Въпреки трагедията с големия ни алпинист Боян Петров още един

...
Въпреки трагедията с големия ни алпинист Боян Петров още един
Коментари Харесай

Българин се спуска със сноуборд от лобното място на Боян Петров - Шиша Пангма

Въпреки нещастието с огромния ни планинар Боян Петров още един българин ще опита да изкачи връх Шиша Пангма в Хималаите. 36-годишният Владимир Павлов обаче ще направи опит да се спусне от върха със сноуборд, което би го трансформирало в първия човек в света, който кара сноуборд от този връх. Павлов ще бъде и първият българин, който се спуска със сноуборд от над 8000 метра височина, оповестява БНР.
Голямата цел на Владимир Павлов в този момент е да изкачи осемхилядника Шиша Пангма без спомагателен О2. Очаква да замине в края на август, през септември да се аклиматизира и да изкачи върха най-късно при започване на октомври. Ще се движи с комерсиална експедиция, в взаимозависимост с въжета, само че евентуално за спускането ще бъде самичък.
Освен обичайния багаж за нанагорнище от планинар, Павлов ще носи и ръб, който тежи над 5 кг. Тъй като обувките му са за каране на сноуборд, се е наложило да ги приспособи, с цел да може и да катери с тях. Той има повече от 20 години опит в планинарството и рисковия сноуборд и е измежду пионерите в този спорт в България. През 2016 година изкачва и спуска със сноуборд най-високия връх на Близкия изток - Дамаванд (5671 м) в Иран, а предходната година направи първото българско сноуборд втурване от над 7000 метра - от връх Ленин в Киргизстан.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР