Въпреки това, броят на едрите риби, стигнали до съд, не

...
Въпреки това, броят на едрите риби, стигнали до съд, не
Коментари Харесай

Часът На Страшния Съд Настъпи! Водещи Бизнесмени И Топ Политици Масово Влизат В Затвора! Тикват На Топло Всички, Които Са

Въпреки това, броят на " едрите риби ", стигнали до съд, не бе прекомерно огромен.

В листата на лицата, изпратени зад решетките, попадат някогашни министри, парламентаристи, кметове, локални и окръжни съветници, магистрати, служители на реда, шефове на лечебни заведения, висши функционери на румънската страна, предприемачи, шефове на компании и национални оператори.

Елена Удря, Алина Бика, Раду Мазаре, Дан Шова, Георге Никита, Нелу Йордаке или Каталин Войку са единствено някои от наказаните за корупция през 2017 година Трябва да се означи обаче, че в множеството случаи присъдите не са дефинитивни.

" Зиаре " предлага повече детайлности по най-нашумелите каузи през тази година.

Алина Бика - някогашният основен прокурор на Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма (ДРПОПТ), бе наказана през януари от Върховния касационен съд на 3 години и 6 месеца затвор дейно за подкрепяне на причинител на закононарушение по отношение на намесата й за анулиране на дело, засягащо предприемача Хория Симу.

По същото дело Симу бе наказан на 4 години затвор дейно, а някогашният началник на Националната организация за данъчно ръководство Шербан Поп получи пет години затвор дейно. Решението не е дефинитивно.

Алина Бика има още една неокончателна присъда от 4 години затвор, още веднъж за подкрепяне на причинител на закононарушение, по дело, в което е забъркан и някогашният министър на стопанската система от редиците на Демократическата партия (която се сплоти с Национално-либералната партия) Адриян Видяну.

Бившият сенатор от Социалдемократическата партия Каталин Войку бе наказан през февруари от Трибунала на Букурещ на 5 години затвор дейно за съучастничество в корист със служебно състояние по дело, в което е упрекнат за интервенция пред управлението на фирмите " Електрика " и " Електрика Услуги " да сключат контракти с избрана компания.

Освен това съдиите конфискуваха от Войку 200 000 евро и 119 000 леи, а той ще би трябвало да изплати солидарно с други обвинени обезщетение на стойност 5 милиона леи.

Бившата министърка на районното развиване и туризма Елена Удря бе наказана през март от Върховния касационен съд на 6 години затвор дейно по така наречен дело " Гала Буте " за взимане на рушвет и корист със служебно състояние. По същото дело някогашният президент на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа бе наказан на 5 години затвор дейно, а шефът на терени в селището Нана Тудор Брязу получи три години затвор дейно.

Елена Удря е задължена да заплати три милиона евро обезщетение. Присъдата не е дефинитивна.

Бившият кмет на град Пятра Нямц Георге Щефан бе наказан през месец май от Трибунала на Букурещ на 8 години и 2 месеца затвор по дело за нанасяне на вреди на държавната компания Румънска поща. Георге Щефан би трябвало да изплати 422 000 леи и 35 000 евро. Решението не е дефинитивно.

През април Георге Щефан получи още една присъда от три години затвор за нелегално финансиране на Демократично-либералната партия, откакто през 2016 година бе наказан на 6 години затвор по така наречен дело " Майкрософт " (за закупуване на лицензи за румънската просветителна система), само че излежа дребна част от наказването, тъй като бе предварително освободен.

Бившият министър на енергетиката Константин Ница бе наказан през май от Върховния касационен съд на 4 години затвор дейно за търговия с въздействие по дело, в което бе упрекнат от антикорупционната прокуратура, че е получил пари от предприемача Тибериу Урдаряну. Съдът реши още от Константин Ница да бъде иззета сумата от 303 000 леи. Решението не е дефинитивно.

Константин Ница е упрекнат, че през 2013 година изискал от предприемача комисионна от 5 % от цената на контракт, подписан сред компанията на Урдаряну UTI и кметството на град Яш.

Бившият шеф на Службата за администрация на имуществото на държавния протокол Джорджиан Габриел Сурду бе наказан дефинитивно през май от Апелативния съд на Букурещ на 3 години затвор дейно за пазаруване на въздействие, до момента в който някогашният ръководител на Окръжния съвет на Бузъу Кристинел Мариан Биджиу получи две години затвор дейно. Габриел Сурду е упрекнат, че е предложил на Кристинел Биджиу над 878 000 евро за подпомагане, тъй че компанията, която Сурду управлявал посредством сложено лице, да завоюва контракти за публични поръчки в окръг Бузъу.

Бившият държавен секретар в министерството на правораздаването Овидиу Путура бе наказан дефинитивно през юни от Върховния касационен съд на 5 години затвор дейно за предоставяне на рушвет и търговия с въздействие.
Путура е упрекнат, че е получил неуместни облаги в размер на към 30 000 евро, под формата на разноски за лов, отмора на море, облекло за лов и към 30 000 леи. В подмяна Путура заречен да издейства от съдии удобна присъда за въпросното лице.

Бившият управител на Окръжната клиника за незабавна помощ в Констанца Дънуц Къпъцъна бе наказан дефинитивно през юли от Апелативния съд на Букурещ на 6 години и 8 месеца затвор за пране на пари и взимане на рушвет. Той е упрекнат, че е получил над 5 милиона леи рушвет от представители на разнообразни компании, с цел да сключат контракти с болничното заведение.

Бизнесменът Илие Карабуля бе наказан дефинитивно през юни от Върховния касационен съд на 5 години затвор дейно по делото Агенция за финансов контрол - застрахователно сдружение " Карпатика ", до момента в който някогашният ръководител на Агенцията за финансов контрол Дан Раду Рушану и Лаура Кицою - брачна половинка на някогашния министър на финансите Даниел Кицою, бяха оправдани.

По същото дело Мариан Мирзак (бивш член на управлението на Агенцията за финансов надзор) получи 3 години и 6 месеца затвор дейно, а Раду Мустъця (член на Управителния съвет на застрахователното сдружение " Карпатика " ) бе наказан на 2 години и 6 месеца.

Бившият шеф на телевизия Антена Сорин Александреску бе наказан дефинитивно през юни от Върховния касационен съд на 4 години и 6 месеца затвор дейно по обвиняване в шантаж на шефа на компания RCS/RDS Йоан Бендей.

Бизнесменът и някогашен водач на Консервативната партия Дан Войкулеску бе оневинен по обвиняване в съучастничество в шантаж, само че неговата щерка Камелия Войкулеску получи условна присъда от една година и 6 месеца, а Антена Груп бе санкционирана 200 000 леи.

Бившият кмет на Констанца Раду Мазаре бе наказан през юли от Апелативния съд на Букурещ на 4 години затвор условно по дело за нелегално връщане на земи. Условни присъди получиха и Никушор Константинеску (бивш ръководител на Окръжния съвет на Констанца) и Драгош Съвулеску (бивш акционер на футболния тим " Динамо " Букурещ). Решението не е дефинитивно.

Израелският предприемач Аврахам Моргенщерн, шеф на компания " Шапир стръкчърс " и непосредствен на Раду Мазаре, бе наказан дефинитивно през август от Апелативния съд на Букурещ на 8 години затвор за данъчни измами и погашение на сумата от 53 милиона леи на румънската страна.
Аврахам Моргенщерн избяга от Румъния преди произнасянето на присъдата, само че бе хванат през декември и върнат в страната.

Бизнесменът Габриел Пую Поповичу бе наказан дефинитивно през август от Върховния касационен съд на 7 години затвор по делото " Бъняса ". По същото дело бяха произнесени и други присъди: Корнел Шербан (бивш началник на Генералната дирекция за разузнаване и вътрешна отбрана към МВР) - 2 години и 6 месеца ефективно; Йоан Николае Алеку (ректор на Университета по агрономия и ветеринарна медицина в Букурещ) - 6 години затвор ефективно; Петру Питкович (бивш началник на Генералната дирекция за битка с корупцията към МВР) - 2 години условно.

Обвиненията се отнасят до занижаване на цената на терен от 224 хектара в Бъняса (скъпата северна част на Букурещ), благосъстоятелност на страната, които били импортирани като апорт в границите на строителен план на компанията на Поповичу. Бизнесменът избяга от Румъния, бе открит във Англия и е поискана екстрадицията му.

Бившият сенатор Дан Шова бе наказан през септември от Върховния касационен съд на три години затвор дейно за търговия с въздействие, до момента в който някогашният шеф на Топлоелектрическа централа Говора Михай Балан получи три години условно за корист със служебно състояние. Шова би трябвало да заплати 100 000 евро, а Михай Балан - 1,3 милиона леи. Решението не е дефинитивно.

Дан Шова е упрекнат, че е получил 100 000 евро от човек, който е подал сигнал за това, с цел да упражни действителното въздействие, което е имал върху Михай Балан, с цел да накара Балан да подписа контракт за правна помощ с адвокатска къща, близка до Шова.

Бившият областен кмет на Букурещ Кристиан Попеску-Пиедоне бе наказан през октомври от Четвърти областен съд на една година затвор условно за това, че е употребявал длъжността си, с цел да фаворизира избрани лица. Решението не е дефинитивно. Пиедоне е упрекнат, че е одобрил контракти с компании на две от децата си.

Бившият кмет на Плоещ Юлиан Бъдеску получи през ноември присъда от три години затвор условно по дело за корупция, обвързвано с финансирането на футболния тим " Петролул ". Той би трябвало да заплати сумата от 8 милиона леи.
Бившият кмет на Яш Георге Никита бе наказан през ноември от трибунала на Букурещ на четири години затвор дейно за взимане на рушвет, до момента в който предприемачът Тибериу Урдаряну получи 8 години затвор условно. Решението не е дефинитивно.
Никита е упрекнат, че е изискал от Урдаряну рушвет в размер на 10 % от цената на контракт с компания UTI на стойност 69 милиона леи за слагане на светофари в Яш.

Бившият министър на вътрешните работи Габриел Берка бе наказан дефинитивно през декември на 2 години затвор дейно за търговия с въздействие. По същото дело някогашният народен представител Михай Бану получи три години и половина затвор дейно, също за търговия с въздействие. Двамата би трябвало да платят по 92 500 евро. Парите съставляват сумата, поискана от Берка, с цел да упражни въздействие в интерес на предприемач, който трябвало да възвърне 5,6 милиона леи в сметка за осъществяване на строителни работи в Бакъу.

Бившият народен представител Кристиан Ризя бе наказан също през декември на 4 години и 8 месеца затвор дейно за търговия с въздействие и пране на пари. Той би трябвало да изплати 300 000 евро - сумата, която е изискал от предприемач, с цел да окаже въздействие върху Службата за администрация на имуществото на държавния протокол и кметството на Киажна за връщане на терен.

Нелу Йордаке, шеф на компания " Ромстрейд " ООД, бе наказан през декември от трибунала на Букурещ на 6 години и три месеца затвор дейно по дело, по което е упрекнат в редица закононарушения, в това число корист с европейски средства, отпуснати за строителството на автомагистрала от Нъдлак до Арад.
Нелу Йордаке би трябвало да изплати на Румънската комерсиална банка материални вреди в размер на 11 милиона леи, а съдът конфискува от него сумата от 79 милиона леи. Решението не е дефинитивно.

*Превод София Георгиева, Българска телеграфна агенция
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР