Въпреки всички икономически щети, причинени от инвазията в Украйна -

...
Въпреки всички икономически щети, причинени от инвазията в Украйна -
Коментари Харесай

Китай се готви за Голямото разделяне и Западът трябва да е готов

Въпреки всички стопански вреди, породени от нашествието в Украйна - голямо нарастване на цените на суровините, растяща инфлация, най-големият спад на виталния стандарт от 50-те години на предишния век - можеше да бъде по-лошо. Можеше да е Китай, а не Русия от другата страна на глобите, написа Сам Олсън, представен от CapX.

Руската стопанска система е относително дребна - малко по-голяма от тази на Испания - и има забележителна позиция единствено в дребен брой артикули, въпреки и значими. Китай, въпреки това, заема централно място в световната верига за доставки. Той съставлява към 28% от международното произвеждане и 18% от международната търговия със артикули и по този начин всяко деяние, което отрязва Китай от международните вериги за доставки, би предизвикало взаимни стопански вреди в доста по-голям мащаб.

Голямото делене

Лошата вест е, че има огромна възможност това да се случи това, което назоваваме Голямото делене. Логиката е ясна. Америка, Англия, Европа и техните съдружници сътвориха казус за себе си, като глобиха Русия, която се пробва да промени статуквото. Ако Китай бе направил същото - или като оказва помощ на Русия, или като се пробва да нахлуе в Тайван - тогава Вашингтон и съдружниците по всяка възможност биха наложили сходни наказания на Пекин, не на последно място тъй като това е стратегическа изгода за Америка.

Китай, несъмнено, би могъл да одобри тези наказания без доста отбиване и по този начин да сведе до най-малко следствията. Проблемът е, че Пекин неотдавна одобри закони, които разрешават и в действителност изискват да се сътвори лист с контрасанкции за всяка компания, която съблюдава западните наказания, с санкции, в това число лишаване на визи и заледяване на активи.

Въпреки че Пекин резервира своите насоки за това по какъв начин тъкмо ще се получи това (в характерен ход на ККП, която обича да резервира мъглявото пояснение на законите допустимо най-дълго), можем да преценим по всяка възможност какво ще се случи, в случай че глобите бъдат инициирани. Многонационалните компании, опериращи в Китай (а евентуално и в Хонконг), ще бъдат изправени пред вероятността да се наложи да се отдръпват или от Запада, или от Китай, като се одобри, че бордовете ще имат желание да спасят действието на фирмите си, а техните мениджъри в страната, от проблеми. Не е мъчно да се планува, че защото западните стопански системи съставляват лъвския дял от международния Брутният вътрешен продукт, доста, в случай че не и множеството, незабавно биха се отдръпнали от Китай при настъпването на глобите.

Това би било Голямо делене: бързо, надълбоко и политически тласкано обособяване на стопанските системи на Китай и Запада.

Болката, която следва

Голямото делене би било забележителен стопански потрес, който множеството биха желали да избегнат. Разликата е, че Китай се готви за това; само че Запада, по-малко.

През последните години Пекин вкара редица ограничения, ориентирани към понижаване на цената на западните наказания, обмисляне, което бе подсилено от дейностите на президента Тръмп след стартирането на неговата комерсиална война и черния лист за вложения против Народната република.

Има няколко пласта на отбрана. Едната е тактиката " Двойна циркулация ", която се стреми да направи страната по-самостоятелна, в това число в региона на технологиите. Друг е ходът за основаване на блок RMB, който ще разреши на Пекин да употребява личната си валута, с цел да купува сериозни артикули (като храни и гориво), вместо да разчита на долари. Тази " дедоларизация " е характерност на търговията с Русия от няколко години и се форсира от приемането на цифровия юан.

Трета форма на отбрана е отварянето на Китай към вложенията на Уолстрийт. Към края на 2020 година американските вложители притежаваха 1,2 трилиона $ китайски скъпи бумаги (1,1 трилиона $ акции и 100 милиарда $ дълг) и евентуално ще изгубят доста или всичко това при положение на Голямо делене. Това прави американската инвеститорска общественост потребен съдружник в опитите да разубеди администрацията на Съединени американски щати да стартира наказания против Китай.

Западните проекти, за разлика от тях, или се зараждат, или не съществуват. Това може да се дължи на това, че остава възприятието на оптимизъм, че стопанската система ще надделее над политиката, макар че историята неведнъж потвърждава противоположното: Англия и Германия през 1914 година и Съединени американски щати и Япония през 1941 година бяха образци за мощно интегрирани стопански връзки, които не съумяха да спрат войната. Въпреки че има признаци, че западните държавни управления стартират да се приготвят за най-лошото, към момента не наподобява да има схващане за широчината и дълбочината на въздействието, което Китай има върху страните на Запад, във всичко - от първични материали до вложения в образованието.

Например редкоземните детайли, група от 17 детайла, които са жизненоважни за актуалната стопанска система, в това число за прехода към чиста сила. Американските чиновници поставиха огромни старания да отворят още веднъж мина за редки земни детайли на " Планински проход " в Калифорния, с цел да могат да кажат, че към този момент не зависят от китайски минерали. Въпреки това, рудите, добивани в мината, се изпращат в Китай за преправка, защото Съединени американски щати в действителност нямат вътрешен потенциал за преправка. Това е от огромна стратегическа угриженост, като се има поради, че западното произвеждане и защита зависят от редкоземни детайли - всеки изтребител F35, да вземем за пример, съдържа 416 кг от тези метали. Америка и Австралия по-специално се стремят да отворят някои преработвателни уреди, с цел да станат по-самодостатъчни, само че това ще отнеме време.

Ако погледнем Обединеното кралство, е ясно, че Китай е построил доста въздействие в страната в безчет браншове. В образованието Обединеното кралство е хазаин на повече студенти от Китай, в сравнение с има студенти от Уелс и без тях доста университети биха били финансово опустошени.

Банковата промишленост също е изключително изложена, защото HSBC, Standard Chartered и други английски институции имат заеми от 600 милиарда $ за Китай и Хонконг и разчитат по-специално на някогашната английска колония за огромна част от облагите си. В случай на Голямо делене е евентуално на английските банки и други компании със забележителна китайска експозиция да им бъдат отнети китайските активи, което на процедура ще раздели тези компании на две.

Колкото и обезверени да звучат тези последствия от Голямото делене, те са засенчени от това, което може да бъде най-големият потрес от всички: спирането на световната верига за доставки на микрочипове.

В основата на международната стопанска система лежи компютърният чип, който зарежда всичко от мобилния ви телефон до колата и офиса. В сърцето на промишлеността за компютърни чипове е Тайван. Само една от фирмите на острова - TSMC - има повече от 50% световен пазарен дял на производството на полупроводници, а четири от първите 10 компании са основани там. 92% от най-модерните микрочипове в света се създават в Тайван.

Светът към този момент усети дефицита на микрочипове поради Covid. Липсата на доставки през последната година и половина, породена от спирания на веригата за доставки на полупроводници, имаше трагичен резултат, струвайки единствено на автомобилната промишленост почти 210 милиарда $ единствено през 2021 г.; производството на коли във Англия падна до най-ниското си равнище от 65 години с помощта на дефицита.

Принудителен опит за обединяване на Тайван и Китай безспорно ще прекъсне доставката на тези чипове в мащаб, доста преизпълнен всичко, породено от Covid. Това може да се дължи на китайска обсада на острова или на възбраната за експорт на чипове към западните страни от тайванско държавно управление, под въздействие на ККП, или заради съпътстващи вреди от сражения. Каквато и да е повода, западните индустриални и потребителски стопански системи ще пострадат съществено вследствие на това.

Западните държавни управления и компании би трябвало да се приготвят за Голямото делене

Бъдещето в никакъв случай не ясно, само че вероятностите за Голямо делене са задоволително действителни, тъй че държавните управления и фирмите би трябвало най-малко да се приготвят за непредвидени обстановки.

Много от нужните трендове, като закрепването на веригите за доставки и основаването на стратегически запаси от артикули, към този момент бяха насърчени с помощта на Covid. Но би трябвало да се направи доста повече, в това число цялостно картографиране на директна и непряка експозиция на страна и компания към Китай и Тайван.

Не знаем тъкмо по кое време ще се случи някакъв напън за обединяване, макар че наподобява датата, за която някои в Пекин приказват, е преди 2027 година Това дава време на Запада да се задейства, само че единствено в случай че скоро бъдат стартирани дейности.

Това ще бъде съществено начинание, само че в случай че пандемията научи планиращите на нещо, то това е, че неподготвеността е доста по-скъпа в дълготраен проект.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР