Въпреки въодушевлението от Световната купа, окъпало Русия в розова светлина,

...
Въпреки въодушевлението от Световната купа, окъпало Русия в розова светлина,
Коментари Харесай

Русия е в еуфория след края на световното, но проблемите на Путин остават

Въпреки въодушевлението от Световната купа, окъпало Русия в розова светлина, на президента Владимир Путин ще му е мъчно да удължи следфутболния искра, имайки поради някои провокации вкъщи и в чужбина. Добре проведеният, празничен и другарски шампионат за Световната купа извади на напред във времето една гостоприемна и съвременна Русия, която внезапно контрастира с публикуваните в чужбина предразсъдъци, че страната е мрачна, нечестна и леко изостанала.

Преди вчерашната среща във Финландия с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп се очакваше Путин да се възползва от този лост за влияние. Налице бяха мощни сигнали, че американската страна ще бъде дружелюбна. Когато съветникът по националната сигурност Джон Болтън посети предишния месец Москва, с цел да уреди срещата на върха, той сподели на Путин, че чака да разбере " по какъв начин се справихте толкоз сполучливо със Световната купа ". Минути след края на финала, в който Франция победи Хърватия, Тръмп изпрати в " Туитър " " поздравления за президента Путин и Русия за направения в действителност огромен шампионат за Световната купа - един от най-хубавите в историята! ".

Надеждите за резултатите от форума обаче бяха засенчени в петък от обвиняването на Съединени американски щати към 12 хипотетични сътрудници на съветското военно разузнаване за изкусна хакерска офанзива против изборите от 2016 година " Има някои странични облаги за Путин поради ролята му на хазаин на едно сполучливо спортно съревнование, минало в най-вече положителен и аполитичен звук [...], само че това на дава на Путин никакво изключително преимущество, когато отива на срещата на върха в понеделник ", сподели преди срещата Матю Роянски, анализатор на Русия в Международния център " Удроу Уилсън ".

Путин гледаше да не е в центъра на медийния интерес по време на шампионата. Присъства единствено на първия мач на Русия против Саудитска Арабия и на финала в неделя на стадиона " Лужники " в Москва, дори пропусна успеха на тима на домакините над Испания в плейофите.

Рейтингът на Путин спадна доста след началото на 15 юни на Световната купа. Държавната социологическа организация откри, че процентът на руснаците, които изпитват умерено или мощно съмнение към Путин, е повишен от 20 на 100 през седмицата преди началото на шампионата до 32 на 100 през предходната седмица.

Това поразяващо нарастване наподобява се дължи на опита на държавното управление да прокара предложение за повишение на пенсионната възраст от 60 на 65 години за мъжете и от 55 до 63 за дамите. Предложението бе импортирано в Народното събрание ден преди откриването на Световната купа, което съгласно мнозина е било

маневра за минимизиране на общественото неодобрение.

" Световната купа не бе в положение да отклони популацията от пенсионната промяна ", уточни деловият ежедневник " Ведомости ". Кремъл се притеснява, че този въпрос може съществено да понижи поддръжката за проправителствените претенденти в районните избори тази есен, написа вестникът.

Но да оставим политиката настрани. Турнирът мощно повдигна самочувствието на руснаците. Държавните малките екрани отделяха доста време да оповестяват по какъв начин задграничните ентусиасти са впечатлени от дружелюбието и услужливостта на локалните хора. Едно предаване възторжено оповестяваше какво наслаждение изпитвали гостите от пътуването в " плацкартните " вагони - фамозните клаустрофобични спални вагони с 54 кревати с купета от открит вид: " Стотици хиляди задгранични почитатели откриха

романтиката на съветските влакове ".

Освен от несъмнено положителното въодушевление Световната купа завоюва и от това, което не се случи. Нямаше огромни сривове на оборудванията, а ограниченията за сигурност бяха съществени, само че не толкоз плашещи като на Олимпиадата в Сочи през 2014 година Почти нямаше митинги, макар че по време на финала четирима стачкуващи нахлуха на терена, само че бързо бяха отведени. Пънк групата " Пуси райът " сподели, че това е нейна акция. Това е същата група, чиито членове бяха бити от паравоенна формация при един от най-прословутите произшествия по време на олимпиадата в Сочи.

Полицията беше извънредно толерантна към празненствата и среднощните радостния в центъра на Москва. Даже групата " Пуси райът " призна това, като един неин член сподели във видеоклип във връзка неделния митинг: " Световната купа сподели доста добре по какъв начин могат да се държат съветските служители на реда. Но какво ще се случи, когато тя свърши? ".

Въпреки че преди спортната демонстрация задгранични новинарски медии предупреждаваха за заплахата от съветските футболни хулигани, имаше малко известие за проблеми, частично тъй като Русия бе взела енергични ограничения против хулиганите преди шампионата.

" Много стандарти за Русия просто рухнаха.

Хората видяха, че Русия е гостоприемна страна, благоразположена към тези, които идват при нас ", сподели предходната седмица Путин. " Западната преса споделяше, че тук живеят полуживотни ", означи язвително телевизионният водещ Дмитрий Кисельов от държавната телевизия в седмичното си предаване, повтаряйки непрекъснатите недоволства на управляващите, че страната е жертва на " русофобия ". " Най значимият резултат от шампионата е, че виждаме отражението си в изпълнените с удивление очи " на непознатите ни посетители, написа той, присъединявайки се към очевидно общото мнение.

" Футболните почитатели по света научиха, че руснаците освен пият водка, носят ушанки с червени петолъчки, свирят на балалайка и водят мечка на въже ", писа Андрей Колесников от Московския център " Карнеги ".

Но макар че последните четири седмици на футбол и празненства покачиха самочувствието на руснаците, Колесников отхвърля концепцията, че това ще има някакъв на практика резултат. " Вследствие на Световната купа - написа той - руснаците няма да станат по-свободни, полицията няма да остане по този начин отзивчива и режимът няма да бъде по-малко властнически ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (477)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР