Въпреки това мнозинството от жителите на Таврическия полуостров дълго оставали

...
Въпреки това мнозинството от жителите на Таврическия полуостров дълго оставали
Коментари Харесай

Днес Отбелязваме Изключително Важен Християнски Празник. Ето Какво Гласят Традициите

Въпреки това болшинството от жителите на Таврическия полуостров дълго оставали в мрака на езичеството. По време на царуването на Диоклетиан през ІІІ век, когато християните били преследвани, йерусалимският патриарх пратил няколко епископи в разнообразни страни да проповядват светото Евангелие.

Двама от тях – Ефрем и Василий – пристигнали в Херсон, явяващ се основния град на полуострова. Те утешавали гонените християни и увещавали езичниците да оставят идолопоклонството и да се извърнат към същинския Бог.

След известно време Ефрем напуснал Херсон и стигнал до реката Дунав, проповядвайки словото Божие. Мнозина се обърнали и приели от него св. кръщение, само че множеството го посрещали враждебно. Проповедникът обаче с самообладание понасял гоненията и оскърбленията и най-сетне, по заповед на началниците на страната, бил посечен с меч.

Междувременно Василий продължавал да проповядва словото Божие в Херсон. Някои повярвали, само че доста поданици на града с яд се опълчили срещу епископа. Те го били и мъчили и най-сетне го изгонили от града.

Той отишъл в планината и се поселил в една пещера, наричана Партено. Скърбейки за неверието и ожесточението на народа, той траял да насочва молебствия към Бога да просвети езичниците със светлината на същинската религия.

2. Св. Павел изповедник († към 850 г.)
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР