Въпреки тежките наводнения, довели до обявяването на бедствено положение в

...
Въпреки тежките наводнения, довели до обявяването на бедствено положение в
Коментари Харесай

Стотици гости посрещна Котел за Фестивала на етносите, багрите и котленския килим

Въпреки тежките наводнения, довели до оповестяването на бедствено състояние в Котел преди броени дни, кокетният планински град чества. За четвърти път там се организира колоритният Фестивал на етносите, багрите и котленския килим.
Много старания постави локалната власт, с цел да се оправи с бедствието и неговите последствия, и гостоприемно да семейства събитието. Целта на фестивала е да разпространява обичайните котленски занаяти, присъщото за региона килимарство, бита, поминъка и фолклора на другите етноси и, несъмнено, изключителното културно-историческото завещание на Котел.
В програмата на фестивала са включени занаятчийски и фермерски базар, галерия на котленски килими, демонстрации на тъкачество и естествено багрене на вълна, показване на обичайни носии, фолклор, обреди и занаяти на другите етноси от района.
В рамките на фестивала се организира и Петата национална среща на лютиерите в България „ Родолюбие “, съпроводена с майсторската конкуренция за „ Инструмент на годината “ в категориите: гайда, дудук, гъдулка, тамбура и барабан.  
Атракции за деца, кулинарно шоу и концерт на отбор „ Българе “ са част от развлеченията, които Котел предлага през уикенда. Организаторите на огромното събитие са привлекли за присъединяване и именитите рок банди „ Конкурент “ и „ Сигнал “.
Снощи фестивалът стартира с концерт на надарените възпитаници от Националното учебно заведение по фолклорни изкуства „ Филип Кутев “ – град Котел, дружно с Цветелина Христова и Деси Добрева.
По време на формалното разкриване кметът на Котел Коста Каранашев особено благодари на локалната общественост за бързото справяне с спешната обстановка в навечерието на дълго чаканото събитие. „ Когато сме сплотени, тогава сме мощни. Това е и философията на нашия фестивал “, акцентира той.
Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим е следващата сполучлива стъпка на община Котел за осмисляне и осъществяване на богатия туристически капацитет на града и региона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР