигнати, откакто рамката на постройката към този момент е била сложена

" Тази последователност в техниките, от долното равнище на трибуните, до върха на постройката и евентуално с присъединяване на най-малко трима майстори зидари в продължение на 50 години, е поразителна в Нотр Дам ", пишат археолозите.

" Нейните майстори-строители вземат решение да употребяват форми, познати още от Античността, като такива скоби да вземем за пример са необятно употребявани в Колизеума в Рим, в ново осъществяване, с цел да послужат на една новаторска архитектура. "

Notr Dam
— alteя ego (@egox_ego)
През XIX в. стартират няколко реставрационни акции на катедралата " Нотр Дам " и при тях също са употребявани стоманени вериги и скоби.

Традиционно специалистите одобряват, че стоманените арматури са употребявани единствено по време на тези по-модерни модернизации.

Но най-новата реституция на катедралата Нотр Дам явно е " хвърлила нова светлина върху началото на готическото строителство, което води до по-добро схващане на мисленето на майсторите зидари ".

Вероятно още по-интригуващ е химическият разбор на средновековните скоби, който демонстрира, че те са произхождали от голям брой разнообразни източници и постоянно са били заварявани дружно.

Възможно е през XII в. в огромния феодален град да е имало преуспяващ пазар за ново и рециклирано желязо. Всъщност историческите документи сочат, че вносът на желязо е бил облаган с налози през XII и XIII век.

Тъй като ремонтните действия по Нотр Дам не престават, откривателите се надяват да научат повече за тези впечатляващи средновековни строители и за това по какъв начин в миналото са се снабдявали с материали и са ги сглобявали през всичките тези епохи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР