Въпреки уверенията на управляващите, че забърканият преди Нова година от

...
Въпреки уверенията на управляващите, че забърканият преди Нова година от
Коментари Харесай

Хаосът с прехвърлянето на фирми продължава

Въпреки уверенията на ръководещите, че забърканият преди Нова година от депутатите безпорядък с прехвърлянето на акции или цели компании, който подлуди хиляди хора от бизнеса, е преодолян, и сега процесът е изцяло блокиран. Това стана ясно от недоволства на компании и юристи. Потвърди го и Агенцията по вписванията - всички претенции за прекачване на дялове и цели предприятия получават отводи. Да впишат измененията си са съумели единствено единици, които са обжалвали в съда и са имали шанса или връзките жалбите им да се прегледат стремително , написа в. " Сега ".

Всичко потегли от необятно рекламираната от ръководещите и от омбудсмана Мая Манолова промяна за отбрана на служащите от неточни работодатели, която " вместо да изпише вежди, избоде очи ". В края на декември посредством преходни и заключителни разпореждания в Кодекса на труда депутатите трансформираха Търговския закон. Те сложиха условие дружество, което има наети чиновници, да може да се трансферира, откакто се платят дължимите трудови хонорари, компенсации и осигуровки, в това число на напусналите 3 година обратно. Същото изискване бе поставено и при прекачване на дружествен дял на трети лица. Текстовете бяха признати с аплодисменти в Народното събрание, а основателят им Манолова тържествено благодари на всички политически сили.

Депутатите обаче пропуснаха да регламентират по какъв начин ще се потвърждава, че всички заплати са изплатени. Данъчните могат да издадат документ единствено за осигуровките. С неплатените заплати се занимава Главната ревизия по труда (ГИТ), само че с цел да удостовери, че даден шеф не дължи заплати, би трябвало да му направи проверка. Затова тя отхвърли да издава документи.

Законът влезе в действие на 22 декември и още в първата седмица на новата година Агенцията по вписванията спря да вписва прекачване на компании и дялове. Почти два месеца по-късно обстановката е същата.

При първата вълна от неодобрение на бизнеса бе оповестено, че на среща сред Национална агенция за приходите, ГИТ и Агенцията по вписванията е измислено краткотрайно решение. Съобщено бе, че правосъдният министър Цецка Цачева е спуснала инструкции, че до смяна на закона събитието за липса на неизплатени изискуеми трудови хонорари, компенсации и осигуровки ще се потвърждава от работодателя с засвидетелствуване по Търговския закон. Нещо, което още тогава беше ясно, че е на ръба на закона. Национална агенция за приходите увери, че информацията за липса или съществуване на неплатени осигурителни вноски може да бъде предоставена електронно, без да се постанова някой да вади документи.

Очевидно обаче нито едно от тези неща не се е случило, тъй като и сега Агенцията по вписвания продължава да постановява отводи за регистрация. Едно от главните пояснения е, че отговорността за вписването е на организацията и нейните чиновници и е задоволително да има няколко недобросъвестни прехвърляния, с цел да се търси след това отговорност точно там.

Хора, които са получили отводи, са обжалвали и съдилищата всеобщо са почнали да се произнасят в интерес на търговците и да задължават организацията да вписва желаните промени в Търговския указател с аргумента, че страната не може да санкционира жителите и бизнеса поради личните си безумни решения. Сайтът paragraph22.bg цитира правосъдни решения. " При информация в Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите и Главна ревизия по труда се открива, че посочените институции не са в подготвеност и изясненост какви тъкмо документи следва да бъдат издавани по отношение на настъпилите промени в Търговския закон и надлежно не издават удостоверения или информации ", написа в решение на окръжния съд в Плевен, който заключава, че това значи да се санкционират търговците, без да имат виновност. Подобни решения има и в съда в Бургас, както и в други градове.

Скандалната корекция към този момент е поправена, само че още не е влезнала в действие. От " Държавен вестник " оповестиха за " Сега ", че законът, който съдържа въпросните незабавни промени, е очакван за обявяване в петъчния брой, като ще влезе в действие 3 дни по-късно. Много евентуално е обаче това да не е финалът на проблемите.

Поправката на поправката още веднъж се намира в преходни и заключителни разпореждания - този път в Закона за пазарите на финансовите принадлежности. В новия вид се планува при вписването на прекачване на дялове и на цели предприятия акционерът, който трансферира, да подава декларация по пример за неналичието на отговорности. Със сигурност обаче и това ще докара до проблеми, тъй като е записано, че при всяко сходно обявление Агенцията по вписвания ще би трябвало да уведомява неотложно Национална агенция за приходите и инспекцията по труда за " предприемане на дейности по подготвеност ", което може да значи и наложителни инспекции.

Според новата наредба министрите на правораздаването и на труда би трябвало да утвърдят пример на декларация, която работодателите ще подават пред Агенцията по вписванията. На въпрос готова ли е декларацията, общественият министър Бисер Петков съобщи пред " Сега ", че това е ангажимент на Главната ревизия по труда. В закона обаче написа друго - че задължението е на двамата министри. От Министерството на правораздаването споделиха, че образецът се приготвя и незабавно след влизането на закона в действие ще бъде координиран със общественото министерство. Това обаче още веднъж ще отнеме време, през което ще се натрупат заявки за регистриране на промени в Търговския указател.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР