Въпреки тенденцията за осезаемо увеличаване на износа от миналата година,

...
Въпреки тенденцията за осезаемо увеличаване на износа от миналата година,
Коментари Харесай

Експерт: България ще продължи повече да внася, отколкото да изнася

Въпреки наклонността за осезаемо увеличение на износа от предходната година, която продължава да е в действие и през тази, импортът ще продължи да изпреварва експортът. На това мнение е икономистът и някогашен министър на търговията доцент Даниела Бобева.

" Има симптомика вносът да нараства по-бързо и допускам, че това ще бъдат и трендовете за тази година - т.е. ще имаме повече импорт, в сравнение с експорт ", разяснява тя в изявление за BloombergTV.

По думите на специалиста обаче по-важното е, че експортът продължава да пораства без значение от проблемите, пред които е изправена търговията.

" Хубава наклонност е, че пораства както вносът, по този начин и износът, а България, макар рецесията и свиването на външното търсене, основно от пазарите, в които страната изнася, съумява да търгува, да внася и изнася ", показва Бобева.

По мнението на икономистът в актуалната обстановка търговията играе огромна роля, като мотор за развиването на българската стопанска система.

" Очертава се наклонност, която се утвърждава през последните десетилетия, че българската търговия доста мощно въздейства върху брутния вътрешен артикул на страната и икономическия напредък. И колкото по-бързо растем, толкоз по-бързо се усилва и вноса ", изяснява тя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР