Въпреки трудностите, инвестиционното сътрудничество между България и Русия се развива

...
Въпреки трудностите, инвестиционното сътрудничество между България и Русия се развива
Коментари Харесай

Бизнес връзките между България и Русия се развиват стабилно

Въпреки компликациите, капиталовото съдействие сред България и Русия се развива задоволително устойчиво. Това сподели Константин Артюшин, търговски представител на Русия в България. Той добави, че във взаимните вложения няма чувствителен спад за разлика от размерите на външната търговия.

По време на капиталовия уебинар, проведен от българската и съветската Търговско-промишлена палата, Артюшин съобщи, че Русия е на седмо място сред всички страни, включително и европейски страни, по размер на бизнес вложенията, а размерът им е сравним с този на страни като Италия или Гърция.

Той заяви, че към 5 милиарда $ са вложени от частни лица от Русия в 74 000 недвижими обекти в България, с което общите вложенията на руснаците са изцяло съпоставими с водача в капиталовия развой в България - Нидерландия, и са 800 млн. $.

Артюшин уточни, че от съветска страна биха желали да видят задоволително дейни капиталови процеси от българските бизнесмени в Русия.

"В изискванията, свързани със съществени ограничавания на пазарите поради пандемията и с общите трендове на международната търговия, ние сме подготвени да поддържаме и приветстваме планове, които са свързани с вложения в локализирането на произвеждане на артикули в Русия, развиване на логистиката и инфраструктурата и други планове, които ще оказват помощ за развиването на двустранната търговия ", уточни съветският представител.

Председателят на ръководството на Международната банка за икономическо съдействие Денис Иванов означи по време на форума, че макар пандемията банката продължава дейна работа в Русия и България. Сред значимите покупко-продажби, направени през последната година, той посочи предоставените два заема на обща стойност към 90 млн. евро в интерес на "Булгартрансгаз " за разноски по плана "Балкански поток ". Има и нови клиенти, включително от фармацията, добави Иванов и уточни, че измежду значимите покупко-продажби за банката са тези, които са ориентирани за развиване на търговско-икономическите връзки, в частност и сред България и Русия.

Иванов обясни, че поддържането на комерсиалните връзки сред страните и районите, поддръжката за инфраструктурата и търговията, както и обезпечаването на финансиране за нея, ще стане основа за възобновяване на стабилността на интернационалния и районния капиталов климат.

От своя страната Владимир Падалко - вицепрезидент на Търговско-промишлената палата на Русия, регистрира огромния интерес на районните поделения на палатата в Русия.

"Руските райони освен не са изгубили интерес към България, а даже са го увеличили' ", добави той. По думите му, на пандемията гледаме като на врата - едната се затваря, а втората се отваря. "Ако използваме този метод, евентуално ще възстановим предишното ни великолепие в стокообмена, ще се върнат и индустриалните вериги ", сподели Падалко.

Той посочи, че със остарели ограничения към капиталовото съдействие не може да се подхожда и това го схващат всички бизнесмени. Вицепрезидентът уточни, че в този момент в двете страни главен акцент в държавната политика е поддържането на експорта.

"Сега един $ е съвсем 75 - 76 рубли, а едно евро е към този момент над 80 рубли. Ние ценим всеки заработен $ и евро, само че разбираме, че в този момент, с цел да се проработи този $ или евро на европейския пазар, е доста по-трудно за руснаците по отношение на това, което е било преди няколко години ", сподели Падалко, наблягайки, че в този момент за Русия европейският пазар се свива. Той обясни, че динамичността в стокообмена сред Русия и Европа в този момент е съвсем по 30% минус всяка година, сходна е и картината в стокообмена с България.

Във връзка с българската продукция, годишните обороти на съветския пазар нарастват, въпреки и не доста - с 50 млн. евро, сподели той и разясни, че има благоприятни условия в взаимното произвеждане и взаимната отговорност за реализацията на създадената продукция, включително в прилежащи страни.

Посланикът на България в Москва Атанас Кръстин уточни, че двустранните връзки се развиват с добра динамичност. Той очерта дилемите през България - повишение на конкурентоспособността на стопанската система ни, стимулиране и основаване на устойчиви предприятия - високотехнологични и новаторски компании, основаване на стопанска система на знанието и на артикули с висока добавена стойност. Кръстин съобщи, че макар сложния интервал, стопанската система на България през третото тримесечие пораства с 4.3 на 100 по отношение на второто тримесечие по експресни оценки на Национален статистически институт.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР