Въпреки скандалите около Националната служба за охрана (НСО), управляващите не

...
Въпреки скандалите около Националната служба за охрана (НСО), управляващите не
Коментари Харесай

Властта създава втора НСО

Въпреки свадите към Националната работа за защита (НСО), ръководещите освен не считат да лимитират пълномощията й, само че и оферират да основат нейн клонинг в рамките на Министерство на вътрешните работи.

Това излиза наяве от промени в закона за Министерство на вътрешните работи, импортирани сред първо и второ четене от депутати на ГЕРБ, отпред с бившия вътрешен министър Валентин Радев и ръководителя на комисията по защита Константин Попов.

Идеята е мегаструктурата, която следва да се сътвори - Главна дирекция  " Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма ", да охранява и чиновници от органите на властта. По принцип тя ще действа при комплицирани обстановки, всеобщи вълнения, терористични актове, когато е належащо по-голяма мощ и специфични умения. Поред депутатите обаче законът би трябвало да й даде възможност да охранява както висши управителни чиновници, по този начин и редови чиновници на Министерство на вътрешните работи или на Национална агенция за приходите, за които е зародила опасност по отношение на реализиране на служебните им отговорности ". Те акцентират, че такава защита ще има единствено при " съответна застрашеност ", т.е. няма да е непрекъсната мярка, а предлагането за нея ще се взема от комисия, състояща се от представители на висшето професионално управление на Министерство на вътрешните работи.

Подобен е методът и при НСО. Тя охранва непрекъснато единствено президента, премиера, председателя на Народното събрание, главния прокурор и вицепрезидента. В останалите случаи се дава защита при " съответна застрашеност ". На това съображение сега НСО пази да вземем за пример почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски. И в НСО се събира някаква комисия, в която вземат участие шефовете на НСО и ДАНС, както и основният секретар на Министерство на вътрешните работи. Именно те вземат решение кой от високите етажи на властта да бъде защитаван. Пак те и преценяват кои са тези " други лица, свързани с националната сигурност, похищението по отношение на които би подронило, отслабило или основало усложнения на властта в Републиката ", които би трябвало да бъдат защитавани. По този текст от закона за НСО сега се пази единствено Ахмед Доган.

В комисията за клонинга на НСО ще са основният секретар на Министерство на вътрешните работи, както и шефовете на националната полиция, на ГДБОП и на новата бъдеща мегадирекция " Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма ".

От предложението не излиза наяве какво тъкмо постанова тежковъоръжени спецполицаи и барети да пазят застрашените чиновници. Уточнява се единствено, че вътрешният министър ще издава разпоредба, в която ще определи видовете защита, обсега, както и процедуратга за взимане на решения за поемането на защитата. Това значи, че решенията сигурно ще се вземат на мрачно.

Не излиза наяве и какво постанова да има три мегаструктури, които да се занимават с такава специфична защита. От една страна има закон за отбрана на лица, застрашени при наказателно произвеждане. С него е основано особено Бюро за отбрана, което е към основния прокурор. При него се пазят освен очевидци, само че и всевъзможни застрашени лица в хода на съответното наказателно произвеждане. Има и Националната работа за защита, която пази хората от най-високите етажи на властта. А сега ще има жандармерия и барети ще охраняват лица от така наречен органи на власт в лицето на всякакви държавни служители, данъчни, служители на реда, шефове на организации, на дирекции, на комисии и др. 

Интересно е и по какъв начин ще реагира на предложението на ГЕРБ президентът Румен Радев, който управлява НСО, защото на процедура може да се одобри, че се основава паралелна структура със сходни пълномощия.

Новите хрумвания на ръководещите идват на фона на скандалите около НСО. Никой не изяснява заради каква причина се пази депутатът Делян Пеевски и най-много човек като Ахмед Доган, който не е обвързван с страната и нейното ръководство. Скандалът с защитата двамата се разрасна, след като се оказа, че те се пазят по странни правила и необичайна симбиоза сред частни фирми и държавната работа - ДПС предоставяло коли, а пък НСО заплаща заплатите на охраняващите офицери. ДПС внесе и промени в закона за НСО, съгласно които Доган и Пеевски ще заплащат за държавната си защита, предоставена им от НСО по цена, избрана от началника на службата. Промяната бе импортирана от Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Според нея за охраната си ще заплащат народни представители, членове на фамилиите на президента, на председателя на Народното събрание и министър-председателя, както и други лица, свързани с националната сигурност. Според вносителите по този начин щяла да се " реализира забележителна финансова дисциплинираност и ограничение разноските за защита, без да се обиден неприкосновеността и правата на охраняваното лице ". Освен това като пести средства от това перо, НСО ще може да отделя от бюджета си за модерно и съответно техническо съоръжение, транспортни средства и спомагателна подготовка на чиновниците, считат вносителите.

Както  " Сега " писа неотдавна, НСО разполага с 44 млн. лева бюджет, с цел да пази под 50 души.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР