Въпреки усложнената икономическа обстановка рейтингът на България засега се запазва

...
Въпреки усложнената икономическа обстановка рейтингът на България засега се запазва
Коментари Харесай

България остава страна с "умерен риск" от забавени плащания и лоши вземания

Въпреки усложнената икономическа конюнктура рейтингът на България към този момент се резервира на равнище B2 - " сдържан риск " от забавени заплащания и неприятни вземания, написа в отчет на Euler Hermеs, компания за обезпечаване на търговски заеми, представена от Българска телеграфна агенция. Девет от 18 изследвани бранша у нас обаче към този момент попадат в зоната на сензитивен риск, оповестяват от компанията.

Мониторингът обгръща 242 страни, като оценката се прави на база 40 краткосрочни и дълготрайни индикатора. Рейтингът дава информация за степента на риска от забавени заплащания и неприятни вземания при реализиране на покупко-продажби с компании, опериращи в съответната страна. Скалата на Euler Hermes включва два знака - за средносрочен риск от AA (най-нисък), A, BB, B, C, D (най-висок) и за краткосрочния риск по канара 1 (най-нисък) до 4 (най-висок). В същото време се прави оценка на 18 бранша във всяка страна, като те се индексират от " зелено " за невисок, през " жълто " за сдържан, " оранжево " за сензитивен до " алено " за висок риск.

В България половината от изследваните браншове към този момент " светят " в оранжево, откакто към тази зона от жълтата мина и производството на автомобилни елементи. Това е и единственият бранш с намален рейтинг в новия отчет на Euler Hermes. В зелената част на скалата у нас като най-нискорисков към този момент съумява да се задържи единствено програмен продукт и ИТ услуги.

18 са страните с намален рейтинг, като измежду тях попадат и такива от района на Централна и Източна Европа - Румъния, Словакия, Чешката република, Полша и Литва.

" Видимите и евентуални последствия от пандемията на Covid-19 са отразени в нашия разбор на риска в обособените страни. Продължаваме да следим ситуацията във Франция, Германия, Испания и Съединени американски щати, като все още те разполагат с нужните принадлежности да защитят бизнеса там, само че обстановката може да внезапно да се усложни, в случай че изолацията продължи и стопанските системи останат замразени за по-дълъг интервал ", предизвестява Людовик Сюбран, основен икономист на Euler Hermes и Allianz.

Общо 126 бранша във всички изследвани страни също са с ревизиран към по-рисков рейтинг. В 60 % от случаите става въпрос за основна смяна - от сдържан към висок риск. Най-сериозно наранено е автомобилостроенето с намаляване в 26 страни. На второ място в отрицателната ранглиста се подрежда превозът (понижение в 21 държави), следван от електрониката (понижение в 14 държави) и търговията на дребно (понижение в 12 държави).

Най-сериозно повишение на риска по браншове има в Западна Европа с 52 проверки надолу, а в Източна Европа те са 24.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1368)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР