Въпреки спада на туристите по Черноморието това лято не можем

Въпреки спада на туристите по Черноморието това лято не можем ...

Р. Драганов: Въпреки спада на туристи не можем да говорим за провал на сезона.


Въпреки спада на туристите по Черноморието това лято не можем да говорим за провал или за нужда от спасяване на летния туристически сезон.

„Само за юни имаме 91 000 повече посетители в България според националната статистика, така че не можем да говорим за провал на сезона”, заяви Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма по bTV.

Пикът на посещенията е бил на 3 август, когато са били заети 88% от всички хотели на морето. За целия месец заетостта е 68%.

„Има 3% спад в сравнение с миналата година, но това е поради липсата на самолети, което накара туроператорите да намалят полетите към Черноморието”, признава Драганов. И отбелязва, че на годишна база туристите би трябвало да са повече. Той посочи, че през май и юни са били отменени полети към България, което се дължи на кризата със самолетите на Boeing, но сега Lufthansa е увеличила броя на полетите си до нашата страна.

„28% хотели са обявили намаление между 15% и 30%”, каза Румен Драганов, но това е за нощувка в местата с по-ниски категории, хотелите с висока категория си държат цените. Още по тематаАнгелкова: Цените на чадърите за някои плажове са изключително нискиПроблемът на българския туризъм: Твърде много познавачи

Няма разлика между цените на северното и южното ни Черноморие. „Всички намират туристическия ни продукт за отличен“, заяви Драганов, след като се запозна с оплакването на туристка за буболечки в стаята в хотела ѝ във Варна. Той обаче допълни, че такива случаи с лоши условия и обслужване има, но не са правило, а по-скоро изключение.

„Българите си остават най-желаните и платежоспособни туристи”, заяви Драганов.

Хотелиери обясняват спада на туристи през май и юни с хубавото време в Европа и лошото време в България. „Много полети бяха отменени от Германия за България и бяха пренасочени за Турция“, заяви хотелиерът Ростислава Димитрова.

„Сезонът започна колебливо. Втората половина на юли мина много добре. Август се очаква да бъде по-добре от юли. Очаква се септември да продължи”, каза дългогодишният хотелиер Георги Илиев.

„Слънчев бряг” се напълни”, заяви Пламен Копчев, председател на Съюзя на собствениците в курорта. Високият сезон ще продължи в нормални гравници, след това цените ще падат. Според Копчев профилът на туристите в „Слънчев бряг” не се е пременил след проверките за шум, организирани от Валери Симеонов. Единствената разлика е, че е „станал малко по-тих курорт”.

Източник: investor.bg