Въпреки усилията и крайните положителни промени в Закона за мерките

...
Въпреки усилията и крайните положителни промени в Закона за мерките
Коментари Харесай

КНСБ: Предложените в законодателен вид мерки са крайно недостатъчни като обхват и парична стойност

Въпреки напъните и крайните позитивни промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние КНСБ е загрижена, че с признатите първи ограничения законодателят не оползотворява в задоволителна степен съществуващи благоприятни условия за поддръжка на предприятията и работещите, които ще бъдат мощно затруднени и лимитирани от създалата се обстановка. Това оповестиха от прецентъра на организацията, акцентирайки ограниченията, които Конфедерацията предлага по отношение на превъзмогването на отрицателните резултати от болестта с COVID-19 върху стопанската система и пазара на труда.

КНСБ смята, че препоръчаните в законодателен тип и дискутирани в публичното пространство ограничения са извънредно незадоволителни като обсег и парична стойност. Според синдикатите новата фискална траектория би трябвало да бъде насочена с изключение на към междинния и малък бизнес, и към поддръжка на структуро-определящите браншове , които ще подсигуряват постоянен напредък, високи приходи и стабилизиране на обществените системи.

"ЕК даде явен знак, че предизвиква по-голяма независимост на националните държавни управления в определянето на ограниченията, размера и метода на тяхното финансиране , като даде опция средства от Европейски структурни фондове да бъдат пренасочвани към предварителна защита и битката с ковид според от съответните потребности и цели на страните членки. Тази политика бе доказана и от идната стъпка – активиране на общата защитна уговорка в Пакта за непоклатимост и напредък ", показват от синдикалната организация. Според тях България (най-бедната в Европа и в това време образец за прилежно спазваща фискалната дисциплинираност държава) би трябвало в оптималната и рационална степен да употребява тази опция за усъвършенстване на финансовия запас , казвайки, че заради съществуването на валутен ръб фискалната политика в нашите условия би могла да бъде много ефикасна.

КНСБ показва, че е нужен неотложен, упорит и съгласуван политически и стопански отговор посредством инструментите на фискалната политика по образеца на останалите наранени страни. Предварителните оценки на Европейска комисия демонстрират, че общата фискална поддръжка за обособените стопански системи би трябвало да е забележителна. Официалната рекомендация към страните членки е използване на фискални ограничения на стойност приблизително от към 1% от планувания Брутният вътрешен продукт за 2020 г ., изключвайки от тази сума действието на автоматизираните стабилизатори, които би трябвало да работят пълноценно и настрана от спомагателните ограничения. В позицията се прецизира, че такива са рекомендациите и на МВФ за преодоляване на стагнацията в рационални правила, защото тя по този начин или другояче следва, съгласно множеството международни анализатори.

"Ако следваме междинния ритъм на спомагателни средства като дял от Брутният вътрешен продукт, който отделят останалите стопански системи, и се съобразим с рекомендациите на Европейска комисия, България би трябвало да отдели средства за възобновяване на стопанската система в размер не по-малко от 1% и не повече от 1,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Това значи средства в интервала 1,2-1,8 милиарда лева, които да бъдат преразпределени през инструментите на фискалната политика за подкрепяне на бизнеса, служащите и чиновниците. Това са напълно различен вид ограничения, които следва да се договорят със обществените сътрудници и да се ползват редом с така наречен автоматизирани стабилизатори, оповестяват от КНСБ.

По мотив мярката за 60% отплата и плана за Постановление на Министерски съвет , КНСБ напомня урока от палиативната мярка за компенсиране прихода на служащия при прекосяване на ненапълно работно време, прилагана по време на предходната икономическа рецесия (от 2009 г.). "България не бе измежду страните с максимален спад на Брутният вътрешен продукт, само че за две-три години загубихме над 400 хиляди работни места (около 16% от заетостта). Подобен още един удар при актуалната демографска рецесия и острия дефицит на работна мощ би бил пагубен за пазара на труда ", показват синдикатите.

Според тях обсегът на деяние на плана на Постановление на Министерски съвет е мощно ограничен – търговия на дребно, превоз, хотелиерство и ресторантьорство, туризъм, просвета и спорт. Приложен е методът – въвеждайки ексклузивен режим, страната лимитира или стопира горепосочените действия, по тази причина единствено те са обект на компенсиране.

Всички производства, които понасят вреди заради пазарни аргументи, са отвън обсега. В основата на тези пазарни условия отново е пандемията, само че директна виновност страната няма - най-малко такава е логиката на постановлението, означават още от КНСБ. "Съществува обаче и такава категория промишлени предприятия, които заради спецификата на индустриалния развой, не могат да изпълнят условията за въвеждане на строги защитни ограничения от болест . Пряко и индиректно засегнатите компании и предприятия са доста повече ", се споделя в позицията.

Ето и какво тъкмо оферират от КНСБ:

Списъкът с икономическите действия в Приложение 1 да се уточни и добави в подтекста на изказаните от нас съображения.
Мярката за отплата да се ползва за всички предприятия от промишлеността, които означават най-малко 20% спад на цената на продажбите за последното тримесечие, предхождащо месеца на подаване на документите по чл.4, в съпоставяне със същия интервал на миналата година.
Да отпадне изискването в член 2, т.3 – право на отплата да имат работодатели, които са прекратили работа на минимум 50 на 100 от списъчния състав на личния състав, а отплата да е дължима за всеки служащ и чиновник с прекратена работа.
Да се уточни механизмът за надзор върху работодателите дали изплащат цялостния размер на трудовите хонорари и по какво ще се съди за изплащането на цялостното заплащане (как се дефинира цялостното и от кого). Трябва да се планува и процедура за обжалване на решенията.
Да се създаде скица на поддръжка на предприятията, които в интервала на изключително състояние наложително понижават индустриалния размер и вкарват ненапълно работно време за наетите. Такава скица може да бъде финансирана през Оперативна програма РЧР, като на хората се изплащат обезщетения поради пониженото работно време.
Правителството да обезпечи нужното и рационално фискално пространство, което да даде опция за по-пълно компенсиране на понесените вреди от физическите и юридическите лица и да поддържа един по-безболезнен и по-бърз излаз от актуалната невиждана обстановка.
МФ да направи нужните планове при разнообразни разновидности и сюжети, като ги показа на обществените сътрудници за разискване и приемане на повсеместен пакет от ограничения, обезпечен със съответните финансови запаси.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР