Въпреки все по-масовото навлизане на твърдотелните дискове, технологията с въртящи

...
Въпреки все по-масовото навлизане на твърдотелните дискове, технологията с въртящи
Коментари Харесай

Seagate пусна 12TB дискове за потребителски PC системи



Въпреки все по-масовото нахлуване на твърдотелните дискове, технологията с въртящи се магнитни плочи продължава да се развива. Вчера Seagate разгласи 12-терабайтови версии на своите модели BarraCuda Pro и IronWolf - това е най-големия размер в индивидуален диск, който е наличен на потребителския пазар.

Разбира се, това не са първите по рода си 12TB дискове - решенията за бизнеса работят с сходни размери от известно време. Потребителските версии на тези дискове няма да имат някои от по-сложните и скъпи функционалности за бекъп и сигурност, само че BaraCuda Pro моделът по никакъв начин не е за подценяване. 3,5-инчовият диск има 7200rpm скорост на въртене на плочите, а кешът е с респектиращ размер - 256MB. Дискът също по този начин идва с 5 години гаранция. Ето сравнителна таблица, в която можете да видите спецификациите на 8, 10 и 12TB модели BaraCuda.

На хартия 12-терабайтовият модел би трябвало да поеме щафетата от 10TB BaraCuda, който се показа доста солидно във всички проби. От таблицата можем да кажем, че първенецът по размер даже има по-висока пропускливост. Другият модел - IronWolf, е очакван за NAS устройства - той има по-голям фокус върху надеждността - със лични функционалности за засичане и премахване на неточности и разнообразни датчици, които наблюдават за положението на диска.

Цените на новите модели не наподобяват непостижими, изключително за сходни размери. Според AnandTech, Seagate ще продава 12TB BarraCuda Pro на цена от $430, 30$ над 10-терабайтовия модел. В момента цените обаче са леко надути, основно поради скорошното показване на устройствата. В момента на българския пазар е налична единствено 10TB версия на BaraCuda Pro, която може да се откри онлайн за малко над 800 лева
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР